Πάει να γίνει Σαμαράς χωρίς να το βροντοφωνάζει ο Τσίπρας. Αναφέρομαι στα πετρέλαια και στις συζητήσεις μεταξύ της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, για έρευνες υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, στις οποίες πρόκειται να αναφερθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας και τη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να δώσει.

Τότε ο Αντώνης μιλούσε για εκατομμύρια βαρέλια στους ελληνικούς βυθούς δίχως ακόμη να έχει βρεθεί ούτε μισή σταγόνα. Ο Αλέξης δεν έχει κάνει ακόμη το ίδιο λάθος. Αν το κάνει, σίγουρα θα είναι σφάλμα. Αφού πάντως στον ερχομό του προς την εξουσία κατέστρεψε τις δουλειές εκείνης της εποχής, τώρα νέμεται το υπαρκτό όπως φαίνεται ενδιαφέρον για τα ελληνικά πετρέλαια.

Αφησαν μόνο του τον Παναγιωτάκη

Το άλλο ενεργειακό θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον αφορά φυσικά τη ΔΕΗ. Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης, μόνος έναντι όλων –δηλαδή κυβέρνησης και δανειστών –επιμένει στη δική του ατζέντα για τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κληθεί να παραχωρήσει λιγνιτικές μονάδες σε ιδιώτες.

Το έκανε και χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ επαναλαμβάνοντας το σχέδιό του, να δημιουργήσει η επιχείρηση κοινοπραξίες με τρίτους που θα αγοράσουν υφιστάμενες μονάδες, και υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι γραμμένη σε πέτρα. Και αυτό καθώς η συμφωνία απαγορεύει ακόμη και μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ σε μονάδες που θα πωληθούν σε ιδιώτες. Το είπε ξεκάθαρα προ ημερών και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το θέμα θα έχει ενδιαφέρον.

Φοιτητικές εκλογές με… σαρβάιβορ

Να μην ξεχάσω να σας ενημερώσω επίσης ότι σήμερα διεξάγονται και οι… φοιτητικές εκλογές!

Αντιλαμβάνομαι τη δυσφορία σας και μόνο με την αναφορά, δεδομένου ότι η άλλοτε σοβαρή πολιτική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια έχει αυτοπεριθωριοποιηθεί, θα προσπαθήσω όμως να σας φτιάξω λίγο το κέφι. Οχι ότι στις φετινές φοιτητικές εκλογές θα αλλάξει κάτι δηλαδή, καθώς αναμένεται ξανά μεγάλη αποχή και «ό,τι να ‘ναι» αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον σε μερικές σχολές έχουν χιούμορ.

Οπως λ.χ. στη Θεσσαλονίκη όπου κατεβαίνει η νέα παράταξη ΧΑΟΣ, που σημαίνει Χαρούμενοι Ορθόδοξοι Σοσιαλιστές, έχει σήμα παραλλαγή του ήλιου του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι «ήρθε η ώρα οι Ορθόδοξοι Σοσιαλιστές να αναλάβουν τα ηνία στα ελληνικά Τριτοβάθμια ιδρύματα. Η γενιά του χάους, με εφόδια τον μεταΣοσιαλισμό και τον Ορθόδοξο Παπανδρεϊσμό, έρχεται να φέρει ημέρες δόξας και καταξίωσης στο φοιτητικό κίνημα». Μάλιστα.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι παρατάξεις παίζουν… σαρβάιβορ με τις αφίσες. Παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχει αναρτήσει αφίσα χωρισμένη σε δύο κομμάτια. Το ένα γράφει «Διάσημοι» και από κάτω «η ΔΑΠ για την απραξία τους στο ΠΑΜΑΚ» και το άλλο «Μαχητές» και από κάτω «η ΕΑΑΚ για δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο».

Η αφίσα όμως που έκλεψε την παράσταση φέτος ανήκει στην Πανσπουδαστική του ΚΚΕ. Με τον τίτλο… ΠΑΣΟΚΙΝG DEAD που αναφέρεται σε τηλεοπτική σειρά με ζόμπι και συνοδεύει μια εικόνα των Γιώργου Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώφης Γεννηματά να περπατούν σαν ζόμπι (!), ζητούν από τους φοιτητές να μην αναστήσουν την ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ!

Από αστειάκια καλά πάνε οι φοιτητές μας, αρκεί να μην είχαν εξελιχθεί σε ανέκδοτο και οι εκλογές τους…

Και ο Σημίτης

«Είναι υποσχέσεις χωρίς μελέτη η κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης σε εσπερίδα της πρωτοβουλίας Προπαιδεία για τα προβλήματα της Παιδείας. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης ως επιτακτική ανάγκη για την ανάκαμψη της χώρας, εξηγώντας πως «κακοί εκπαιδευτικοί υπάρχουν παντού, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγηση όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης». Πάντα πολιτικός ο πρώην πρωθυπουργός –γι’ αυτό και ήταν πολλοί αυτοί που έτρεξαν να τον ακούσουν.