Διαφωνίες (και) στα θρησκευτικά: ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ- ΑΝΕΛ: Σεβασμός στην Πίστη

Νέους τριγμούς στην όλο και πιο προβληματική -σε πολλά ζητήματα- (ονοματολογικό, χειρισμοί για στρατιωτικούς κλπ) συμβίωση των «κυβερνητικών συγκάτοικων» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, που είχε ως σκοπό να «εξομαλύνει» έως ένα βαθμό τη σχέση των κυβερνητικών εταίρων, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν την Τρίτη σφοδρά πυρά κατά του ΣτΕ, προκαλώντας ενόχληση στο «στρατόπεδο» των ΑΝΕΛ.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων». Από πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι «η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν και δικαστές που μειοψήφισαν (…) Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όταν θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε ένα Πρόγραμμα Σπουδών, είτε είναι τα θρησκευτικά είτε είναι τα μαθηματικά, δεν προσεγγίζουμε το θέμα δογματικά, δηλαδή ‘’πάρε ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών και κάνε το μάθημα’’» σχολίασε εξάλλου την Τετάρτη ο Κώστας Γαβρόγλου.

«Μεσαιωνικού τύπου απόφαση» και «οδυνηρή έκπληξη» αποκάλεσε ο Νίκος Φίλης την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Προφανώς, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και μας προβληματίζει όλους», δήλωσε ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Για κατάπτυστη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κώστα Γαβρόγλου στο ΣτΕ» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ευρισκόμενος σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Τόνισε πως το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να γίνεται και να διδάσκεται όπως διδάσκονται και οι υπόλοιπες θρησκείες στην Ελλάδα.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τις αλλαγές στη διδασκαλία των θρησκευτικών επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, καθώς η παιδεία, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους που ως σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων» σχολίασε από πλευράς της η Νεολαία των ΑΝΕΛ.

«Η Νεολαία Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους την αντίθεσή της στις συγκεκριμένες αλλαγές, που εκτός των άλλων είναι πλήρως αντιπαιδαγωγικές και προκαλούν σύγχυση στους μαθητές. Και εφόσον φαίνεται ότι και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται, θυμίζουμε ότι ο σεβασμός στην Πίστη και την Παράδοση του Ελληνισμού δεν αποτελεί συντήρηση και οπισθοδρόμηση, αλλά υπηρετεί το Έθνος και το λαό, όπως και τον πολιτισμό αυτού του τόπου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Νέο πλήγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Υπουργείο Παιδείας» χαρακτήρισε η ΝΔ, την απόφαση του Δικαστηρίου. «To Υπουργείο αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας» επισήμανε η Πειραιώς.

«Η απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγών σε μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν τη σχέση Κράτους - Εκκλησίας, στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να αγγίξει» τόνισε το ΚΚΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών είναι ένα άλμα προς τα πίσω» ανέφερε Το Ποτάμι προσθέτοντας ότι «αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα παραπέμπουν σε ερμηνείες της δεκαετίας του '50, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Κάποιοι θέλουν, αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου, να γυρίζει στο πιο συντηρητικό παρελθόν». Για «γενναία πράξη των δικαστών», μίλησε η Ένωση Κεντρώων.

Μήνυμα ότι η εκκλησία και πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών.
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας