Κώστας Κατσίβας: Με τα μνημόνια τα καταφέραμε κάπως λόγω τουρισμού, αλλά τώρα;

Κώστας Κατσίβας: Με τα μνημόνια τα καταφέραμε κάπως λόγω τουρισμού, αλλά τώρα;

Κώστας Κατσίβας: Με τα μνημόνια τα καταφέραμε κάπως λόγω τουρισμού, αλλά τώρα;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2129 ΦΟΡΕΣ

Έντονη ανησυχία και απογοήτευση στις τάξεις των επιχειρηματιών και των εργαζομένων

Αβεβαιότητα και ανησυχία για τη φετινή τουριστική περίοδο διακρίνει κανείς στα λεγόμενα των τουριστικών επιχειρηματιών της Ρόδου που παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, ανήμποροι να αντιδράσουν.

Χωρίς περιθώρια αντιδράσεων πέραν της αναμονής, και οι ντόπιοι επιχειρηματίες συστήνουν ψυχραιμία αν και γνωρίζουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι μία δοκιμασία για το νησί που ζει από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Οι τουριστικοί πράκτορες της Ρόδου οι άνθρωποι που έχουν άμεση εικόνα για την κατάσταση δεν είναι σε θέση να προβλέψουν καθώς όλα αυτή τη στιγμή είναι ρευστά. Ξέρουν όμως ότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες καθώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση χειρότερη από αυτή που επέβαλαν τα μνημόνια.

Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση με τον πρόεδρο των τουριστικών γραφείων της Ρόδου Κώστα Κατσίβα είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στο νησί. Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή», αρχικά είναι άγνωστο πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση. Αλλά ακόμα και αν στην Ελλάδα τελειώσει ο χρόνος της επιφυλακής, στις υπόλοιπες χώρες θα συνεχίσει να υπάρχει και ο κορωνοϊός θα σταματήσει να εξαπλώνεται; Ήταν το ερώτημά του.

Μάλιστα, όπως είπε, όταν ακούς ότι η Tui προχωρά σε αναστολή εργασιών και ότι η Lufthansa έχει ακινητοποιημένα τα 500 από τα 700 αεροπλάνα της είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία ενώ θεωρείται σίγουρο ότι όλες οι low coast εταιρείες θα πτωχεύσουν. Παράλληλα εκτιμά ότι είναι λογικό να έχουν πρόβλημα όλοι οι τουριστικοί προορισμοί όπως η Ρόδος. Ακόμα και η Αθήνα δεν έχει καθόλου κόσμο καθώς περίμεναν Κινέζους και Αμερικανούς τουρίστες και τώρα δεν θα έρθει κανείς.

«Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δεν υπάρχει κάποιο φως άμεσα τουλάχιστον. Ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Και συμφωνώ επίσης με όσους λένε ότι θα έχουμε πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορς. Θα έχουμε πολλά κανόνια. Εγώ μιλώ με όλους και βλέπω ότι είμαστε όλοι στην... ίδια ευθεία» δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Κατσίβας και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς τα μέτρα και αποφύγαμε τα χειρότερα.

Πάντως δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ως περιοχή έχουμε μπει πλέον στο χάρτη των κρουσμάτων γιατί κάποιος που θα επιλέξει τόπο για τις διακοπές του αργότερα ίσως αυτό να το μετρήσει... «Το φοβάμαι αυτό» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι πάμε στο χειρότερο. Υπήρχαν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που δούλευαν με τις μαθητικές εκδρομές. Αυτές φέτος καταστράφηκαν. Μιλώ με ανθρώπους που έχουν μεγάλα γραφεία στην Ελλάδα και μου λένε ότι θα καταστραφούν. Τώρα δε φαίνεται, αλλά αργότερα...».

Σε ερώτηση αν αυτή η συγκυρία θα είναι για τη Ρόδο χειρότερη και από τα χρόνια των μνημονίων, δήλωσε: «Βεβαίως και συμφωνώ ότι τώρα θα περάσουμε δύσκολα. Με τα μνημόνια τα καταφέραμε κάπως λόγω τουρισμού. Κουτσά στραβά το περάσαμε, μπορούσαμε και λειτουργούσαμε τώρα είμαστε κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους και δε ξέρουμε τι να κάνουμε πώς να κινηθούμε, με ποιο τρόπο...

Η μόνη οικονομική δραστηριότητα ήταν ο τουρισμός και από εκεί ζούσε και η υπόλοιπη Ελλάδα με τα δισ. που έβγαιναν από το νησί. Πού πήγαιναν αυτά τα χρήματα; Σε μας δεν έμεναν παρά ελάχιστα... Από το Μάρτιο ξεκινούσαμε να στέλνουμε χρήματα, τώρα τι θα γίνει; Ο κόσμος πλήρωσε τις υποχρεώσεις του μέχρι και το μήνα Μάρτιο από αυτά που είχε, τους επόμενους μήνες από πού θα τους πληρώσει; Πού θα βρει χρήματα;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο τουριστικό τομέα και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτόν κυμαίνονται για το νησί από 60.000 έως 70.000. Κατά τις εκτιμήσεις όμως πρέπει να φτάνουν περίπου τους 100.000, καθώς έρχονται στη Ρόδο για εργασία και από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως επίσης και αλλοδαποί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που είτε έχουν επιχειρήσεις είτε απασχολούνται ως προσωπικό.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κατσίβας, από την επικοινωνία που έχει με συνεργάτες του στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι αυτή τη στιγμή το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί είναι ο τουρισμός καθώς το μόνο που επιθυμούν είναι η ανθρώπινη επιβίωση και ο τερματισμός της πανδημίας.

«Τα χρήματα έρχονται από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία. Αυτοί όλοι σήμερα βρίσκονται σε μία κατάσταση τρέλας, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού πάνε, τι θα τους ξημερώσει, αν θα ζούνε... Τον τουρισμό θα κοιτάξουν;» είπε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να δούμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μετά το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός λέγοντας:

«Δεν ξέρω, δε νομίζω. Οι Εβραίοι άνοιγαν και έκλειναν κυρίως τη σεζόν και λίγοι Ρώσοι. Οι Εβραίοι έχουν πρόβλημα μεγάλο. Αν βρεθεί θεραπεία μπορεί κάτι να ελπίζουμε για το τέλος της σεζόν... Φέτος αν πιάσουμε ένα 20% από τα έσοδα που θα πιάναμε, θα είναι ευτυχία που δεν το βλέπω», κατέληξε ο κ. Κατσίβας ο οποίος στάθηκε και στο θέμα της πληρωμής των επιταγών.

Όπως είπε, δόθηκε μεν παράταση για την πληρωμή τους, για να διευκολυνθούν κάποιοι, όμως αναρωτήθηκε κανείς τι θα γίνει με αυτούς που περιμένουν να τις εισπράξουν για να τακτοποιήσουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους; «Είχαν μάθει όλοι να πληρώνουν με μεταγενέστερες χρονικά επιταγές. Το συνήθιζαν, να δίνουν επιταγές ακόμα και για μετά από ένα χρόνο. Εγώ πάντα διαφωνούσα με αυτό. Αυτό που κάνουμε είναι εγκληματικό. Παλιά δε γινόταν έτσι, κόβαμε επιταγές ακόμα και για αυθημερόν εξόφληση.

Ναι μεν έδωσαν παράταση αλλά αυτός που περιμένει να εισπράξει για να ζήσει το σπίτι του τι θα κάνει; Το έχουν σκεφτεί; Τουλάχιστον να υποχρεωθούν αυτοί που έχουν τις επιταγές να πληρώσουν ένα μέρος τους, κάτι. Δε σκέφτονται ότι μπορεί κάποιος να έχει υποχρεώσεις;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη