Ρόδος: Πατέρας και γιος κατηγορούνται για τη διάπραξη 13 κλοπών

Ρόδος: Πατέρας και γιος κατηγορούνται για τη διάπραξη 13 κλοπών

Ρόδος: Πατέρας και γιος κατηγορούνται για τη διάπραξη 13 κλοπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 692 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσουν Αρχές Μαΐου, πατέρας και γιος κατηγορούμενοι για τη διάπραξη 13 κλοπών σε σπίτια της περιοχής μας, καθώς και για το ότι «έγδυσαν» και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο!

Οι δύο ΡΟΜΑ ηλικίας 52 και 23 ετών θα δικαστούν για δεύτερη φορά, μετά από έφεση που άσκησαν κατά της απόφασης που έλαβε τον Ιανουάριο του 2017 το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και «μοιράστηκαν» συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, τους δύο ΡΟΜΑ όπως επίσης και έναν 29χρονο ομόφυλό τους βάραιναν οι κατηγορίες των διακεκριμένων κλοπών αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης. Ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 23χρονος παραδέχτηκε μόνο τις 5 κλοπές ενώ ο 52χρονος πατέρας του τα αρνήθηκε όλα.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο άνδρες για τις κλοπές επιβάλλοντάς τους ποινή κάθειρξης 6 ετών, ενώ σε ό,τι αφορά την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης την μετέτρεψε σε σύσταση συμμορίας και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, δηλαδή κατά συγχώνευση 7 έτη κάθειρξη ο καθένας, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο απάλλαξε τον 29χρονο ομόφυλό τους που κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση, κρίνοντάς τον αθώο.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Δέσποινα Θανασιά.
Η δίκη τους προσδιορίστηκε να γίνει στις 9 Μαΐου 2019.

Πώς δρούσαν
Η δράση των τριών ΡΟΜΑ, τοποθετείται χρονικά από τις αρχές Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2016 οπότε και συνελήφθησαν.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν γίνει αποδέκτες αρκετών καταγγελιών από πολίτες, τα σπίτια των οποίων είχαν διαρρήξει άγνωστοι δράστες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ΡΟΜΑ είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης και «χτυπούσαν» στις περιοχές όπως στο Καρακόνερο, Ροδίνι, Λεωφ. Ρόδου – Καλλιθέας, Λεωφ. Ρόδου – Λίνδου και Κοσκινού. Εκεί αφού εντόπιζαν τα σπίτια, από τα οποία οι ένοικοι απουσίαζαν, παραβίαζαν με κατσαβίδι ή λοστό το παράθυρο της κουζίνας ή την μπαλκονόπορτα (σημεία τα οποία συνήθως βρίσκονταν στην πίσω ή πλαϊνή πλευρά των σπιτιών ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί) και με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να μπουν μέσα.

Στη συνέχεια οι δράστες αφού ερευνούσαν τους χώρους προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, αφαιρούσαν χρήματα, χρυσαφικά ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα που έβρισκαν εκεί. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι αθίγγανοι τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε μαξιλαροθήκη για να τα πάρουν ευκολότερα μαζί τους.

Επίσης ορισμένες φορές κλοπές διέπραττε από μόνος του και ο 23χρονος αθίγγανος ο οποίος μετέβαινε στο σημείο με δίκυκλο μοτοποδήλατο.

Μετά τις καταγγελίες των κλοπών, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου άρχισαν να διερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση προκειμένου να την διαλευκάνουν. Αξιοποιώντας κάθε πληροφορία και στοιχείο που είχαν στη διάθεσή τους, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που είχαν αποκομίσει από κάμερες ασφαλείας που είχαν ορισμένα σπίτια, διαπίστωσαν πως οι δράστες ήταν οι ΡΟΜΑ, οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους το αυτοκίνητο του 52χρονου.

Μετά τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, πρωινές ώρες της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση στον καταυλισμό των αθίγγανων στο Καρακόνερο, όπου διέμεναν οι δράστες, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και προσήγαγαν τον 29χρονο και τον 23χρονο, ενώ ο 52χρονος πατέρας τους απουσίαζε στην Αθήνα.

Επίσης σε έρευνα που έγινε στον παράπηγμα του 23χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μία φωτογραφική μηχανή, ένα γυναικείο ρολόι χειρός, 4 γυναικεία βραχιόλια, τρία δακτυλίδια, ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, ένα μενταγιόν και τρία κοσμήματα λαιμού, ένα σκουλαρίκι, μία αλυσίδα, 14 παλαιά νομίσματα ελληνικά και ξένα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Αλλά και στο σπίτι του 52χρονου εντοπίστηκαν τρεις ζάντες αυτοκινήτου, ένα ζευγάρι πινακίδες και μία γεννήτρια.

Μετά τη σύλληψή τους, εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς ο 29χρονος και ο 23χρονος αποδέχτηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες- τις πράξεις τους, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν τόσο για τον εντοπισμό του 52χρονου αθίγγανου που αναχώρησε στις 30 Ιανουαρίου 2016 αεροπορικώς για την Αθήνα, αλλά και τον εντοπισμό των δύο οχημάτων (του αυτοκινήτου και του δίκυκλου μοτοποδηλάτου) με τα οποία κινούνταν οι δράστες. Τελικά ο 52χρονος συνελήφθη απογευματινές ώρες στις 15 Φεβρουαρίου 2016 και μετά τις απολογίες τους και οι τρεις άνδρες πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Οι διαρρήξεις
Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε διακριβώθηκε η ακόλουθη εγκληματική δραστηριότητα:
• Προ έξι μηνών περίπου πριν τη σύλληψή τους, στις 9 το βράδυ στην πόλη της Ρόδου, οι δράστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο σπίτι 53χρονου με σκοπό την κλοπή όμως γαύγισαν τα σκυλιά που είχε ο ιδιοκτήτης με αποτέλεσμα να τους αντιληφθεί και αυτοί να τραπούν σε φυγή.

• Την 06.01.2016 στις 9.15 το πρωί ο 23χρονος με τον 29χρονο μετέβησαν σε σπίτι 63χρονης στην περιοχή Καρακόνερο, μπήκαν από ανασφάλιστη πόρτα μέσα και αφαίρεσαν μία χρυσή αλυσίδα αξίας 1500 ευρώ και ένα χρυσό δακτυλίδι.

• Την 08.01.2016 στις 11.30 το βράδυ στην πόλη της Ρόδου, αφαίρεσαν από Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο τέσσερις ζάντες με λάστιχα, ραδιόφωνο, καθρέφτες και ενισχυτή με έξι ηχεία.

• Την 13.01.2016 από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι οι δράστες μετέβησαν στην περιοχή Κοσκινού, παραβίασαν το παράθυρο κατοικίας 66χρονης και αφαίρεσαν από το υπνοδωμάτιο χρυσά κοσμήματα

• Την 16.01.2016 στις 4.20 το απόγευμα ο 23χρονος με το μοτοποδήλατο μετέβη στην περιοχή Κοσκινού, μπήκε σε δύο κατοικίες με σκοπό την κλοπή, αλλά έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή.

• Την 19.01.2016 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ οι δράστες πήγαν στην περιοχή Κοσκινού, και αφού παραβίασαν το παράθυρο της κουζίνας του σπιτιού 59χρονου επιχείρησαν να εισέλθουν σε κατοικία με σκοπό την κλοπή χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

• Την 20.01.2016 στις 11 παρά 20 το πρωί στην πόλη της Ρόδου, ο 23χρονος πήγε σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό, και χρησιμοποιώντας κλειδί που υπήρχε στην κεντρική πόρτα εισόδου, μπήκε στο σπίτι ηλικιωμένης και ερεύνησε τους χώρους χωρίς να αφαιρέσει κάτι.

• Την 23.01.2016 ο 23χρονος μετέβη στην περιοχή Κοσκινού, και επιχείρησε να εισέλθει σε κατοικία 48χρονου με σκοπό την κλοπή, έγινε όμως αντιληπτός από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη και τράπηκε σε φυγή. Ο ίδιος επέστρεψε όμως στις 30 Ιανουαρίου 2016 για τον ίδιο σκοπό.

• Την 25.01.2016 στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Ροδίνι, και πάλι ο 23χρονος μπήκε στο σπίτι 65χρονου συνταξιούχου όπου επιχείρησε να αφαιρέσει από την αυλή ένα ψυγείο χωρίς επιτυχία

• Την 27.01.2016 το χρονικό διάστημα από τις 9 το πρωί το πρωί έως στις 2 το μεσημέρι εντόπισαν σπίτι επί της Ρόδου- Λίνδου, και αφού παραβίασαν το παράθυρο κατοικίας του 57χρονου και αφαίρεσαν τιμαλφή, κινητό τηλέφωνο και tablet

• Την 28.01.2016 στις 6 παρά δέκα το απόγευμα στην περιοχή Κοσκινού, παραβίασαν παράθυρο κατοικίας 52χρονης και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή. Μάλιστα μέσα στο σπίτι φέρεται να εισήλθε ο 23χρονος, ενώ ο 52χρονος τον περίμενε στο αυτοκίνητο. Όταν η 52χρονη επέστρεψε, ο 52χρονος ειδοποίησε τον 23χρονο φωνάζοντάς τον στη γλώσσα τους και τότε ο τελευταίος βγήκε από το σπίτι κρατώντας ένα κουτί με τα κλοπιμαία, μέρος των οποίων και εντοπίστηκε στην κατοχή των δραστών.

• Την 29.01.2016 από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στην περιοχή Κοσκινού, οι δράστες παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα κατοικίας 38χρονου και αφαίρεσαν κοσμήματα και tablet τα οποία και τοποθέτησαν σε μαξιλαροθήκη του σπιτιού και τα πήραν μαζί τους.

• Την 30.01.2016 το μεσημέρι ο 23χρονος μετέβη στην περιοχή Κοσκινού, και αφού παραβίασε το παράθυρο κατοικίας 48χρονου αφαίρεσε χρυσαφικά συνολικής αξίας 4.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο