Κλείσιμο

Η σφαγή της νήσου Μπάνγκα: Όταν απέκρυψαν την τραγική μοίρα 22 νοσηλευτριών

Το 1942, μια ομάδα Αυστραλών νοσοκόμων δολοφονήθηκαν από Ιάπωνες στρατιώτες σε αυτό που έγινε γνωστό ως η «σφαγή της νήσου Μπάνγκα». Αυτό ήταν μόνο η μισή αλήθεια. 

Σήμερα, μια ιστορικός ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν ότι οι Ιάπωνες κακοποίησαν πρώτα σεξουαλικές τις κοπέλες – και ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας απέκρυψε την τραγική μοίρα τους. 

Η στρατιωτική ιστορικός Λινέτ Σίλβερ αναφέρει ότι από τις 22 Αυστραλές νοσηλεύτριες που βρίσκονταν στο νησί Μπάνγκα της Ινδονησίας και εκτελέστηκαν μόλις μία διασώθηκε. 

Όπως εξηγεί η Σίλβερ, με αφορμή το βιβλίο που συνέγραψε για το θέμα, η στυγνή εκτέλεση των νεαρών γυναικών από τις ιαπωνικές δυνάμεις προκάλεσε αναταραχή στην αυστραλιανή κοινή γνώμη, αλλά ο βιασμός τους θεωρήθηκε ότι έπρεπε να κρατηθεί μυστικός… 

«Οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού της Αυστραλίας ήθελαν να προστατεύσουν τις οικογένειες από το στίγμα του βιασμού κάτι που θεωρούνταν ντροπή. Ο βιασμός ήταν γνωστός ως "μια μοίρα χειρότερη από το θάνατο" και στη Νέα Νότια Ουαλία εξακολουθούσε να είναι αδίκημα κολάσιμο με αγχόνη μέχρι το 1955» σχολιάζει η ιστορικός.

Bullet holes in a nurse's uniform
Η στολή της νοσοκόμας που επέζησε της κτηνωδίας - Διακρίνονται οι τρύπες από σφαίρες


Η νοσοκόμα Βίβιαν Μπουλγουίνκελ πυροβολήθηκε στη σφαγή, αλλά επέζησε υποκρινόμενη τη σκοτωμένη. Κρύφτηκε στη ζούγκλα και συνελήφθη ως αιχμάλωτος πολέμου, πριν τελικά επιστρέψει στην Αυστραλία.

To 2017 πριν πεθάνει, η Βίβιαν Μπουλγουίνκελ δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις νοσοκόμες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά πριν εκτελεστούν, και ότι ήθελε να αποκαλύψει την αλήθεια, αλλά δεν μπορούσε, ένα μυστικό που όπως ανέφερε «τη βασάνιζε». 

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, οι δράστες της σφαγής παραμένουν άγνωστοι και «απέφυγαν κάθε τιμωρία για το έγκλημά τους».
Πηγή: skai.gr