Καταστροφή στην Κρήτη:Κατέρρευσαν γέφυρες-Αγωνία για τον αγνοούμενο (VIDEO)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αφήνει η κακοκαιρία «Ωκεανίς» στο πέρασμα της από την Κρήτη. Καταρρεύσεις γεφυρών, απεγκλωβισμοί και ένας αγνοούμενος είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός. 

O υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται στα Χανιά από χθες όπου ανακοίνωσε βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Την ίδια στιγμή η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη του 61χρονου κτηνοτρόφου που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Εμπρόσνερο στις Βρύσες Αποκορώνου. Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν το όχημα αλλά όχι τον ίδιο. 

Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντών ομάδα βατραχανθρώπων, αλλά και ειδικό πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η επιχείρηση αναζήτησης είναι καλύτερες, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πέσει ενώ έχουν κοπάσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης για τους 7 εγκλωβισμένους από κατολίσθηση στην περιοχή Χλιαρό, εκεί επιχειρεί ομάδα της ΕΜΑΚ έχοντας επαφή μαζί τους.

Εξάλλου στις 6.00 το πρωί, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στο νοσοκομείο Χανίων τρεις ασθενείς, η μετακίνηση των οποίων καθυστερούσε λόγω της κακοκαιρίας.

Kατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξε και δεύτερη παρέμβαση των πυροσβεστών για δύο άτομα που κινδύνευσαν στα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Λαγουδάκη, τα νερά παρέσυραν Ι.Χ. στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου και οι πυροσβέστες διέσωσαν δύο άτομα μέσα από το όχημα.

Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα στο Ρέθυμνο

Τμήμα της πεζογέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου αποκλείστηκε χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Να σημειωθεί ότι χθες είχε καταρρεύσει και η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό που δεν άντεξε τα ορμητικά νερά. 



Εγκλωβισμένοι και μερική απομάκρυνση κατοίκων στον Πλατανιά

Σε επιφυλακή οι αρχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού Πλατανιανού στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουμε κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας είπε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στον Πλατανιά. 

Κλειστά σχολεία

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αρκετά σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα:

Κρήτη
Ρέθυμνο
Ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας ενημερώνουν τους συμπολίτες ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης ΔΕΝ θα λειτουργήσουν και σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία και στο δήμο Αμαρίου και στο δήμο Μυλοποτάμου.

Χανιά
Δήμος Χανίων
Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, σε συνεννόηση και με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Μανώλη Μηλιαράκη και Στέλιο Ζερβάκη αντίστοιχα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη (26/2), όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί εντός των ορίων του Δήμου Χανίων.

Δήμος Πλατανιά
Ο Δήμος Πλατανιά αποφάσισε τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), για την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, λόγω των ακραίων δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις) που επικρατούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά καθώς και τα σχολεία του Έλους.

Δήμος Αποκορώνου
Με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) και για σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, λόγω έντονης βροχόπτωσης που πιθανών να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα ,κατά τόπους πτώση βράχων και χωμάτινων όγκων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διερχόμενων.

Δήμος Καντάνου - Σελίνου
Ο δήμος Καντάνου - Σελίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Δήμος Μυλοποτάμου
Για λόγους ασφαλείας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Μυλοποτάμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου.

Πηγή: cretalive.gr, cretapost.gr, neakriti.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ