Σχεδιάζεται η οριστική λύση στο θέμα ύδρευσης της Ρόδου

Σχεδιάζεται η οριστική λύση στο θέμα ύδρευσης της Ρόδου

Σχεδιάζεται η οριστική λύση στο θέμα ύδρευσης της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 597 ΦΟΡΕΣ

Από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο

Όλα τα μεγάλα ζητήματα του νησιού της Ρόδου θα «ανοίξουν» σε περίπου ένα μήνα με το νέο Δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη, όπως δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι εκείνο που ιεραρχούν ως πρώτο είναι το νερό.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, είπε: «Εγώ νομίζω πως με τον Δήμαρχο τον καινούργιο, πιστεύω σε ένα μήνα το πολύ, θα έχουμε πολύ καλά νέα για το νησί. Είναι σε ένα προχωρημένο στάδιο και οι συζητήσεις μου με τον ίδιο για μεγάλα έργα υποδομής στη Ρόδο και σε πολύ καλό στάδιο οι κυβερνητικές συζητήσεις και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις ευχάριστες ανακοινώσεις για πολύ μεγάλα έργα υποδομής.

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζημάρκος είπε, ακόμη, ότι έχει βρει κλίμα θετικό και θετική αντιμετώπιση και στην κυβέρνηση και, μάλιστα, τις δύο τελευταίες ημέρες που βρισκόταν στην Αθήνα πήρε το πράσινο φως για να συνεχίσουν και πιστεύει πως πάρα πολύ γρήγορα-έχουν βάλει στόχο 25-30 μέρες το πολύ-θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να δουλεύουν με τον Δήμο. «Πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά», τόνισε.

Όσο για το θέμα που προτάσσουν Περιφέρεια και Δήμος ως το μεγαλύτερο, ο Περιφερειάρχης είπε ότι είναι το νερό και ανέφερε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο ν’ ανακοινώσουν την οριστική λύση αυτού του ζητήματος για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Είπε, χαρακτηριστικά: «Κάνουμε πολλά σε επίπεδο πυρόσβεσης, είναι ντροπή η Ρόδος το 2019 να έχει περιοχές που να χτυπάει όλη μέρα το τηλέφωνο ότι δεν έχει η τάδε τουριστική περιοχή νερό. Καλούμε ανθρώπους, έρχονται, μας επιλέγουν, κάνουν τις διακοπές τους εδώ και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστοι».

Όπως είπε κατηγορηματικά, λοιπόν, αυτό είναι το θέμα το οποίο έχουν ιεραρχήσει ως πρώτο και είναι πολύ κοντά με τον Δήμο και μάλιστα επανέλαβε ότι στόχος είναι η σύνδεση με το φράγμα όχι προς τη Νότια Ρόδο μόνο αλλά παντού, για όλο το νησί.

Κυβερνητικές επαφές
Χθες, επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για θέματα που απασχόλησαν μία σειρά συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα, με κυβερνητικά στελέχη:

Ακτοπλοϊκή συγκοινωνία
Ξεκίνησε από την αύξηση του προϋπολογισμού με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι γραμμές δημοσίου συμφέροντος, οι λεγόμενες «άγονες γραμμές», στην ακτοπλοΐα μας. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση αυξήθηκε από 90 εκατ. ευρώ σε 130 εκατ. ευρώ για αυτό που αφορά στην επιδότηση των «άγονων γραμμών».

Όπως είπε, η αύξηση είναι μεγάλη αφού σε ποσοστό ξεπερνάει το 40%.

Από τα χρήματα αυτά, τα 10 εκατ. ευρώ είναι για την κάλυψη της διαφοράς στο κόστος των καυσίμων και της αλλαγής του τύπου τους που για περιβαλλοντικούς λόγους ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2020 και δημιουργεί μία σημαντική επιβάρυνση και τα 30 εκατ. ευρώ είναι χρήματα με τα οποία θα καλυφθούν ανάγκες στα νησιά. Θέματα που πρέπει να εξετάσουν είναι η συχνότητα των δρομολογίων, η χωρητικότητα αλλά και η ποιότητα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, για τα οποία η αύξηση του προϋπολογισμού ήταν και παραμένει η αυστηρή προϋπόθεση.

Στη συνέχεια, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία συζήτηση σε εξέλιξη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να εντοπίσουν τις περιοχές που χρειαζόμαστε καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση-σε κάποιες είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στη Δωδεκάνησο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάρπαθος-Κάσος πρέπει να βελτιωθεί.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι η μεταφορά των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν κάτι που το θέλαμε χρόνια, και τελευταία έγινε προσπάθεια από τον τέως Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Η διαφορά έγκειται στο ότι πλέον η χρηματοδότηση αυτή αντιμετωπίζεται ως επένδυση και έργο και στο μέλλον αυτό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με έναν πολύ πιο καθαρό τρόπο στο πως εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή την πάγια ανάγκη να καλύπτουμε τις συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιωτών με έναν τρόπο ισότιμο και ισάξιο με τις ρυθμίσεις που γίνονται για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Λύση στις χωματερές
Ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα που τέθηκε κατά τις συναντήσεις, παρ’ όλο που δεν είναι θέμα της άμεσης αρμοδιότητας της Περιφέρειας, έχει να κάνει με τα απορρίμματα και κάτι που έρχεται από το παρελθόν και μας τραυματίζει, και περιβαλλοντικά αλλά και δημοσιονομικά αφού η χώρα πληρώνει μεγάλα πρόστιμα.

Όπως εξήγησε, του δόθηκε η λίστα από το Υπουργείο όπου σύμφωνα με αυτήν υπάρχουν δεκαέξι χωματερές στο Νότιο Αιγαίο που δίνουν πρόστιμα στην Ελλάδα. Και μαζί με την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπάθησαν να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να κλείσουν αυτό το θέμα οριστικά και στις βασικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά.

Έτσι το Υπουργείο άμεσα θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να μειώσει το χρόνο των αδειοδοτήσεων, θα το παρουσιάσουν στους Δήμους και η Περιφέρεια θα δει πώς θα τους στηρίξει και τεχνικά αλλά και με πόρους ούτως ώστε να κλείσουμε τις 16 αυτές χωματερές στο Νότιο Αιγαίο και να χτίσουμε ένα μοντέλο ξεχωριστό πάνω σ’ αυτό, όπως είπε.

Σχολεία
Ο κ. Χατζημάρκος, χθες, ανακοίνωσε επίσης την αύξηση της χρηματοδότησης για νέες σχολικές υποδομές στα νησιά μας κατά 8 εκατ. ευρώ για την οποία η Περιφέρεια έβγαλε “στον αέρα” την πρόσκληση ώστε οι Δήμοι να φέρουν ό,τι μελέτες έχουν. Αυτό θα “τρέξει” ταυτόχρονα με το πρόγραμμα συντήρησης των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας για το οποίο έχουν αναγγείλει ότι το 2020 θα διπλασιάσουν τους πόρους, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν και στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν τις υποδομές της παιδείας στα νησιά.

Επίσης, προκειμένου να δώσει και την ευκαιρία στα μικρά νησιά και να τα προστατεύει, η Περιφέρεια τους δίνει τη δική τους διακριτή χρηματοδότηση και τα στηρίζει τεχνικά. Ειδικότερα: Πόροι συνολικού ύψους 8.000.000 ευρώ πρόκειται να διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» για τη δημιουργία νέων και για την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα μικρά και μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει ανοιχτές προσκλήσεις προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν στον Άξονες Προτεραιότητας «Βελτίωση βασικών υποδομών» και «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

1. Η πρόσκληση με τίτλο «Υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 4.500.000 ευρώ, απευθύνεται στους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων έργων:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
• Δήμους Άνδρου, Θήρας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Λέρου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Σύρου – Ερμούπολης και Τήνου.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 4.500.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000.000 ευρώ θα διατεθούν στην εκπαιδευτική υποδομή για σχολική εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και γενική δευτεροβάθμια) και 2.500.000 ευρώ στην υποδομή για προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.

2. Η πρόσκληση με τίτλο «Υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα μικρά νησιά», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 3.500.000 ευρώ, απευθύνεται στους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων έργων:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
• Δήμους Αγαθονησίου, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Θήρας (για Θηρασιά), Ίου, Κάσου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Λειψών, Μεγίστης, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (για Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα), Καλύμνου (για Ψέριμο και Τέλενδο), Νισύρου, Πάτμου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Σύμης, Τήλου, Φολεγάνδρου και Χάλκης.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη συμπλήρωση των υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούν στην κατασκευή / επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων προσχολικής αγωγής, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, καθώς και στην αναβάθμιση / αναδιαρρύθμιση / στατική ενίσχυση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.500.000 ευρώ θα διατεθούν στην εκπαιδευτική υποδομή για σχολική εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και γενική δευτεροβάθμια) και 2.000.000 ευρώ στην υποδομή για προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων και για τις δύο παραπάνω προσκλήσεις είναι η 23/09/2019 και ημερομηνία λήξης η 31/12/2019. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλομένων πράξεων ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου