Προορισμοί

Ζαγοροχώρια-Τζουμέρκα: Αξίζει να τα δεις!

Αφού γνωρίσετε -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, υπάρχουν αρκετοί κοντινοί προορισμοί που όχι μόνο θα ήταν καλό να επισκεφτείτε, αλλά ίσως «επιβάλλεται». Ο λόγος για τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

Αφού γνωρίσετε -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, υπάρχουν αρκετοί κοντινοί προορισμοί που όχι μόνο θα ήταν καλό να επισκεφτείτε, αλλά ίσως «επιβάλλεται». Ο λόγος για τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

-Ζαγοροχώρια:

Τα πανέμορφα και ξακουστά Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα πάνω στα βουνά βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Η λέξη «Ζαγόρι», πρωτοεμφανίζεται σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει «πίσω από τα βουνά».

Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά, όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά και οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και παντός τύπου δραστηριοτήτων, πραγματικά μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Το Ζαγόρι έχει έκταση περίπου 1.000 τ. χλμ. και χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι.

Δυτικό Ζαγόρι: Βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι. Στο Πάπιγκο, προ λίγων ετών έγινε πανευρωπαίκή παρουσίαση του νέου, τότε, X-Trail μοντέλου αυτοκινήτου της Nissan. Είχαν προσέλθει σε διάστημα ενάμιση μήνα περίπου 700 δημοσιογράφοι, οι οποίοι μετάφεραν εικόνα και εμπειρία και κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Ανατολικό Ζαγόρι: Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι και Τριστένο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Κατσανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

Κεντρικό Ζαγόρι: Βρίσκεται Βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά. Στην περιοχή αυτή υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη, σε κάποια χωριά έχουν γυριστεί ταινίες για τον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ ορισμένοι «κουρασμένοι» από τη ζωή της Αθήνας, πήγαν εκεί και εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

-Τζουμέρκα:

Τα Τζουμέρκα είναι ίσως η λιγότερο γνωστή και διαδεδομένη περιοχή της Ηπείρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί σε κάτι από τις υπόλοιπες.

Τα Τζουμέρκα είναι ένα σύνολο πανέμορφων χωριών και παραδοσιακών οικισμών περιτριγυρισμένων από χαράδρες, φαράγγια και απόκρημνα βουνά. Το σύνθετο ορεινό ανάγλυφο και τα πεντακάθαρα ποτάμια μαγεύουν τον επισκέπτη και τον γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, καθώς σε κάθε του βήμα αισθάνεται έντονη την παράδοση του τόπου και την ιστορία του.

Θα έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε κάθε λογής αξιοθέατα, από εντυπωσιακά πολιτιστικά μνημεία, αρχαία μοναστήρια και εκκλησίες, μέχρι παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια και αξιόλογα μουσεία. Μια επίσκεψη που σίγουρα θα σας μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό είναι στον Άραχθο ποταμό, όπως και στον Καλαρρύτικο.
Στα Τζουμέρκα θα αισθανθείτε εθνική υπερηφάνεια, αφού είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο θρυλικός, Κατσαντώνης, ο πρωθυπουργός Κωλλέτης και ο ποιητής Κρυστάλλης, που ύμνησαν και δόξασαν την περιοχή. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, με πολυτελή ξενοδοχεία να ολοένα να «ξεπηδούν» και σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά εστιατόρια, κάνουν την παραμονή σας στα Τζουμέρκα ξεχωριστή.

Στη σκιά της Στρογγούλας, της κορυφής των Τζουμερκιώτικων βουνών λίγων μόλις χιλιομέτρων από τα Πράμαντα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 μία φιλόδοξη προσπάθεια της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο Πραμάντων και τον οικείο δήμο, δημιουργία εκτροφείου ορεινής πέρδικας, της γνωστής στους κυνηγούς τουλάχιστον ως γκρέκα, λόγω της ευαισθησίας του είδους και της ανάγκης προστασίας του. Βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης αυτό το σχέδιο, κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν αδύνατο να γίνει.

Επιμέλεια: Δήμητρα Ρεντζή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x