Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια των εργαζομένων της, εξέδωσε η εταιρεία Novartis, μετά την επίθεση εναντίον της της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Η εταιρεία ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές να καταδικάσουν την επίθεση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά την επίθεση που έγινε σήμερα στις 6 πμ. στα γραφεία της Novartis Hellas στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της επίθεσης παρά μόνο υλικές ζημιές τις οποίες δεν έχουμε αποτιμήσει ακόμη πλήρως.

H Novartis καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού ή καταστροφικής πράξης. Απευθύνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να καταδικάσουν το γεγονός και να εγγυηθούν την ασφάλεια των ανθρώπων μας, η προστασία των οποίων είναι προτεραιότητά μας.

Η παροχή του ασφαλέστερου δυνατού εργασιακού περιβάλλοντος είναι δέσμευση της Novartis στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται».

Η επίθεση

Επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Novartis Hellas, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Κυριακής μέλη του Ρουβίκωνα, οι οποίοι έσπασαν τζάμια χρησιμοποιώντας βαριοπούλα και έριξαν μπογιές.

Ειδικότερα, στις 5:15, τα μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας έσπασαν με βαριοπούλα το φυλάκιο και τζαμαρίες των γραφείων, ενώ πέταξαν και κόκκινες μπογιές. Αμέσως μετά αποχώρησαν, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Ο «Ρουβίκωνας» αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με σχετική ανάρτησή του σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε κείμενο που ανήρτησαν σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα μέλη του Ρουβίκωνα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «η Novartis είναι η κορυφή του παγόβουνου που έγινε ορατή αυτή την περίοδο» ενώ στο τέλος υποστηρίζουν ότι «με τον κλάδο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει».

H οργάνωση παίρνει θέση υπέρ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση Νovartis μέσω ανώνυμων μαρτύρων, δηλώνουμε ότι έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας, μιας και εμπλέκονται μέσω μιας απαράδεκτης πρακτικής, αυτή της ανώνυμης καταγγελίας, που ορισμένοι νομιμοποίησαν μέσω νόμων και τροπολογιών, μιας πρακτικής που αντιβαίνει στην κοινή λογική ότι πρέπει να ξέρεις ποιος σε κατηγορεί ώστε να μπορείς να αντικρούσεις τις κατηγορίες».

Πρόκειται για μια πρακτική, αναφέρουν οι αντιεξουσιαστές, που, έως τώρα, εφαρμόζεται για αναρχικούς και άλλους κοινωνικούς αγωνιστές με τη μορφή ανώνυμων σημειωμάτων και τηλεφωνημάτων στην αντιτρομοκρατική η οποία όπως όλοι ξέρουμε δεν διαθέτει αναγνώριση κλήσης.

«Φανταζόμαστε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που αντέδρασαν για τους ανώνυμους μάρτυρες στην παρούσα υπόθεση, θα κάνουν το ίδιο την επόμενη φορά που θα στηθούν με ανάλογο τρόπο πολιτικές δίκες σε βάρος οποιουδήποτε. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να τους καλωσορίσουμε στο κομμάτι του κόσμου που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ‘ανεξάρτητη’ Ελληνική Δικαιοσύνη» δηλώνουν τα μέλη της αντιεξουσιαστικής οργάνωσης.