Κάρπαθος: «Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα»

Κάρπαθος: «Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα»

Κάρπαθος: «Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 341 ΦΟΡΕΣ

Την Παρασκευή 19 Μαΐου ε.έ. ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής δέχτηκε στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, τους συντελεστές του ιστορικού ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, «Κάρπαθος: Από τους Μύθους ώς την Ένωση με την Ελλάδα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015, όταν διοργανώθηκε η πολύ επιτυχημένη προβολή της πρώτης μορφής του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου, με τη στήριξη του Δήμου Ροδίων και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου, τον Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων (Πειραιά) και τον Παγκαρπαθιακό Σύλλογο Ρόδου, ο κ. Στεφανής ασκούσε καθήκοντα Στρατιωτικού Διοικητή Δωδεκανήσου και με αυτή του την ιδιότητα παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ήταν μάλιστα τόσος ο ενθουσιασμός του από το εικαστικό και το ιστορικό αποτέλεσμα ώστε με το πέρας της προβολής πήρε αυτοβούλως το λόγο και απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο μίλησε με διθυραμβικά λόγια για την εν λόγω κινηματογραφική παραγωγή.


Έτσι τώρα που ολοκληρώθηκε η σημαντική αυτή καλλιτεχνική δημιουργία, αντιπροσωπία των συντελεστών της επισκέφθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Συμβούλου Πολιτισμού της Π.Ε. Ενότητας Καρπάθου-Κάσου Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, τον νέο Αρχηγό του Γ.Ε.Σ. με σκοπό αφενός να του προσφέρει ένα αντίγραφο του ντοκιμαντέρ για το αρχείο του κι αφετέρου να του προτείνει να διοργανωθεί με την ευθύνη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) προβολή της συγκεκριμένης ταινίας στους ανώτατους αξιωματικούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της ανακήρυξης από τη Βουλή των Ελλήνων του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου.

Η αντιπροσωπία των συντελεστών της ταινίας απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, παραγωγού φορέα του ντοκιμαντέρ, καθηγητή κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, τον Συντονιστή της Παραγωγής και Καλλιτεχνικό Επιμελητή Αντώνη Γεωρ. Χαλκιά, τους εκ των υπευθύνων της Ιστορικής Έρευνας Μιχάλη Γεωρ. Μικροπανδρεμένο, Μανόλη Μιχ. Τσαγκάρη και Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη και τον εκ των Εκφωνητών του Κειμένου Χρήστο Αμβράζη.


Ο κ. Αρχηγός απευθυνόμενος στην Καρπαθιακή αντιπροσωπία υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί άμεσα θετικά για το όλο θέμα στον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Απεριτών Αττικής ΟΜΟΝΟΙΑ Μανώλης Μιχ. Τσαγκάρης και Μιχάλης Γεωρ. Μικροπανδρεμένος εισηγήθηκαν στον Αρχηγό του Γ.Ε.Σ. να δοθεί το όνομα του αείμνηστου Καρπάθιου Ήρωα του Πολέμου του 1940 Αντισμηνάρχου Παναγιώτη Ορφανίδη στο στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στον Αφιάρτη της Καρπάθου.

Ο Μανώλης Τσαγκάρης μάλιστα παρέδωσε εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο στον Αντιστράτηγο Αλκ. Στεφανή. Ο κ. Αρχηγός βρήκε απολύτως λογική την εκφρασθείσα πρόθεση και δήλωσε ότι θα στηρίξει τη σχετική πρόταση όταν αυτή υποβληθεί, αρμοδίως, δια της «νενομισμένης».

Στο πλαίσιο της φιλικής συζήτησης που ακολούθησε ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής εξέθεσε διεξοδικά το κοινωνικό έργο που επιτελούν στη σημερινή δύσκολη συγκυρία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επ’ ωφελεία του λαού μας και αναφέρθηκε στις τέσσερεις επισκέψεις που πραγματοποίησε ως τώρα για υπηρεσιακούς λόγους στην Κάρπαθο και στα χωριά της ανάμεσα στα οποία και στην επιβλητική Όλυμπο. Με το κλείσιμο της επίσκεψης της Καρπαθιακής αντιπροσωπίας ο κ. Αρχηγός παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων κ. Ιωάν. Καραϊτιανό.

Ευχή και ελπίδα όλων των προσελθόντων είναι να επισκεφθούν ξανά το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για να παραβρεθούν στην προβολή του κατατεθέντος ντοκιμαντέρ ενώπιον της ανωτάτης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)