Άγρυπνοι φρουροί (μέρος β΄)

Ζωντανή μαρτυρία αποτελούν οι επιζώντες άνδρες του 231 Τάγματος Πεζικού
Δεν εγκατέλειψε κανένας τη θέση του, αν και γνώριζαν ότι δεν είχαν επάρκεια αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, απαραίτητων για την ανάσχεση της εχθρικής αεροπορίας


Στο πλαίσιο του οργανωτικού σχεδίου της Εθνικής Φρουράς, το 231 Τάγμα Πεζικού συγκροτήθηκε στις 27 Ιουλίου 1964, με πρώτο Διοικητή τον Λοχαγό Πεζικού Ανεμογιάννη Γεώργιο, με έδρα το Μπογάζι Κερύνειας, όπου λειτουργούσε ως Κέντρον Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπως αναφέρθηκε χθες, στο εισαγωγικό μέρος. Κατά την έναρξη της εισβολής, οι λεβέντες του 231 Τάγματος Πεζικού βρέθηκαν να επανδρώνουν θέσεις μάχης στις κορυφές και τις βουνοπλαγιές του Πενταδάκτυλου, στη Διάβαση Αγίου Παύλου - Γομαρίστρας. Ο Πρώτος, ο Δεύτερος και ο Τρίτος Λόχος επάνδρωναν τις θέσεις τους προτού ακόμη ο εχθρός αρχίσει, αιφνιδιαστικά και απρόκλητα, να ξερνά φωτιά και μολύβι από τον αέρα και τη θάλασσα, με τ’ αεροπλάνα, τα κανόνια των αντιτορπιλικών και τα πολυβόλα των αποβατικών σκαφών του. Ήταν εκεί και φύλαγαν Θερμοπύλες, άγρυπνοι φρουροί οι λεβέντες εθνοφρουροί, προτού η τουρκική αεροπορία αρχίσει τους βομβαρδισμούς και τους πολυβολισμούς, αφήνοντας πίσω της καμένη γη. Δεν εγκατέλειψε κανένας τη θέση του, αν και γνώριζαν ότι δεν είχαν επάρκεια αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, απαραίτητων για την ανάσχεση της εχθρικής αεροπορίας.

Ο Δεύτερος Λόχος
Ενδιάμεσα των δύο λόχων ήταν ανεπτυγμένη η198η Πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού, που με την έναρξη του πολέμου και καθ’ όλην τη διάρκειά του έκανε θραύση, προκαλώντας βαριές απώλειες στον βάρβαρο εισβολέα, ιδιαίτερα στους αλεξιπτωτιστές, που έπεφταν καιόμενοι στο έδαφος μπροστά από τις θέσεις των μαχητών του 231 Τάγματος Πεζικού.
Ο Δεύτερος Λόχος του Τάγματος ήταν ανεπτυγμένος στον κάμπο του Άη Βασίλη. Επάνδρωνε έξι φυλάκια που εκτείνονταν από αριστερά της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), του Συντάγματος αυτού του Ελληνικού Στρατού, που έμελλε να γράψει νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού, πολεμώντας στο πλευρό των αδελφών του Εθνοφρουρών, μέχρι τον Άγιο Ερμόλαο, στα ριζά του Πενταδάκτυλου. Η έδρα του λόχου ήταν εγκατεστημένη στο Ύψωμα «Άσπροι», με Διοικητή τον τότε Λοχαγό Ζένιο Νικόλαο. Διοικητής του Πρώτου Λόχου ήταν ο Υπολοχαγός Κασιδάκης Χαρίλαος, του Τρίτου Λόχου ο Υπολοχαγός Μάμαλης Αθανάσιος, του Λόχου Διοικήσεως ο Υπολοχαγός Δαμιανίδης Χρίστος, που εκτελούσε και χρέη Αξιωματικού Επιστρατεύσεως, και του Λόχου Υποστηρίξεως ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ιωαννίδης Μάριος.

Άνισες μάχες
Με αυτές τις περιορισμένες δυνάμεις και αυτούς τους ψυχωμένους αξιωματικούς, χωρίς εφεδρεία, ρίχτηκε στις μάχες κατά του υπεράριθμου σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα εχθρού, το 231 Τάγμα Πεζικού. Δεν λογάριασαν αριθμούς και οπλισμό των Τούρκων, οι αξιωματικοί και άνδρες του. Γνώριζαν ότι ο βάρβαρος εισβολέας διέθετε συντριπτική υπεροπλία απέναντι στην ανύπαρκτη αεροπορία και το ναυτικό της Εθνικής Φρουράς, όπως γνώριζαν και τις δυνατότητες των Τούρκων να μεταφέρουν με ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα, σε οποιοδήποτε μέρος του μετώπου, πάνοπλους καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές, για να ενισχύσουν το πεζικό και τα τεθωρακισμένα τους.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι μάχες που έδωσε το Τάγμα εναντίον των βαρβάρων εισβολέων ήταν σκληρές και άνισες. Αυτό καταμαρτυρούν και οι θυσίες των γενναίων ανδρών του, που έπεσαν στο πεδίο της τιμής, ξαναζωντανεύοντας τις Θερμοπύλες και τους 300 του Λεωνίδα... Αυτών των υπέροχων νεαρών ηρώων, που έδωσαν τη ζωή τους στο ιερό θυσιαστήρι της πατρίδας και των αγνοουμένων του, που έμειναν άταφοι και τα ιερά κόκαλά τους λευκάζουν ακόμη στις κορυφές και τις πλαγιές του Πενταδάκτυλου, για να διαλαλούν ότι, για την πατρίδα ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται. Ακόμη, ζωντανή μαρτυρία αποτελούν οι επιζώντες αξιωματικοί και άνδρες του 231 Τάγματος Πεζικού, που πήραν μέρος στις σκληρές μάχες κατά του εισβολέα. Αυτοί που σκύβουν ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των πεσόντων και των αγνοούμενων συμπολεμιστών τους. Και περιγράφουν με θαυμασμό πώς πολέμησαν τα νεαρά εκείνα Ελληνόπουλα, σαν λέοντες τον εχθρό, μέχρι την τελευταία τους στιγμή.

Πόλεμος χωρίς παράσημα
Ο πρώτος αξιωματικός του 231 που συναντήσαμε στις 21 Νοεμβρίου 2012, ήταν ο απόστρατος συνταγματάρχης Δαμιανίδης Χρίστος, που τα μόνα παράσημα που εξασφάλισε για την πολεμική του δράση, είναι τα σημάδια που φέρει στα δύο πόδια. Σημάδια ανεξίτηλα από τις τρύπες που του άνοιξαν οι τουρκικές σφαίρες κατά τη διάρκεια μαχών τμήματος του λόχου του ενάντια σε αλεξιπτωτιστές του Αττίλα, που είχαν πέσει στον κάμπο Κιόνελι - Πενταδάκτυλου και Τουρκοκυπρίων «μουτζαχετίν».

Μια άλλη αμοιβή που είχε δώσει η Πολιτεία στον μπαρουτοκαπνισμένο αξιωματικό ήταν η παραμονή του στον βαθμό του υπολοχαγού επί 15 χρόνια. Πότε; Τη στιγμή που άλλοι άκαπνοι, που δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά στον πόλεμο κατά του Τούρκου εισβολέα, έπαιρνα τα γαλόνια και τ’ αστέρια με τη σέσουλα. Υπήρξαν, δυστυχώς, πάρα πολλά τέτοια κρούσματα στην Εθνική Φρουρά. Τα είχα ζήσει προσωπικά και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο Αντρέας Αλωνεύτης -Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Βασιλείου- για να αρθούν πλείστες όσες αδικίες σε βάρος στελεχών του στρατεύματος, που είχαν αδικηθεί κατάφωρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Συνταγματάρχης Χρίστος Δαμιανίδης θυμάται…

Ο ίδιος ο Συνταγματάρχης Δαμιανίδης απέφυγε να μας εκφράσει δικαιολογημένα παράπονα για αδικίες των τότε κρατούντων σε βάρος του ιδίου και άλλων συναδέλφων του, που θεωρούνταν ως αντικυβερνητικοί. Συνάδελφοι, όμως, και στρατιώτες που τους είχε οδηγήσει σε μάχες κατά των Τούρκων, του πλέκουν το εγκώμιο και τονίζουν ότι πήγαινε πάντα μπροστά και όταν η αποστολή που αναλάμβανε ήταν δύσκολη, το ανέφερε στους στρατιώτες και τους ρωτούσε αν ήταν έτοιμοι να τον ακολουθήσουν. Τους ξεκαθάριζε, όμως, ότι αν τον ακολουθούσαν δεν θα ανεχόταν λιποταξίες. Ας παρακολουθήσουμε τα γεγονότα, όπως τα έζησε ο τότε υπολοχαγός Χρίστος Δαμιανίδης και μας τα αφηγήθηκε:

«Όταν άρχισε η εισβολή έφερα τον βαθμό του Υπολοχαγού και ήμουν Διοικητής του Λόχου Διοικήσεως και Αξιωματικός Επιστρατεύσεως του 231 Τάγματος Πεζικού, που είχε έδρα τον Άγιο Βασίλειο. Πρωί-πρωί άρχισα την επιστράτευση και γύρω στο μεσημέρι είχα τελειώσει. Πήρα τους τελευταίους επίστρατους και τους βοηθούς μου και με τρία στρατιωτικά αυτοκίνητα ανηφορίσαμε για τη Διάβαση Αγίου Παύλου. Βλέπαμε τα τουρκικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν και πολυβολούσαν, αλλά εμείς δεν δεχθήκαμε επίθεση. Φθάσαμε στη Διάβαση Αγίου Παύλου, όπου βρήκαμε τον Διοικητή του Τάγματος, Χαραμαρά Δημήτριο και τον Υποδιοικητή Καλυμάνη Νικόλαο. Δύο στοιχεία όλμου έβαλλαν κατά του υψώματος Καλαμπάκι, που ήταν επανδρωμένο από Τούρκους. Παρατήρησα ότι η απόσταση από το σημείο που ήταν οι όλμοι μέχρι το Καλαμπάκι ήταν μεγαλύτερη από το βεληνεκές τους και τα βλήματα που έριχναν δεν άγγιζαν τον στόχο τους. Το ανέφερα στον Διοικητή και μου είπε να αναλάβω εγώ τα δύο στοιχεία και να πλήξω το Καλαμπάκι. Μου έδωσε τους δύο όλμους με τα στοιχεία τους, κατέβηκα προς τη Σύσκληπο, σε σημείο που η απόσταση από το Καλαμπάκι ήταν μικρότερη του βεληνεκούς των όλμων και αρχίσαμε επιτυχείς βολές εναντίον του υψώματος.….».

* Από το υπό έκδοση βιβλίο του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη «Οι «ηττημένοι» νικητές».

SIGMALIVE
Τελευταία Νέα
Powered by
ΗΠΑ- Βρετανία: Επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν- Στο στόχαστρο το πρόγραμμα... Επ. Εσωτερικών: Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού Μπρόιερ: Η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε 5-8 χρόνια Νοσοκομείο Τροόδους: Τριτοκοσμικές συνθήκες είπε στη Βουλή ο Διευθυντής του Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα Σχεδόν σε όλα τα ευρήματα ΕΥ έγιναν διορθώσεις λένε ΓΔ ΥΠΑΜ και Αρχηγός ΕΦ Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός... Απόψε η ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ Επίθεση με μαχαίρι εναντίον δύο κοριτσιών κοντά σε σχολείο στη Γαλλία Υπό ετοιμασία νέες στρατηγικές, επιδίωξη η ποιοτική φροντίδα είπε ο Υπ.... Έρχεται η εβδομάδα του Αγίου Λαζάρου – Όλα έτοιμα στο «Περιβόλι» Διαδικτυακή συνάντηση Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για τη Ράφα Υπ. Ενέργειας: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ Πρόταση νόμου από ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ για πολλαπλές συντάξεις Οι δυνατότητες Ιράν-Ισραήλ σε αεροπορικό πόλεμο με οπλισμό μακρού... Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν μπορεί να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα»... Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος εισαγγελέως που απέρριψε τη μήνυση... Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε παραπονούμενη, ζητά η... Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία Θέματα άμυνας, κρίση στη Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό συζήτησαν ΠτΒ-ΥΠΑΜ Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων Γάζα: 33.970 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα Προτάσεις για ομαλότερη έναρξη λειτουργίας ΕΟΑ έθεσε στον ΥΠΕΣ ο Α.... Να δοθεί το δικαίωμα στα μέλη της Αστυνομίας να απεργούν, λέει η ΑΣΔΥΚ ΠτΔ: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης Τουρκικό ΥΠΑΜ: Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας Ρωσία: Το Κίεβο βομβάρδισε ιατρικές εγκαταστάσεις - Σκότωσε ιατρικό... Επιτυχημένη Ιατρική Ημερίδα για την Παχυσαρκία Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο, λέει ο Δρ Χατζηνικολάου Γερμανία: Ο ρώσος πρέσβης εκλήθη στο ΥΠΕΞ μετά τις συλλήψεις για... Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους Τατάρ: Αναγκαία η εξεύρεση πόρων για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις Δέσπω Φάττα:Η 1η γυναίκα από Κύπρο που εκλέγεται στην Ευρ. Ακαδημία... ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 12 - 20 Απριλίου... Αυτό ήταν το πρώτο Ταχυδρομείο στην Κύπρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) 24η Ετήσια Έκθεση Καριέρας και Πρακτικής Άσκησης Με μια μαθήτρια θα μείνει το δημοτικό του Κάμπου – Τι θα γίνει με το... Αυξημένο ενδιαφέρον για ακτοπλοϊκή σύνδεση-Πόσες κρατήσεις έγιναν την 1η... ΑΚΕΛ: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναισθησία της κυβέρνησης για την ακρίβεια Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος... Ρωσία: Η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο δεν πρόκειται να αλλάξει την... Φουσκωμένα επιδόματα, διευκολύνσεις και άλλα.. στην έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ σύνδεση των ευρωτουρκικών με το... ΥΠΕΣ: Τα σκάφη με μετανάστες κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο Αφγανιστάν: Ανεστάλη η λειτουργία δύο τηλεοπτικών σταθμών
Σοκ με Μπάτλερ στο Μαϊάμι! ΟΥΕΦΑ: Πρόστιμο στη Μπαρτσελόνα για ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών της Η Ζάλτσμπουργκ στο Μουντιάλ συλλόγων 2025 Most… Vanished Player! Στο σφυρί 8 ρολόγια του Μίχαελ Σουμάχερ (pics) Τότε θα εκτίσουν τις ποινές τους Αρμπολέδα και Μαρμούκ Ζοάο Φέλιξ ο... κουβανός: «Άρσεναλ, Μπάρσα, Σίτι και Ατλέτικο θα... «Απερίγραπτο συναίσθημα! Στον τελικό με το κεφάλι ψηλά» Ατάκα για Χόλαντ: «Νιώθω ότι και οι συμπαίκτες του τον κάνουν στην άκρη»! «Κακός δαίμονας»… και με τη βούλα! Ο ήρωας που κανείς δεν περίμενε... «Άρχοντας ο Χάμιλτον, θα βοηθήσει πολύ τον Λεκλέρ» Επίσημο: Τέλος και ο Τεχέρα! Αναμονή για δύο εν όψει Ομόνοιας «Αυτό πρέπει να κάνει η Ομόνοια για να έχει δικαίωμα στο πρωτάθλημα» FA Cup: Άλλαξε το φορμάτ, τέλος οι δεύτεροι αγώνες! Ανακοίνωση: Οι 18 υποψηφιότητες για το ΔΣ Οι σταρ του Χόλιγουντ της Ρέξαμ κάνουν επένδυση που… τρομάζει το... Εξέλιξη: Δεν «παίζει» μόνη της η Μπάγερν! Έβαλε στο μάτι τον Ντιμπάλα - Αυτή είναι η ρήτρα του!
Ο Παπανώτας δε θα είναι τελικά υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ H Megan Fox χωρίς μακιγιάζ είναι κουκλάρα αλλά... αγνώριστη [εικόνα] Η Σάττι συνάντησε τον Ισπανό YouTuber που την έχει... αποθεώσει H Κατερίνα Λιόλιου έκανε ένα λαμπερό πάρτι για τα 30α γενέθλιά της [βίντεο] 90s revival: Η Δούκισσα Νομικού υιοθέτησε το απόλυτο trend της χρονιάς My Style Rocks: Το σημερινό Gala έχει... παλιές γνώριμες και θέμα "Αρχαία... Τα 12 σημάδια που προδίδουν αν ένας μπαρμπέρης είναι καλός ή όχι O Γιάννης Ξανθόπουλος ανέβασε στο Instagram το πρώτο βίντεο μετά το τροχαίο Τέλος στη συνεργασία της Μενεγάκη με το MEGA - Σταματά η εκπομπή "Ελένη" Ο Δημήτρης Παπανώτας δίνει εξηγήσεις για τις δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο Πένθος για το Νότη Σφακιανάκη - Πέθανε ένας καλός φίλος και συνεργάτης H Αντωνά έκανε μια ανάρτηση όλο... νόημα με πιθανό αποδέκτη τον πρώην της
Top