Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2193 ΦΟΡΕΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προτίθεται να προσφύγει ο κ. Στέφανος Καψάλης ο οποίος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη «Νέα Μέρα- Ροδίων Όραμα» και δεν εξελέγη για μόλις 9 ψήφους, έναντι του συνυποψηφίου του κ. Θανάση Βυρίνη.

Μάλιστα, ως γνωστόν, το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου οι δύο υποψήφιοι καταθέτοντας ένσταση ο κ. Καψάλης (διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Ιωάννη Κουμπιάδη) με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν συγκεκριμένα ψηφοδέλτια και αντένσταση ο κ. Βυρίνης ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων στο Δικαστήριο (διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του κ. Ανδρέα – Νικολάου Κουκούλη και κ. Χατζηαντωνίου) ότι «εφόσον ακυρωθούν οι σταυροί προτίμησης που έχει λάβει στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα ο εντολέας του θα πρέπει να ακυρωθούν και οι σταυροί όλων των άλλων συνυποψηφίων του».

Το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του απέρριψε τις αιτήσεις και έτσι ο κ. Βυρίνης ήταν αυτός, ορκίστηκε πρόσφατα δημοτικός σύμβουλος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η πλευρά του κ. Καψάλη προσανατολίζεται να καταθέσει εμπρόθεσμα μέχρι 19-09-2019 αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας μετά την απόρριψη της εκλογικής ένστασής του.

Στις 19-09-2019 λήγει η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως αναιρέσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας στην υπ΄αριθμ. Α 469/30-08-2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, η οποία εκδόθηκε επί των συνεκδικασθεισών στις 22-07-2019, ενώπιον του δικαστηρίου αυτού εκλογικών υποθέσεων, δηλαδή της ένστασης του κ Καψάλη και της αντένστασης του κ. Βυρίνη, που απορρίφθηκαν και οι δύο.

Η ως άνω απόφαση αναρτήθηκε σύμφωνα με το νόμο επί πέντε ημέρες, από 04-09-2019 έως 09-09-2019, μετά τη πάροδο δε του πενθημέρου αυτού τρέχει η 10ήμερη προθεσμία για την άσκηση αιτήσεως αναιρέσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, την οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πλευρά του κ. Καψάλη προσανατολίζεται να καταθέσει νόμιμα και εμπρόθεσμα μέχρι 19-09-2019.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κ. Καψάλη, τον κ. Ιωάννη Κουμπιάδη «η παραπάνω απόφαση, ενώ δέχτηκε σύμφωνα με το σκεπτικό της, ότι ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής (Δ.Α) απαιτείται σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο (άρθρό 91 του Π.Δδ 26/2012) να μονογράψει κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο δίπλα στον αριθμό που θα λάβει, καθώς επίσης να μονογράψει κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης ,όπως επίσης να αναγράψει ολογράφως στο κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο το συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης, στη συνέχεια δέχτηκε ότι σε περίπτωση που εκλείπει μία ή δύο ή και οι τρείς από τις ως άνω προϋποθέσεις (μη μονογραφή ψηφοδελτίου η μη μονογραφή δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης η και μη αναγραφή ολογράφως του συνολικού αριθμού των σταυρών προτίμησης), εφόσον έγινε καταχώριση των σταυρών προτίμησης στο πίνακα διαλογής των υποψηφίων, δεν επέρχεται ακυρότητα του σταυρού προτίμησης».

Έτσι την πλευρά του κ Καψάλη ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Ι. Κουμπιάδης με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» θεωρεί ότι «πρέπει να επανακριθεί η υπόθεση από το Ανώτατο Ακυρωτικό (ΣΤΕ)», επικαλούμενος ότι «για τον υποψήφιο βουλευτή συνεχίζει να ισχύει η διάταξη για την εκλογή των Βουλευτών , δηλαδή το άρθρο 72 παρ. 10 του Π.Δ 26/2012, σύμφωνα με την οποία με τις ίδιες παραβάσεις και ειδικά όταν εκλείπει σωρευτικά η μη μονογραφή δίπλα από κάθε σταυρό και η μη αναγραφή ολογράφως του συνολικού αριθμού των σταυρών προτίμησης, δεν προσμετράται ο σταυρός προτίμησης στην εκλογική δύναμη του Βουλευτή, αλλά προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού». Στη ένδικη εκλογική διαφορά –σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουμπιάδη- πάνω από 30 ψηφοδέλτια έχουν διαπιστωμένα σωρευτικά τις εν λόγω παραβάσεις ( η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν μόλις 8 σταυροί) και όπως τόνισε ο κ. Κουμπιάδης δεν είναι λογικό να βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση ο υποψήφιος Βουλευτής από τον δημοτικό σύμβουλο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Κουμπιάδης, «η επικαλούμενη νομολογία είναι από το 2012 και πριν και εφόσον το Στε δεχτεί εκ νέου ότι είναι ορθά αιτιολογημένη η ως άνω απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, τουλάχιστον στα σεμινάρια να μην είναι τόσο αυστηρός στη τήρηση των παραπάνω από του δικαστικούς αντιπροσώπους, εφόσον νομολογημένα πλέον αιτήσεως αναιρέσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, αρκεί να έγινε καταχώριση των σταυρών προτίμησης στον πίνακα διαλογής των υποψηφίων και όλες οι ελλείψεις θεραπεύονται».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη