«Αστακός» η Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ, για ακόμη μια χρονιά, για τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν  στο κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Η Αστυνομία είναι σε επιφυλακή, καθώς περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπως συνέβη και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, που θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων και ειδικότερα έξω από κτίρια που τελούν από κατάληψη. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για διάφορες επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones». 

Το ειδικό υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο Αίαντας, που έκανε την εμφάνισή του στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, θα βρίσκεται και πάλι σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια για να επέμβει, αν χρειαστεί. 

Οι προγραμματισμένες πορείες 

Ανήμερα της 6ης Δεκεμβρίου, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια πριν δέκα χρόνια. 

Μαθητές και φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στο ίδιο σημείο έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία για τις 18:00.

Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Τις αντίστοιχες ώρες με της Αθήνας, θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και το απόγευμα στις 18:00 σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα και Μυτιλήνη.