sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ένα κουρείο-μουσείο του ποδοσφαίρου στην Νέα Ιωνία (pics)

Ένα κουρείο-«μουσείο του ποδοσφαίρου» έχει δημιουργήσει στη Νέα Ιωνία ο Βασίλης Στεφανίδης, ο οποίος μίλησε στο sport-fm.gr για την προσφορά του στην ΑΕΚ για το μουσείο του συλλόγου στην «Αγια-Σοφιά».

Σπάνιες ποδοσφαιρικές φανέλες, μοναδικά λάβαρα συλλόγων και οτιδήποτε υπάρχει σε αθλητικό αναμνηστικό (από συλλεκτικά άλμπουμ με αυτοκόλλητα, μέχρι ξύλινα σκαλιστά χειροποίητα αφρικανικά αγάλματα που απεικονίζουν ποδοσφαιριστές!). Όλα αυτά θα τα βρεις όχι σε κάποιο εκθεσιακό χώρο, αλλά στο παραδοσιακό κουρείο του κ. Βασίλη Στεφανίδη στην Νέα Ιωνία, στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου.

Πρόκειται για ένα πραγματικό «μουσείο του ποδοσφαίρου» και γενικότερα του αθλητισμού. Κάθε σημείο του χώρου τελεί υπό… κατάληψη από κάθε λογής κειμήλια, τα οποία όπως εξομολογείται ο κάτοχος τους, ποτέ δεν έχει σκεφτεί να θέσει προς πώληση, παρά την ανεκτίμητη αξία τους.

«Από το 1990 ξεκίνησα να μαζεύω αντικείμενα, εκείνα τα χρόνια είτε από τοπικά παιχνίδια που πήγαιναν, είτε μέσω φίλων που για άγνωστο λόγω τα αντικείμενα έφταναν στα χέρια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

inner

Ο κ. Στεφανίδης κληρονόμησε το μαγαζί που εδρεύει στην ίδια διεύθυνση από το 1950 (Αγγέλου Σικελιανού 24, Νέα Ιωνία) από τον θείο του το 1996. Κάπου εκεί κόλλησε και το «μικρόβιο της διαιτησίας» και πάλι από τον θείο.

inner

Μπορεί η καριέρα του με την σφυρίχτρα να μην κράτησε για πολύ, ωστόσο ήταν αρκετή για να συναντήσει τα μεγάλα ποδοσφαιρικά του ινδάλματα του, ενώ αποτέλεσε και έναυσμα για την έναρξη της συλλογής του.

«Έφτασα μέχρι την τρίτη κατηγορία ως διαιτητής, ενώ ο θείος μου σφύριξε και στη Α Εθνική. Στην διαιτησία είναι δύσκολα τα πράγματα μέχρι να συνηθίσεις το βρίσιμο. Τώρα θα βοηθήσει πολύ το VAR αν χρησιμοποιηθεί σωστά», δηλώνει για τη νέα τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο του ποδοσφαίρου.

inner

Όσο για τα περίεργα περιστατικά θυμάται: «Σε ένα ματς Εθνικός Αστέρας - Ατρόμητος στην Καισαριανή, ήμουν επόπτης. Έτυχε μια φάση όπου χρειάστηκα μέχρι και την επέμβαση των ΜΑΤ για να μπορέσω να συνεχίσω το παιχνίδι ,αφού όλοι διαμαρτύρονταν ενώ είχα πάρει την σωστή απόφαση».

inner

Όπως αναφέρει, στο πρώτο του παιχνίδι δέχτηκε ως αναμνηστικό ένα λάβαρο που ήταν αρκετό για να δημιουργήσει αυτό που έχει σήμερα. «Εδώ μέσα θα δεις φανέλες της Κόλο Κόλο, της Αλ Αχλί και επίσης ομάδων από Σρι Λάνκα, Λίβανο, Ομάν, Ιορδανία, Μαυρίκιο και Καμπότζη. Δεν με ενδιαφέρει πόσο διάσημες είναι, αρκεί να είναι ξεχωριστές», υπογράμμισε.

inner

«Από λάβαρα, έχω στην κατοχή μου από το ματς Γιουβέντους εναντίον Αμβούργου στον τελικό του ΟΑΚΑ, ΠΑΟΚ-Ουντινέζε, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τις υπογραφές των παικτών, Μπαρτσελόνα και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

inner

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του «καφενείου των φιλάθλων», όπως το αποκαλούν πλέον φίλοι και γνωστοί, πιστός στην αγαπημένη του ομάδα, που δεν είναι άλλη από την Ένωση, δώρισε στους «κιτρινόμαυρους» πλήθος σπάνιων αντικειμένων τα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στον νέο μουσείο του συλλόγου που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις της «Αγίας Σοφιάς».

«Έδωσα στην ΑΕΚ πολλά αντικείμενα, αρκετά από τα οποία δύσκολα θα έχουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομάδας. Τους παρέδωσα μέχρι και θήκη από σπιρτόκουτο με ανάγλυφο τον δικέφαλο αετό. Θα έδινα ακόμα περισσότερα αλλά είναι κρεμασμένα ψηλά και είναι δύσκολο να τα κατεβάσω», τονίζει.

Το ποστάρισα της ΠΑΕ ΑΕΚ



Ο έμπειρος συλλέκτης, μέσα από τα αμέτρητα αποκτήματα του ξεχωρίζει κάποια, είτε για την δυσκολία της απόκτησης τους, είτε για την σπανιότητα τους, είτε για συναισθηματικούς λόγους: «Τα κασκόλ στο ταβάνι είναι ειδική παραγγελία από Βραζιλία. Για αυτά έκανα μεγάλη προσπάθεια. Επίσης υπάρχει στον τοίχο και η χρυσή επετειακή εμφάνιση της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ για τα 100 χρόνια του συλλόγου που είναι διπλής όψεως».

inner

Εντυπωσιακή είναι η φανέλα του Καμερουνέζου Φόε, ο οποίος «έσβησε» μέσα στο «Ζερλάν», σε αναμέτρηση με αντίπαλο την Κολομβία για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη την φανέλα του άλλοτε άσου της Λιόν είναι ότι πρόκειται για την αμάνικη εμφάνιση που χρησιμοποίησε η αφρικανική ομάδα στο Copa Africa και λίγο αργότερα απαγορεύτηκε από την FIFA.

inner

Μέσα στις πολλές και μοναδικές ιστορίες που θα ακούσεις από τον κ. Στεφανίδη, ξεχωρίζει αυτή της επίσκεψης του το 2010 στην Νότια Αφρική για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην αφρικανική ήπειρο. Όπως είναι εύκολο κανείς να μαντέψει, ένας «μανιακός» συλλέκτης σαν αυτόν, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα χωρίς τα «λάφυρα» του.

«Παρακολούθησα και τα τρία παιχνίδια της Ελλάδα στο Μουντιάλ. Συνολικά έμεινα 17 μέρες. Οι αποστάσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες και οι θερμοκρασίες τρομακτικές, αφού το θερμότερο έγραφε μείον τέσσερις βαθμούς κελσίου το βράδυ και περίπου 15 το μεσημέρι. Πολύ δύσκολες συνθήκες.

inner

«Από εκεί έφερα πίσω στην Αθήνα βουβουζέλες, δύο μεγάλα ξύλινα αγάλματα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος και αγόρασα επίσης ένα σκάκι ξυλόγλυπτο φτιαγμένο στο χέρι, που απεικονίζει δυο ποδοσφαιρικές ομάδες, επόπτες, διαιτητές κλπ. Μόνο αυτό, μου κόστισε 850 ευρώ αλλά τα άξιζε, είναι μοναδικό», δήλωσε.

inner

Στην όλη υπόθεση της συλλογής αντικειμένων έχει προκύψει και ένα «πρόβλημα» καθώς τα είδη είναι τόσα πολλά που πλέον δεν χωρούν στο κύριο μέρος του καταστήματος και «ξεκουράζονται» σε κούτες, αλλά όπως τονίζει «η τρέλα συνεχίζεται».

inner

inner

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x