Γ. Γεραπετρίτης: Ενίσχυση της νησιωτικότητας και στήριξη του Τουρισμού την επόμενη μέρα

Γ. Γεραπετρίτης: Ενίσχυση  της νησιωτικότητας και στήριξη του Τουρισμού την επόμενη μέρα

Γ. Γεραπετρίτης: Ενίσχυση της νησιωτικότητας και στήριξη του Τουρισμού την επόμενη μέρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 974 ΦΟΡΕΣ

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Τέρη Χατζηιωάννου και στην εκπομπή «Μαζί στις 3» στο Aigaio tv, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας σχετικά με τον Covid-19, τις επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές, τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό στην κυκλοφορία των πολιτών, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης από και προς τα νησιά, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τους σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα.

Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, Υπουργέ, φαίνεται να έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και κυρίως επικροτεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Δεδομένου ότι -με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών- ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, προβλέπεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα;
Αισθάνομαι υπερήφανος για τους συμπατριώτες μας, δεδομένου ότι υπήρξε πολύ μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης στα πράγματι αυστηρά μέτρα περιορισμού κίνησης που έχουν ληφθεί. Αυτό φαίνεται όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα που έχουν τα μέτρα και στην πειθώ, στη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται Κυβέρνησης-πολιτών και νομίζω ότι αυτό θα είναι εντέλει ευεργετικό για όλους μας. Από εκεί και πέρα για να σεβαστούμε τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που επέδειξε αυτά τα αντανακλαστικά εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, θα μεριμνήσουμε έτσι ώστε και οι λίγοι συμπατριώτες μας που δε συμμορφώνονται στα μέτρα αυτά, να αισθανθούν πολύ μεγαλύτερη πίεση.


Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μενού για την αυστηροποίηση αυτών των μέτρων, από τον περιορισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας (μία-δύο φορές) έως τον περιορισμό των πτήσεων από το εξωτερικό ή των εσωτερικών μετακινήσεων εντός της χώρας. Παρακολουθούμε καθημερινά σε πραγματικό χρόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και το επίπεδο συμμόρφωσης, κι εφόσον απαιτηθεί θα έχουμε πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά για να πάμε σ’ ένα πιο αυστηρό πρωτόκολλο όσον αφορά την κίνηση των πολιτών.

Να παραμείνουμε στα μέτρα, κ. Υπουργέ: Είναι η πρώτη φορά που οι νησιώτες που ζητούν απομόνωση. Προφανώς σας έχει τεθεί και από πολλούς αιρετούς για περιορισμό των μετακινήσεων από και προς τα νησιά.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συμπολιτών μου κι αισθάνομαι ότι είναι ένα χρέος πολύ υψηλής κοινωνικής αλληλεγγύης να μην επιμολύνονται οι περιοχές που έχουν μείνει απομονωμένες και στεγανοποιημένες από τον ιό. Είναι μία πρόσθετη ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να κρατηθούν περιοχές καθαρές από τον ιό.


Ήδη όπως γνωρίζετε, κ. Χατζηιωάννου, υπάρχει περιορισμός στην ακτοπλοΐα. Μόνο μία φορά μπορεί να ταξιδέψει κάποιος προς τη μόνιμη κατοικία του, άρα το πλαίσιο είναι ήδη εξαιρετικά αυστηρό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μελετάμε όλα τα σενάρια, έτσι ώστε να κλείσουμε και τις ενδεχόμενες μικρές «τρύπες» που μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα, έτσι ώστε οι μετακινήσεις που θα γίνουν κι ενόψει των εορτών του Πάσχα να είναι αποδεδειγμένα μόνο οι απολύτως αναγκαίες και θ’ αφορούν μόνο τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Ένα άλλο θέμα είναι η ενίσχυση των δομών των hot spots που έχουμε στα νησιά μας και νομίζω ότι υπάρχει μία έκδηλη ανησυχία. Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος;
Υπάρχουν πολλές φάσεις που θα ενεργοποιηθούν, έτσι ώστε να απομονώσουμε τα όποια ενδεχόμενα υπάρχουν να υπάρξει εξάπλωση του ιού μέσα στα ΚΥΤ. Εκείνο το οποίο έχει συμβεί σε πρώτη φάση είναι οι νέοι πληθυσμοί οι οποίοι εισέρχονται από θαλάσσια σύνορα στην Ελλάδα, να απομονώνονται από τους παλιούς πληθυσμούς.

Ήδη οι παλιοί πληθυσμοί διοχετεύονται σε ειδικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στις Σέρρες και στη Μαλακάσα. Επίσης έχει υπάρξει πολύ μεγάλος περιορισμός ως προς την κίνηση των πληθυσμών που βρίσκονται μέσα στα κέντρα κι έχουν στηθεί μέσα ειδικά υγειονομικά κέντρα ώστε να μην μετακινούνται στα Νοσοκομεία των νησιών.
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στεγανοποιηθεί το ζήτημα αυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη δυσκολία αν υπάρξει έξαρση, αλλά και γι’ αυτό το σενάριο είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι.

Η πανδημία ανέδειξε και τα κενά που υπήρχαν στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, αναφέρομαι στα Κέντρα Υγείας στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Φαντάζομαι ότι η επόμενη ημέρα, θα αφορά κι επανασχεδιασμό του ΕΣΥ στα νησιά;
Ήδη βρισκόμαστε σε μία φάση αναστοχασμού τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Είναι στους σχεδιασμούς μας αμέσως μετά την αποκατάσταση της κανονικότητας να ενεργοποιηθούν όλα εκείνα τα σχέδια, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας.


Να επισημάνω ότι ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σε όλη τη χώρα και υπάρχει κατανομή στα Κ.Υ. και στα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ ήδη έχουμε εξασφαλίσει μία μεγάλη αύξηση των ΜΕΘ κατά 55% σε σχέση με τη δυναμικότητα του Ιουλίου κι έχουμε περίπου 850 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήταν ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα του συστήματος. Έχουμε εξασφαλίσει αναλώσιμα ιατρικά υλικά, για τα οποία γίνεται ένας διπλωματικός πόλεμος, γιατί όλη η ανθρωπότητα αναζητεί τα ίδια σήμερα και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση.


Ήδη βρίσκεται στα σκαριά το σχέδιο για εκτεταμένο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής και αφορά ιδιαίτερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, έτσι ώστε να παρέχεται σε πραγματικό χρόνο η άμεση κι αναγκαία περίθαλψη στους νησιώτες. Είναι η περίπτωση της κρίσης που μετατρέπεται εν τέλει και σε ευκαιρία.

Προέχει η υγεία των πολιτών και η διασφάλισή της, όμως υπάρχει και η επόμενη μέρα, η οποία θα είναι εξίσου καθοριστική. Τι σχεδιάζετε, κ. Υπουργέ, τι μελετάτε;
Κανείς δεν είναι σε θέση να πει σήμερα ποιες θα είναι οι τελικές συνέπειες τόσο στο κομμάτι της Υγείας, όσο και στο κομμάτι της Οικονομίας. Στο πρώτο η Ελλάδα τηρώντας μια αυστηρά προληπτική στάση κι εφαρμόζοντας πρωτόκολλα που δεν εφαρμόσθηκαν σε άλλες χώρες, όπως η εκτεταμένη ιχνηλασία, γι’ αυτό και βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από άλλα γειτονικά ή μεσογειακά κράτη.

Αυτό δεν προκαλεί σαφώς εφησυχασμό γιατί είμαστε στη φάση της εξέλιξης, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι αν παραμείνουμε αυστηροί στα μέτρα περιορισμού, τότε θα μπορέσουμε να βρεθούμε στο τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση. Δυστυχώς οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πάρα πολύ μεγάλες και είναι δύσκολο σήμερα να προβλεφθούν. Οι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για μία επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας η οποία θα είναι σε δυσθεώρατα ύψη, ομιλούν ακόμη και για ύφεση της τάξεως του 8%.


Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν είναι εκείνη στην οποία αποδίδεται η μεγαλύτερη οικονομική μομφή, εμείς έχουμε κρατηθεί αρκετά έξω από την πρώτη γραμμή του προβλήματος κι αυτό γιατί εξασφαλίσαμε πόρους από όλες τις δυνατές ευρωπαϊκές πηγές. Είχαμε τα προγράμματα της ποσοτικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης, τους άμεσους πόρους που θα λάβει η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.


Είχαμε μια σημαντική απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Η Ε. Επιτροπή δέχθηκε τα αιτήματα της ελληνικής Κυβέρνησης έτσι ώστε να καταστεί πολύ πιο ευέλικτο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να απορροφηθούν ειδικοί πόροι και τούτο διότι πλέον είναι δυνατή η μεταφορά πόρων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια ή από Πρόγραμμα σε Πρόγραμμα, καθίσταται πολύ πιο ευέλικτη η δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων, είναι δυνατόν να μεταφέρονται κονδύλια από χρονιά σε χρονιά και παρέχεται πλέον η δυνατότητα να χρηματοδοτούνται έργα αποκλειστικά και μόνο από ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς καμία συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου.


Θα ωφεληθούν όλες οι Περιφέρειες της χώρας και θα μπορέσει να μας δώσει μια ανάσα για τα αναγκαία έργα υποδομής. Θεωρώ ότι την επόμενη ημέρα θα βιώσουμε δύσκολες ημέρες. Η χώρα μας πλήττεται εξαιρετικά, καθότι στηριζόμαστε σε κλάδους και τομείς που πλήττονται όπως είναι ο Τουρισμός και οι μεταφορές/υπηρεσίες, άρα θα έχουν σημαντικά μειωμένα έσοδα, από την άλλη έχουμε ευτυχώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ανταπεξέλθουμε. Εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όπως κάναμε μέχρι σήμερα με τα 4 πακέτα στήριξης, θα στηριχθεί η οικονομία όπως πρέπει, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Υπάρχει η σκέψη για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στις μεταφορές προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα νησιά;
Κύριε Χατζηιωάννου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μελετώνται όλες οι δυνατές κι εναλλακτικές λύσεις. Έχουν τεθεί όλα αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι, αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της ελληνικής πολιτείας, είναι θέματα που άπτονται και του Δικαίου της Ε.Ε. Κι ότι γίνει θα πρέπει να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών. Πάντως -λόγω της πίεσης από την εξάπλωση του κορωνοϊού- θα παρουσιασθούν ευκαιρίες έτσι ώστε να ξανακτίσουμε τα εργαλεία για να ενισχύσουμε τη νησιωτικότητα.


Ήδη έχουν υπάρξει κανόνες που χαλαρώνουν τις βασικές αρχές που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις. Προτεραιότητα σήμερα είναι η δημόσια υγεία, αλλά σκεφτόμαστε σαφώς και την επόμενη μέρα και το πως θα ενισχύσουμε τους επιμέρους κλάδους. Ήδη το Υπουργείο Τουρισμού εξυφαίνει ένα σχέδιο για την ενίσχυση των τουριστικών δράσεων για την προβολή του τουριστικού προϊόντος το οποίο θα είναι πολύ ελκυστικό, εναλλακτικό σε σχέση με τις παραδοχές σε ότι γνωρίζουμε για την προωθητική καμπάνια για τον Τουρισμό, θα υπάρξουν πολλά και συγκεκριμένα εργαλεία για την ενίσχυση όλου του τουριστικού κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά