Άριστα διατηρημένος τάφος ηλικίας 4.400 ετών «αποκαλύφθηκε» στην Αίγυπτο

Έναν εξαιρετικά διατηρημένο τάφο ηλικίας 4.400 ετών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, στην αρχαία νεκρόπολη Σακκάρα.

Το μνημείο χτίστηκε για τον ενταφιασμό υψηλόβαθμου θρησκευτικού αξιωματούχου που έζησε κατά την βασιλεία του φαραώ Νεφεριρκάρε, που ήταν μέλος της πέμπτης δυναστείας του Παλιού Βασιλείου (2.500 πΧ - 2.350 πΧ).

Ο τάφος περιέχει εντυπωσιακά αγάλματα, ιερογλυφικά και τοιχογραφίες, πολλές εκ των έχουν διατηρήσει τουλάχιστον μέρος των χρωμάτων τους.

Για κορυφαία ανακάλυψη σε βάθος δεκαετιών έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.


AP Photo/Amr Nabil

Ο τάφος βρέθηκε ασύλητος, κατά πάσα πιθανότητα επειδή βρισκόταν κάτω από έναν λοφίσκο, και συνεπώς οι αιγυπτιακές Αρχές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες όσον αφορά τους πολιτισμικούς θησαυρούς που μπορεί να είναι κρυμμένοι στο εσωτερικό του.

Έως τώρα έχουν εντοπιστεί τέσσερις σφραγισμένες σήραγγες και οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρουν ακόμα και την σαρκοφάγο του «ενοίκου» του τάφου, ο οποίος κατονομάζεται ως Γουαχτίε. Ιερογλυφικές διακοσμήσεις αναφέρουν επίσης το όνομα της συζύγου του.

Οι εκσκαφές στις σήραγγες θα αρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου. Η Σακκάρα ήταν η νεκρόπολη της Μέμφιδας, που λειτούργησε ως πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου για εκατοντάδες χρόνια.


AP Photo/Amr Nabil

Πηγή: skai.gr