Ανοίγεται στο πέλαγος η Aegean Regatta

Ανοίγεται στο πέλαγος η Aegean Regatta

Ανοίγεται στο πέλαγος η Aegean Regatta

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 259 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα η εκκίνηση από την Πάτμο για την πρώτη ιστιοδρομία με προορισμό την Αστυπάλαια

Η εκκίνηση ενός σημαντικού ιστιοπλοϊκού αγώνα για το Αρχιπέλαγος δίνεται σήμερα στις 11.00 από την Πάτμο, όπου είναι εδώ και μέρες συγκεντρωμένα τα σκάφη για τη συμμετοχή τους στην Aegean Regatta.

Μέχρι και χθες το απόγευμα (στις 21.00 έληγε η διορία για τις συμμετοχές) είχαν δηλώσει την παρουσία τους πληρώματα σε 82 σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα σκάφη θα έχουν προορισμό την Αστυπάλαια κι από κει στη συνέχεια θα ταξιδέψουν για τη Νίσυρο, φτάνοντας στη Ρόδο 26 Αυγούστου, όπου θα γίνουν οι παράκτιες ιστιοδρομίες αλλά και η τελετή λήξης.

Για την Aegean Regatta 2017, o Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την φετινή διοργάνωση της Aegean Regatta 2017, έναν κορυφαίο ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοιχτής θάλασσας, μια διεθνή διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό στα ναυταθλητικά δρώμενα της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκίνησε από το 2001 (ως Υπουργείο Αιγαίου) να διοργανώνει αυτούς τους αγώνες σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά, σε πείσμα των καιρών, να στηρίζει αυτόν τον θεσμό, που έχει αποδείξει άλλωστε όχι μόνο ότι αντέχει στον χρόνο, αλλά και ότι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των νησιών μας αφού αποτελεί πόλο έλξης για ομάδες αλλά και λάτρεις της ιστιοπλοΐας από όλο τον κόσμο.

Όλο αυτό το διάστημα των 16 χρόνων διοργάνωσης της Aegean Regatta αποδείχτηκε ότι ο θεσμός αυτός στηρίζεται όχι μόνο από τους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους του Αιγαίου, αλλά και από τους ιστιοπλόους όλης της Ελλάδας και διεθνώς. Αυτό αποδεικνύεται από τον υψηλό αριθμό συμμετοχών κάθε χρόνο.

Η Aegean Regatta έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, να τονώσει τα ακριτικά νησιά μας, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει την δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αegean Regatta εκτός από τους αγώνες περιλαμβάνει κι ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, για τους ιστιοπλόους, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των νησιών.

Είμαι πεπεισμένος ότι για ακόμη μία χρονιά η Aegean Regatta θα επιβεβαιώσει την πολιτισμική αξία του θεσμού, ενός θεσμού διεθνούς εμβέλειας,που αποτελεί πόλο έλξης για την ανάπτυξη τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους ιστιοπλόους να πάρουν μέρος στη Regatta, που τόσο αγαπούν, γιατί αυτό το απέδειξαν με τη συμμετοχή τους όλα αυτά τα χρόνια και να τους ευχηθώ όμορφα ταξίδια. Είμαι βέβαιος ότι και η φετινή Regatta, όπως και όλες οι προηγούμενες, θα σας προσκομίσει όμορφες εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες!»

Η ιστορία του αγώνα
Η Aegean Regatta είναι μία διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που ξεκίνησε το 2001 έχοντας δύο βασικούς στόχους: Αφενός να δώσει την ευκαιρία στους ιστιοπλόους είτε της πρωτεύουσας είτε των νησιών να γνωρίσουν προορισμούς που δύσκολα θα έπαιρναν απόφαση να επισκεφθούν και αφετέρου να τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να τους δώσει μία ευκαιρία ώστε να κερδίσουν τους επισκέπτες τους.

Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Αιγαίου. Η προσπάθεια αυτή βρήκε υποστηρικτές και τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου, τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ. της Λέσβου, τον Ναυτικό όμιλο Καρλοβασίου, τον Ναυτικό όμιλο Σάμου και τον Ναυτικό Όμιλο Χίου. Όλοι αυτοί οι φορείς διοργάνωσαν την πρώτη Aegean Regatta και φρόντισαν να την μετατρέψουν σε θεσμό.

Από το 2001 μέχρι και το 2016 η Aegean Regatta πέρασε από τα νησιά, Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κω, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άνδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και Σκύρο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές των σκαφών αυξάνονταν και σταθεροποιήθηκαν περίπου στις 70 – 90, πλησιάζοντας κάποιες χρονιές και τις 100. Άμεση συνέπεια αυτής της συμμετοχής ήταν μία ετήσια μεταφορά περισσότερων από 1200 ιστιοπλόων από νησί σε νησί και κυρίως από νησιά που πολλές φορές ήταν ξεχασμένα απ όλους και απ όλα.

Η Aegean Regatta κατάφερε αυτά τα δεκαέξι χρόνια να τονώσει τα ακριτικά νησιά, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει την δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν το νησιωτικό πολιτισμό. Μέσα σε αυτά τα έντεκα χρόνια μεγάλωσε μία γενιά ιστιοπλόων η οποία έμαθε ότι μπορεί να ταξιδεύει εύκολα το Αιγαίο, να έχει ποιοτικούς και αξιόπιστους αγώνες αλλά πάνω απ όλα κατάφερε να αναδείξει την ιστιοπλοΐα όχι μόνο ως μέσο διασκέδασης αλλά και ως μέσο προσφοράς και τρόπου ζωής.

Το πρόγραμμα της Aegean Regatta 2017:

Ημερομηνία

Ώρα

Αγώνας/Εκδήλωση

Κυριακή 20/08/2017

11:00

Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας, Πάτμος - Αστυπάλαια, 50nm

Δευτέρα 21/08/2017

Ελεύθερη Ημέρα

Τρίτη 22/08/2017

11:00

Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας, Αστυπάλαια - Νίσυρος, 40nm

Τετάρτη 23/08/2017

Ελεύθερη Ημέρα

Πέμπτη 24/08/2017

11:00

Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας, Νίσυρος - Ρόδος, 52nm

Παρασκευή 25/08/2017

Ελεύθερη Ημέρα

Σάββατο 26/08/2017

11:00

Παράκτιες Ιστιοδρομίες

21:00

Τελετή Λήξης (Ρόδος)


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Δευτέρα 21/8, Αστυπάλαια
-21.00, Απονομές (Μουσική βραδιά, ελαφρύς μπουφές)

Τετάρτη 23/8, Νίσυρος
-09.00, Επιβίβαση σε λεωφορεία για επίσκεψη σε ηφαίστειο και επιστροφή (κόστος εισιτηρίου 3 Ευρώ πήγαινε-έλα, είσοδος στο ηφαίστειο δωρεάν)
-19.30, Επιβίβαση σε λεωφορεία (Πάλοι→Μαντράκι)
-21.00, Εκδήλωση (απονομές, μουσική βραδιά, κέρασμα με παραδοσιακά γλυκίσματα)
-23.00-23.30 Επιβίβαση σε λεωφορεία (Μαντράκι→Πάλοι)

Σάββατο 26/8, Ρόδος
-19.30 Επιβίβαση σε λεωφορεία (Νέα Μαρίνα→Καστέλο)
-21.00 Τελετή λήξης, απονομές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
-Το NAVAL cafe bar restaurant που βρίσκεται στη Νέα Μαρίνα Ρόδου προσφέρει ένα ποτό ανά συμμετέχοντα στον αγώνα Aegean Regatta 2017, την Πέμπτη 24 Αυγούστου και ώρα 21.00 σε προκαθορισμένο χώρο του καταστήματος.
Οι συμμετοχές στον αγώνα, έτσι όπως είχαν έως χθες το απόγευμα:

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Ψάχνει για ένα σημαντικό «διπλό»

Δημήτρης Γκαίδας: «Είναι κομβικό παιχνίδι, θέλουμε τη νίκη»

Συνέχεια δράσης στην Basket League, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές

Στην Τουρκία για φιλικά παιχνίδια οι Παίδες του Κολοσσού!

Αύριο στην Καλλιθέα το Γ.Σ. Δωδεκάνησος-Άτλας Αθηνών

Νίκος Καραβασίλης και Κωνσταντίνα Ρεντοπούλου στο “Hereya Open”

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Άγιος Γεώργιος

Η παρουσία στη Μαδέρα δεν επέτρεψε στον Νικόλαο Κοντού να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους