Σε επτά μήνες θα έχουμε Χριστούγεννα. Αυτό είναι σίγουρο. Θα έχουμε όμως και τηλεοπτικές άδειες. Αυτό δεν είναι σίγουρο ακριβώς τώρα. Ομως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διά του αντιπροέδρου του, Ροδόλφου Μορώνη, εξέφρασε τη συγκρατημένη εκτίμηση για δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι η επεξεργασία της προκήρυξης διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3, το επόμενο τρίμηνο το ΕΣΡ θα είναι σε θέση να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό και, δεύτερον, ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει στο τηλεοπτικό τοπίο από γενέσεως ιδιωτικής τηλεόρασης θα έχει τακτοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ομως μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού, υπογραμμίστηκε από το ΕΣΡ, προηγούνται μια σειρά άλλα θέματα. «Καταρχήν θα πρέπει να συναντηθούμε με τον υπουργό», σημείωσε ο Μορώνης κάνοντας και ένα ευγενικό παράπονο για την επικοινωνία –μέσω ανακοινώσεων –που έχει επιλέξει η Αλέξανδρου Πάντου.

«Ολα θα εξαρτηθούν και από τις επαφές που θα έχουμε με τον υπουργό», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «μπορεί να χρειαστεί και τρίτη ΚΥΑ σε περίπτωση που πρέπει να προσδιοριστεί αριθμός εργαζομένων».

Αν κάτι έχει αξία από το χθεσινό μπρίφινγκ του Συμβουλίου είναι ότι έχουν ωριμάσει, όπως τονίστηκε, οι συνθήκες για να λάβει το ΕΣΡ τις τελικές αποφάσεις του, ότι η απόφαση για τις άδειες –τον αριθμό δηλαδή –δεν θα πάρει χρόνο, αλλά θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος (συγκριτικά με εκείνον για τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών) για το τίμημά τους. Και κάτι ακόμα: στην πρόταση προς τον υπουργό το ΕΣΡ θα έχει μέριμνα και για τις τέσσερις κατηγορίες αδειών (γενικού χαρακτήρα ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, γενικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, περιφερειακής εμβέλειας).