Ικανοποίηση στην Αθήνα για την διατύπωση των τελικών τροπολογιών στην ΠΓΔΜ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατατέθηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στο σημαντικότερο άρθρο, που αφορά την σκοπιανή διασπορά, τα Σκόπια υιοθέτησαν διατύπωση που αναλογεί στις πρόνοιες του ελληνικού Συντάγματος για την ομογένεια, και συνεπώς ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας πλέον συνεχίζεται, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που είχαν προκαλέσει ενόχληση στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως τα κείμενα που κατατέθηκαν καταδεικνύουν ότι πρόκειται για σχόλια που «προφανώς» εξυπηρετούσαν «εσωτερικές σκοπιμότητες» για να εξασφαλιστεί επαρκής στήριξη στην συμφωνία.

«Η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει», είπαν.

«Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας», κατέληξαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Το τελευταίο διήμερο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν προειδοποιήσει ότι η Αθήνα δεν υποχρεούται να τηρήσει τα συμπεφωνημένα εάν τα Σκόπια δεν παραμείνουν πλήρως προσηλωμένα στις Πρέσπες.

Οι τέσσερις τροπολογίες αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής στις 15 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, όπου η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή τουλάχιστον 80 εδρών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο κ. Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών τη αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν μαζί του στην πρώτη ψηφοφορία.

Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί η συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπου η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα τον Μάρτιο.
Πηγή: skai.gr