Αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ και σχολή Ξεναγών στη Ρόδο

Αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ και σχολή Ξεναγών στη Ρόδο

Αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ και σχολή Ξεναγών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1868 ΦΟΡΕΣ

Την ανάγκη συνεργασίας και αναβάθμισης του τουρισμού επεσήμανε ο υπουργός Χ. Θεοχάρης

Θετικές εξελίξεις αναμένονται σύντομα στη Ρόδο σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την επίσκεψη στο νησί μας του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ειδικότερα, ο κ. Κόνσολας προανήγγειλε ότι θα ανοίξει και θα λειτουργήσει στη Ρόδο σχολή Ξεναγών, ενώ στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει το νησί ένα πολύ σημαντικό κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και δια βίου μάθησης για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, προφανώς ρίχνοντας το βάρος στην ΑΣΤΕΡ.
Αν και δεν έγιναν γνωστά περισσότερα εντούτοις, η διαβεβαίωση του κ. Κόνσολα ότι «η Ρόδος θα αποκτήσει τη σχολή που χρόνια τώρα και ιστορικά έχει θεμελιώσει και έχει αλλάξει και την κουλτούρα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση» παραπέμπει στην τουριστική σχολή και στην αναβάθμισή της.

Μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη ο υφυπουργός τουρισμού δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Και εγώ και ο υπουργός εκφράζουμε την αναγνώριση ότι αυτή η περιφέρεια αποτελεί παραδειγματική αναφορά, για το υπουργείο Τουρισμού στις εφαρμοσμένες πολιτικές, προκειμένου να ασκήσουμε προβολή και διαφήμιση και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν την εμπειρία του επισκέπτη.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που τώρα με γοργά βήματα υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης γνωρίζει πολύ καλά τον τουρισμό και η παρουσία του στις εξελίξεις της χώρας θα είναι καταλυτική. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατέθεσε ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για την επόμενη περίοδο που θα ενσωματώσει και το υπουργείο Τουρισμού στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Κόνσολας και πρόσθεσε:

«Ο κ. Θεοχάρης έχει θέσει υψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ρόδος θα καταστεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και δια βίου μάθησης προκειμένου να έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα για τα στελέχη του ελληνικού τουρισμού.
Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα έιμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε με τον υπουργό την αναμόχλευση αυτής της συζήτησης και την οριστικοποίησή της με ένα νομοθέτημα που θα καταθέσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα στη βουλή για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα.

Είμαι βέβαιος ότι η Ρόδος θα αποκτήσει τη σχολή που χρόνια τώρα και ιστορικά είχε θεμελιώσει και άλλαξε και την κουλτούρα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η σύσταση και λειτουργία της σχολής Ξεναγών στη Ρόδο.
Ο υπουργός έχει δώσει τις κατευθύνσεις την προοπτική ανασύνθεσης της δυναμικής των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού, ώστε αυτές να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ανάγκες της περιοχής και να συνδέσουν την πολιτική του υπουργείου με τις πολιτικές της περιφερειακής διοίκησης με το σχεδιασμό της πολιτικής κάθε δήμου της χώρας.
Η συνεργασία είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε την τουριστική πολιτική της χώρας, που είναι η βασική προϋπόθεση να ξεπεράσουμε την κρίση και να παραχθεί πλούτος» κατέληξε.

Τι είπε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα υψηλότερα και καλύτερα αποτελέσματα στον τουρισμό καταγράφει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στηρίζουμε τη δημιουργία του περιφερειακού συμβούλιου τουρισμού. Παρά τις δυσκολίες η σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά και αυτό γιατί έχουμε σχέδιο το οποίο ακολουθούμε και υλοποιούμε. θα είναι η δεύτερη καλύτερη σεζόν στην ιστορία μας. Θα είμαστε σύμμαχοι του υπουργείου και θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία μαζί του.»

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης
Ακολούθησε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης που είπε: «Είναι σημαντική η συμβολή της Ρόδου στην εθνική οικονομία και ήταν πολύ σημαντική η προσφορά της στα χρόνια της κρίσης. Έχουν αναδειχτεί πολλές νέες αγορές αλλά εμείς πρέπει να προωθήσουμε την ποιότητα, τον πολιτισμό, τη φιλοξενία και το τοπικό στοιχείο».

Υπουργός
Χάρης Θεοχάρης: αναγκαία η συνεργασία όλων
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Τουρισμού, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία του περιφερειακού συμβουλίου Τουρισμού, το οποίο, όπως είπε θα συνεδριάζει κάθε δύο μήνες με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των περιφερειών που θα έχουν το αντικείμενο του τουρισμού.
Παράλληλα, όπως τόνισε το υπουργείο θέτει τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:
- Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με όλους τους βαθμούς και με άλλα υπουργεία
- Γρήγορα αντανακλαστικά
- Μακρόπνοος σχεδιασμός ανταποκρινόμενος σε αλλαγές και προκλήσεις.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης έδωσε έμφαση στην ευέλικτη διακυβέρνηση και τη συνεργασία ιδιωτικού τομέα με την κυβέρνηση.
«Πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η συνεργασία» είπε και πρόσθεσε ότι «ο τουρισμός παράγει πλούτο αλλά ο προϋπολογισμός του υπουργείου Τουρισμού μειώνεται κάθε χρόνο μία λανθασμένη τάση, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέρισμα από αυτή την ανάπτυξη».

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες πρέπει να επεκταθούν τα προγράμματα στήριξής, καθώς όπως είπε το ελληνικό τουριστικό προϊόν στηρίζεται σε ανθρπωπους που έχουν οικογενειακή επιχείρηση κάθε μορφής. «Αυτό που ψάχνει ο τουρίστας του μέλλοντος είναι μία αυθεντική εμπειρία, πρέπει να πάμε στη λογική της αυθεντικής εμπειρίας και αυτή είναι το όχημα της ανταγωνιστικότητας του μέλλοντος» κατέληξε ο υπουργός.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για τα πλάνα του υπουργείου σχετικά με την επιμήκυνση της σεζόν απάντησε ότι η εφαρμογή της είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Στη σύσκεψη
Αμέσως μετά τη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των φορέων της περιοχής υπό την προεδρεία του κ. Θεοχάρη, ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους τους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ήρθε για να διδάξει αλλά για να… ακούσει και να «πιάσει» τον παλμό της κοινωνίας.

«Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις με φορείς της αγοράς και ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα, καθώς από κοντά ασχολούμαστε με όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειες. Τα Δωδεκάνησα έχουν την ιδιαιτερότητα να βρίσκονται κοντά στις ανταγωνίστριες χώρες που κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα για τους επαγγελματίες όμως αυτό τους κάνει πιο ισχυρούς και αποτελεσματικούς» είπε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας δήλωσε απευθυνόμενος στους φορείς «το υπουργείο τουρισμού είναι το δικό σας υπουργείο» και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία ενιαία κατεύθυνση στην πολιτική του ηγεσία.

«Σας χρειαζόμαστε όλους και τις απόψεις σας» είπε επίσης, ενώ ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, τόνισε ότι ο πήχης έχει τεθεί από την κυβέρνηση αρκετά ψηλά.
Οι Ροδίτες όπως είπε έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό όλα αυτά τα χρόνια αλλά χρειάζονται βοήθεια για να αποκατασταθούν όλα όσα μας πλήγωσαν.

Εθιμοτυπικές συναντήσεις
Προηγήθηκαν εθιμοτυπικές συναντήσεις του κ. Θεοχάρη με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Τον υπουργό συνόδευαν εκτός από τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς και Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παύλος Μπακίρης, και στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη