Στο άκουσμα της υποψηφιότητας Καμίνη για το τιμόνι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στις πιθανές μεταβολές που μπορεί να επιφέρει ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό οι γαλάζιες κεραίες δεν έμειναν απαθείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει –τονίζεται από την Πειραιώς –ότι στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ανησυχία.

Προς το παρόν η ΝΔ ζυγίζει προσεκτικά όλα τα δεδομένα των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και με σεβασμό όσα συμβαίνουν σ’ ένα κόμμα που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Πάντως προβληματισμός με την έννοια της ανησυχίας δεν υπάρχει» είναι το βασικό μήνυμα από το γαλάζιο στρατόπεδο.

Πεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η ΝΔ θα έχει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές και θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη σ’ αυτόν τον στόχο και στο πώς θα αυξήσει κι άλλο τις δυνάμεις της. Μάλιστα πηγές της Πειραιώς προεξοφλούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη –με όποιο πρόσωπο επικεφαλής –δύσκολα θα μπορέσει να καταγράψει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές. Συνεπώς οι όποιες εξελίξεις γύρω από την αρχηγία της ΔΗΣΥ, όπως εκτιμούν, δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ακόμη κι αν η ΔΗΣΥ δυναμώσει με τον νυν δήμαρχο Αθηναίων ως αρχηγό, αυτό ίσως να εξυπηρετεί τη ΝΔ. Οπως εξηγούν, μία πιο δυνατή ΔΗΣΥ στις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να απορροφήσει πολίτες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τώρα φεύγουν απογοητευμένοι «και οι οποίοι γνωρίζουμε ότι δεν θα έρχονταν ποτέ στη ΝΔ».

Μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν στελέχη που βλέπουν την υποψηφιότητα Καμίνη με καλό μάτι και το ενδεχόμενο να δώσει άλλη δυναμική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και για έναν πρόσθετο λόγο. «Θέλουμε να υπάρχει ένα δυνατό κόμμα διότι μας ενδιαφέρει να έχουμε συνεργασία με όλες τις φιλευρωπαϊκές δυνάμεις» σημειώνουν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς.

Παράλληλα, μια άλλη τάση στη ΝΔ επιχειρεί να αξιολογήσει την πιθανότητα η υποψηφιότητα Καμίνη να έχει αρνητικές συνέπειες για το γαλάζιο στρατόπεδο όχι τόσο μετεκλογικά όσο προεκλογικά. Λένε, δηλαδή, ότι ο δήμαρχος Αθηναίων κινείται πολιτικά στον χώρο του Κέντρου, ενώ ως καθηγητής έχει πολλές επαφές με πανεπιστημιακούς και από τη θητεία του στη δημαρχία έχει συνεργασίες με αρκετούς ανθρώπους από τον χώρο της αγοράς. Ενα πεδίο από το οποίο προσδοκά να αυξήσει τις δυνάμεις της και η ΝΔ. Επιπλέον, προσθέτουν, πως Καμίνης και ΝΔ βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο του Nαι, υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας στο δημοψήφισμα του 2015. Συνεπώς, εκτιμούν ότι αυτοί οι κοινοί βηματισμοί τους ίσως δημιουργήσουν κάποια ανάσχεση στο μεγάλο άνοιγμα στο Κέντρο που επιχειρεί αυτήν την περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι από το πιο συντηρητικό μπλοκ της Πειραιώς που δεν θα προτιμούσαν τον Καμίνη αρχηγό της ΔΗΣΥ διότι σε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με την Κεντροαριστερά –υποστηρίζουν –θα ήταν πολύ… προοδευτικός για τα δεδομένα της Δεξιάς. Βασίζουν δε το επιχείρημά τους στα έως τώρα πεπραγμένα Καμίνη στη δημαρχία της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κεντρική γραμμή της Πειραιώς είναι προς το παρόν η τήρηση ουδέτερης στάσης και η προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά. Αλλωστε, σημειώνουν, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση στην κούρσα της αρχηγίας της ΔΗΣΥ.