Το debate Αττικής στo «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ:Φυσικές καταστροφές και σκουπίδια

Το πρώτο μεγάλο debate για τις εκλογές της Περιφέρειας Αττικής στην εκπομπή «Ρουά Ματ» στον ΣΚΑΪ, με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ  ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ

Στο στούντιο της εκπομπής, καλεσμένοι βρέθηκαν οι βασικοί υποψήφιοι περιφερειάρχες της Αττικής, Ρένα Δούρου, Γιώργος Πατούλης, Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Πρωτούλης.

Για την φετινή αντιπυρική περίοδο, και τον τομέα της πολιτικής προστασίας, –με τις μνήμες της τραγωδίας στο Μάτι να παραμένουν νωπές- η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστήριξε ότι οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατάνε τις μάνικες ενώ αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων.Για το θεσμικό πλαίσιο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά τις φονικές πυρκαγιές, πέρυσι, επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή λέγοντας πως είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 εκατομμύρια ευρώ το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για να δημιουργηθεί ένα έγκυρο σύστημα πληροφόρησης που έχει κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Για το ποιος θα έχει το φετινό καλοκαίρι τον συντονισμό των επιχειρήσεων, η κ. Δούρου είπε ότι δεν ήταν ποτέ η Περιφέρεια επικεφαλής. 

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Περιφεριάρχεης Αττικής, Γιώργο Πατούλης, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε αρχικά ότι το πρόγραμμά του θα παρουσιαστεί στις 6 Μαΐου. Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια δυστυχώς έχει μείνει μετεξεταστέα. στο θέμα της πρόληψης και τον συντονισμό 66 Δήμων, σημειώνοντας πως ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να έχει γνώσεις των γεγονότων και να ενεργεί άμεσα σε όλα τα ζητήματα και όχι περιμένοντας τον πρωθυπουργό. 

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, έκανε λόγο για «θέατρο παραλόγου», σχετικά με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των δύο αντιπάλων του. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Σγουρός κατηγόρησε τους συνομιλητές του υποστηρίζοντας ότι λένε «αρλούμπες», με τον κ. Πατούλη να απαντά σε έντονο ύφος. 
Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται συνεδριάσεις ώστε να προλαμβάνεται η καταστροφή. Σημείωσε πως χρειάζεται σωστή οικονομική διαχείριση, καθώς η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής είναι δύσκολη, αφού δεν παίρνει χρήματα από το κράτος. Για την φωτιά στη Κινέτα κατηγόρησε την κα. Δούρου, λέγοντας ότι έσπευσε όλος ο κρατικός μηχανισμός εκεί αφήνοντας αφύλακτη την ανατολική Αττική, παρά τις συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου κάνοντας λόγο για απουσία του αντιπεριφερειάρχη της Ανατολικής Αττικής και του δημάρχου Μαραθώνα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την στήριξη του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης,  μίλησε για βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «σαχλαμαρώδης κουβέντα» μεταξύ των συνομιλητών και αντιπάλων του, για ένα τόσο μεγάλο θέμα με 101 νέκρους

Για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΧΥΤΥ Γραμματικού, η Ρένα Δούρου είπε ότι στο Γραμματικό φτιάχτηκε μια μονάδα με ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν λειτουργεί και  πως είναι σε πιλοτική λειτουργία. Πρόσθεσε ότι έπαψε να είναι ΣΔΙΤ ΧΥΤΑ και θα είναι ένας πρότυπος χώρος όπου θα πηγαίνει αδρανές υπόλειμμα μόνο των όμορων Δήμων. Παράλληλα είπε  ότι έχουν δημιουργηθεί άλλοι δύο ΧΥΤΥ, σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και ότι αποκαταστάθηκε η χωματερή της Παλαιάς Φώκαιας, των Μεγάρων και των Καλυβίων.

Από τη πλευρά του ο κ. Γιώργος Πατούλης είπε για τον Δήμο Αμαρουσίου ότι το 2016-17  μειώθηκαν τα στερεά απόβλητα σε 10,2% όταν ο μέσος όρος των Δήμων είχε μείωση 3%, ενώ το 2017-18 μειώθηκαν σε 15,2%. 
Έκανε λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» στο θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν πρέπει να υφίσταται. Σημείωσε ότι η κα Δούρου δεν είχε πρόγραμμα ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της ανακύκλωσης, λέγοντας πως πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευση από τα σχολεία, ακολουθώντας τις τακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.  

Ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου για 12 χρόνια έχει φορτώσει την Φυλής με 500.000 τόνους σκουπιδιών από το Μαρούσι και είναι συμμέτοχος στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα της Φυλής.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι η Φυλής είναι υπερκορεσμένη και έπρεπε να είχε κλείσει και όχι να επεκτείνεται. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την υποστήριξη του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι ετοιμάζεται και ένας ΧΥΤΥ στην Πετρούπολη, δήλωση που απέρριψε κατηγορηματικά η Ρένα Δούρου.