Τις «άθλιες» συνθήκες στο hot spot Σάμου φέρνει στη Βουλή ο Βαρβιτσιώτης

Την κατάσταση που επικρατεί στο hot spot της Σάμου, καθώς και πέριξ αυτού, στηλιτεύει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες «άθλιες» και καλώντας τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να προσκομίσει στη Βουλή σαφές σχέδιο αποσυμφόρησης του νησιού, καθώς και να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να δημιουργήσει νέο χώρο φιλοξενίας στο νησί στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Δημήτρη Βίτσα, ο βουλευτής της ΝΔ, επισημαίνει ότι: «παρά τις επανειλημμένες μεγαλόστομες εξαγγελίες και υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού περί αποσυμφορήσεως του νησιού και περί βελτιώσεως των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν σε αυτό η κατάσταση χειροτερεύει».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Θέμα : Απαράδεκτη η κατάσταση στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στη Σάμο.

Η κατάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στη Σάμο βαίνει συνεχώς και καθημερινά επιδεινούμενη.

Παρά τις επανειλημμένες μεγαλόστομες εξαγγελίες και υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού περί αποσυμφορήσεως του νησιού και περί βελτιώσεως των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν σε αυτό η κατάσταση χειροτερεύει.

Οι συνεχιζόμενες ροές και ο εγκλωβισμός περίπου 4000 προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, εντός και εκτός hot spot, έχουν δημιουργήσει μια δημογραφική και κυρίως υγειονομική βόμβα, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων, που τους εκπροσωπούν, είναι πλέον καθημερινές με τη μορφή υπομνημάτων, απεργιών και πορειών. Ακόμη και οι ίδιοι οι πρόσφυγες καταφεύγουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

Το αρμόδιο Υπουργείο, αφού αυτοδιαψεύσθηκε πολλάκις στο παρελθόν σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος, ανακάλυψε εσχάτως ως αιτία του κακού την ύπαρξη κυκλωμάτων διακινητών, χωρίς καμιά αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς εξαγγελία κάποιων μέτρων προς την καταστολή του φαινομένου.

Παράλληλα προκρίνει πλέον ως τρόπο επίλυσης του προβλήματος την δημιουργία νέου hot spot σε άλλο χώρο. Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει κατοίκους και φορείς, οι οποίοι επισημαίνουν την ακαταλληλότητα του νέου χώρου με συγκεκριμένες προτάσεις και επιχειρήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

• Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση της Σάμου;
• Πόσα χρήματα, τόσον από εθνικούς όσον και από ευρωπαϊκούς πόρους, έχουν μέχρι σήμερα δαπανηθεί σχετικά με την δημιουργία και λειτουργία του υφιστάμενου hot spot της Σάμου;
• Υπάρχει πράγματι σχεδιασμός για δημιουργία νέου hot spot στο νησί; Πού και πότε προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του;
• Ποια μέτρα σχεδιάζονται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο; 

Ο ερωτών βουλευτής
 
 
                                                                                                                     Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά