Ανοίγει ο ασκός της Αλταμίρα

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΚΤ
ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» ΟΤΙ Η ΣΚΤ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΡΧΙΣΕ ΗΔΗ ΤΟ «ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ» ΤΩΝ ΟΡΩΝ
Η Ερευνητική Επιτροπή έχει πλέον τη δυνατότητα να εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα κατά πόσον ήταν ή δεν ήταν συμφέρουσα για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της Επιτροπείας το 2016, για απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 7, 5 δις, στην Αλταμίρα, χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού

Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην έρευνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σημερινής της Κυριακής», η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) απέστειλε γραπτώς στην Ερευνητική Επιτροπή την επίμαχη συμφωνία της με την ισπανική εταιρεία Αλταμίρα. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, τα έγγραφα παραλήφθηκαν από τη ΣΚΤ σε ογκώδη φάκελο την περασμένη Πέμπτη, ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σχετικό αίτημα της Επιτροπής. Τα τρία μέλη της Ερευνητικής -Γεώργιος Αρέστη, Γεώργιος Χαραλάμπους και Γεώργιος Γεωργίου- έχουν ήδη αρχίσει τη μελέτη των όρων της συμφωνίας.


Μετά τις αντικρουόμενες απόψεις, που κατατέθηκαν ενώπιόν της, η Ερευνητική Επιτροπή έχει πλέον τη δυνατότητα να εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα κατά πόσον ήταν ή δεν ήταν συμφέρουσα για την ΣΚΤ η απόφαση που έλαβε η Επιτροπεία της το 2016, για απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 7,5 δις, στην «Αλταμίρα» -χωρίς, δηλαδή, την προκήρυξη διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία καταγγέλθηκε ως «επικίνδυνη» και «ετεροβαρής» για τον οργανισμό από τη μειοψηφία της τότε Επιτροπείας (Πογιατζή, Ταουσιάνη, Πηγασίου και Πούρο), αλλά και από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.


Αντίθετα, η πλειοψηφία της Επιτροπείας περιέγραψε ως «μονόδρομο» την επιλογή της Αλταμίρα, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τα στενά χρονικά περιθώρια. Χαρακτηριστικότερες ήταν οι αναφορές του Προέδρου της Επιτροπείας, Γιώργου Χατζηνικόλα, ο οποίος, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής, παρομοίασε την ισπανική εταιρεία με τον διεθνή Αργεντινό ποδοσφαιριστή της Μπαρσελόνα, Λιονέλ Μέσι. «Όταν ενδιαφερθεί ο Μέσι να παίξει στην ομάδα σου, γιατί να εξετάσεις άλλες περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σ. Πογιατζή: «Επικίνδυνη η απόφαση για Αλταμίρα»


Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, το πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, Σουζάνα Πογιατζή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, δήλωσε ότι η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Αλταμίρα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη: «Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε η κ. Πογιατζή, η οποία και ανήκε στη μειοψηφία των μελών της Επιτροπείας που διαφώνησαν με την απόφαση. «Υπήρχε ηθικός κίνδυνος, για να πούμε το λιγότερο, και υπήρχε καθαρά επιχειρηματικός κίνδυνος», ανέφερε.


Κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσής της και απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Πογιατζή εξέφρασε επίσης τη δική της θέση ότι δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει τον Συνεργατισμό. Είπε ότι η ίδια αρνείται να πιστέψει πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει μια τράπεζα λόγω του ότι δεν τους αρέσει ο Συνεργατισμός.


Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, σε συναντήσεις που είχε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα με τον Carlos Hervas τον Απρίλιο 2017, αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπεία και μετέπειτα, με τον Michel Dabadie τον Φεβρουάριο 2018. Σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη συνάντηση συζήτησαν τους λόγους παραίτησής της. «Ήδη», είπε, «ο κ. Hervas γνώριζε όλα τα θέματα διαφωνίας επειδή διαβάζουν όλα τα πρακτικά της Επιτροπείας και εξήγησε ότι οι επόπτες δίνουν συμβουλές και παρατηρήσεις εκ της θέσεώς τους. «Είναι οι πιο μεγάλοι γνώστες του τι συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες», είπε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζήτησαν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή ανεξαρτησίας των μελών του Συμβουλίου. Σίγουρα, είπε, «τους ανησυχούσε το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και το θέμα ότι, κατά τη δική μου άποψη, λόγω του ότι από Πρόεδρος έγινε ΓΔ (ο Νικόλας Χατζηγιάννης) αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς συμβούλους, διότι αυτή η κίνηση από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία». Ανέφερε ότι αυτή ήταν η δική της εκτίμηση, την οποία μοιράστηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ. «Απορούσα πώς πέρασε το “fit & proper” ο Πρόεδρος να γίνει ΓΔ, χωρίς να παυθούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι», είπε.


Σε ερώτηση αν αυτήν την τοποθέτησή της την ασπάζονταν και οι επόπτες, η κ. Πογιατζή απάντησε ότι, σύμφωνα με την έκφρασή του γενικά (ο κ. Χέρβες), το άκουσε πολύ προσεχτικά. «Αντιλήφθηκε το σημείο που έκανα και το σκέφθηκε. Δεν είχε πει κάτι, αλλά το αντιλήφθηκε και ο ίδιος», είπε.


Για τη δεύτερη συνάντηση που είχε με το άλλο στέλεχος της ΕΚΤ, τον κ. Dabadie, η κ. Πογιατζή είπε ότι κυρίως η συζήτηση ήταν για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και εστιάστηκε στην απευθείας ανάθεση στην Αλταμίρα. Του εξήγησε, είπε η κ. Πογιατζή, ότι η ίδια δεν μπορούσε να καταλάβει με ποια λογική έγινε αυτή η ανάθεση χωρίς πληρωμή, χωρίς προσφορές, χωρίς σχέδιο Β.


Συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος της είπε ότι πρώτη φορά άκουσε παγκοσμίως να δίνουν €7 δισ. μόνο σε μια εταιρεία χωρίς προσφορές. «Ήταν και ο ίδιος ξαφνιασμένος», ανέφερε. Όπως του είπε, ένιωθε πως οι εκτελεστικοί τούς κατηύθυναν να ψηφίσουν την απευθείας ανάθεση. Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν λίγο αλλόκοτη η όλη κατάσταση». Για την αντίδραση του κ. Dabadie ανέφερε ότι συμφώνησε και την ρώτησε αν θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα και η Αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ίδια του είπε ξεκάθαρα πως δεν είχε αποδείξεις για «fraud» (απάτη).
Ορφανίδης: «Δολοφονήθηκε ο Συνεργατισμός»


Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης εξαπέλυσε τα πυρά του από τις ΗΠΑ με πρωτοποριακό -για τα κυπριακά δεδομένα- τρόπο, καθώς για πρώτη φορά μάρτυρας κατέθετε σε ακροαματική διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην κατάθεση που έδωσε την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια. Δολοφονήθηκε, είπε, από τους κακούς χειρισμούς των κυπριακών Αρχών τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν προβλήματα, συνέχισε, αλλά ήταν διαχειρίσιμα και δεν χρειαζόταν ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει δισεκατομμύρια, αναφερόμενος στην κρατικοποίηση της Συνεργατικής το 2013.


Αναφερόμενος στην περίοδο 2007-2012, κατά την οποία ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, έκανε λόγο για «κλειστό κύκλωμα» στον Συνεργατισμό, που δεν μπορούσε να το σπάσει η Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνο η Κυβέρνηση με δική της παρέμβαση, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Επικαλούμενος αλληλογραφία που κατέθεσε στην Ερευνητική, ο πρώην Διοικητής υποστήριξε πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές τη Διοίκηση της Συνεργατικής και τρεις Υπουργούς Οικονομικών της τότε κυβέρνησης, αλλά δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα. Στη συνέχεια, κατήγγειλε τη μη αλλαγή του νομικού πλαισίου για την εποπτεία της Συνεργατικής και τόνισε ότι το έλλειμμα είχε «φουσκώσει» σε 816 εκ. ευρώ το 2011 εξαιτίας, όπως είπε, της απόφασης που έλαβαν στις 26 Οκτωβρίου 2011 ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι ομόλογοί του στην Ε.Ε., για απομείωση των κρατικών ομολόγων.


Εκτενή αναφορά στην κατάθεση του έκανε και στη ΣΠΕ Στροβόλου, η οποία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα του Συνεργατισμού, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Του έκαναν άσχημη εντύπωση, είπε, τα σημαντικά ποσά που είχαν δοθεί στον τότε Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ίδιας τράπεζας, Νίκο Νικολάου. Επίσης, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την άποψη ότι ο γραμματέας της ίδιας ΣΠΕ, Δημήτρης Σταύρου, θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί, αλλά στηριζόταν από την Υπηρεσία Εποπτείας των Συνεργατικών Εταιρειών.
Επιστολή Γιωρκάτζη προς Ερευνητική


Επιστολή προς την Ερευνητική Επιτροπή απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, η Διοικητής διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ, στις 11/10/18, η ΕΚΤ αποδέχθηκε να παραχωρήσει στην Ερευνητική Επιτροπή πλήρη πρόσβαση σε όλη την απευθείας αλληλογραφία της, τόσο με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όσο και με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Ωστόσο, προς τον παρόν, η παραχώρηση των στοιχείων γίνεται υπό κάποιους περιοριστικούς όρους, οι οποίοι δεν αφορούν την πρόσβαση, αλλά τη χρήση και αξιοποίηση των εγγράφων, προφανώς ως τεκμηρίων. Σήμερα εκκρεμεί απάντηση της ΕΚΤ και σε δεύτερη επιστολή για το θέμα της Ερευνητικής, η οποία ζητά βελτίωση αυτών των όρων.
Καταθέτουν στελέχη της City Group


Αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Ευστάθιος Ευσταθίου (πρώην Γραμματέας ΣΠΕ Άχνας) και με τηλεδιάσκεψη δύο στελέχη της Citygroup, οι Λίνος Λέκκας και Alexander Pretzner. Η Citygroup είχε συμβουλευτικό ρόλο προς τη ΣΚΤ και την Κυβέρνηση για το θέμα της εισαγωγής της τράπεζας στο ΧΑΚ (δεν προχώρησε), και αργότερα, για το θέμα της εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών αναφορικά με την πώληση του οργανισμού.


Μεθαύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένες οι καταθέσεις του Κώστα Μελά (Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών) και του Γιαννάκη Γιαννάκη (πρώην Διευθυντή ΣΠΕ Στροβόλου και Προέδρου Επιτροπείας ΣΚΤ). Σημειώνεται ότι ο κ. Γιαννάκη θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής, για δεύτερη φορά.