Αύξηση των δολοφονιών, μείωση των κλοπών το 2018

Αύξηση των δολοφονιών καταγράφηκε το 2018, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για ολόκληρη την επικράτεια, αν και παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση των κλοπών - διαρρήξεων.

Καταγράφηκαν 94 υποθέσεις ανθρωποκτονιών έναντι 78 το προηγούμενο έτος, μολονότι παρατηρήθηκαν 26 λιγότερες απόπειρες. Είκοσι φόνοι είχαν ως κίνητρο τις προσωπικές διαφορές.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες εξιχνίασαν 172 δολοφονίες ή απόπειρες, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 79% των υποθέσεων.

Αξιοσημείωτη πτώση, της τάξης των 1.524, διαπιστώθηκε στις κλοπές - διαρρήξεις, οι οποίες ανήλθαν σε 74.183. Στην Αττική πάντως διαπιστώθηκε οριακή αύξηση, κατά 28 περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά το είδος της κλοπής, αυξήσεις καταγράφηκαν μόνον σε αρπαγές από αυτοκίνητα και σε δημόσιο χώρο. Αντίθετα, σε οικίες, καταστήματα, κλοπές τσαντών και κλοπές σε μέσα μεταφοράς υπήρξε πτώση.

Στον αντίποδα, αυξητική ήταν η τάση στις ληστείες, όπου διαπιστώθηκαν 86 επιπλέον υποθέσεις.

Κύριοι «ένοχοι» ήταν οι ληστείες κινητών τηλεφώνων ή μικροποσών, οι επιθέσεις σε πρατήρια καυσίμων και σε πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Άλμα, άνω του 37%, καταγράφηκε εν τω μεταξύ στις συλλήψεις για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, καθώς συνεχίζονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την χώρα μας.

Υπό κράτηση τέθηκαν περισσότεροι από 93.000 αλλοδαποί, έναντι περίπου 68.000 που είχαν συλληφθεί τον προηγούμενο χρόνο.

Πέρυσι εξιχνιάστηκαν συνολικά 51.414 αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Συνελήφθησαν 173.306 άτομα.
Πηγή: skai.gr