Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε Στοκχόλμη και Κάρντιφ μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που άφησε πίσω του 22 νεκρούς και τουλάχιστον 59 τραυματίες.

Οι δύο πόλεις έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των τελικών των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, του Γιουρόπα Λιγκ και του Τσάμπιονς Λιγκ, και παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της UEFA πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

Απόψε θα διεξαχθεί ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ στη Friends Arena της Στοκχόλμης ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Αγιαξ.

Τον προηγούμενο μήνα η πρωτεύουσα της Σουηδίας είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Ουζμπέκος οδήγησε κλεμμένο φορτηγό πάνω στο πλήθος σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Στην ανακοίνωσή της η UEFA σημειώνει πως τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται στενά με τις τοπικές Αρχές και τη σουηδική ομοσπονδία ενώ το ρίσκο για τρομοκρατική επίθεση έχει ληφθεί υπόψη. «Επίσης επιπλέον αριθμός μέτρων ασφαλείας υλοποιήθηκαν μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη τον περασμένο Απρίλη».

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία καλεί τους φιλάθλους που θα πάνε απόψε στη Friends Arena να προσέλθουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο λόγω των ελέγχων που θα υποστούν.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ απ’ όπου θα αναχωρήσουν για τη Στοκχόλμη χιλιάδες φίλοι της Γιουνάιτεντ. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ζητά από τους ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί και να αναφέρουν στις Αρχές οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο.

Σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών της πολύνεκρης επίθεσης στη Manchester Arena, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβαλε τη χθεσινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη. Οι παίκτες της ομάδας συγκεντρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι στο προπονητικό κέντρο του Κάριγκτον και κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους 22 νεκρούς.

Με δηλώσεις του στον επίσημο λογαριασμό της Γιουνάιτεντ στο twitter ο Ζοζέ Μουρίνιο εξέφρασε τη λύπη του για τα τραγικά γεγονότα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό και την καρδιά μας τα θύματα και τις οικογένειές τους. Εχουμε μία δουλειά να κάνουμε και θα πετάξουμε στη Σουηδία για να την κάνουμε. Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι όπως πάντα πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Ξέρω, έστω κι αν βρίσκομαι λίγο καιρό εδώ, πως οι άνθρωποι του Μάντσεστερ θα συσπειρωθούν σαν ένας άνθρωπος».

Η UEFA όμως δεν προβληματίζεται μόνο για τον αποψινό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, ο νικητής του οποίου εξασφαλίζει απευθείας μία θέση στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Κάρντιφ, που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 3 Ιουνίου, βρίσκεται όρθιο στις μύτες του μετά την πρόσφατη επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και φυσικά την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Οι διοργανωτές έχουν αποφασίσει να κλείσουν τη συρόμενη οροφή του σταδίου για να αποφευχθεί επίθεση από αέρος. Εχουν προμηθευτεί επίσης ένα νέο υπερσύγχρονο όργανο αναγνώρισης προσώπων, που στοίχισε 200.000 ευρώ, ενώ θα τοποθετηθούν κάμερες σε στρατηγικά σημεία στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και κοντά στο στάδιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Βρετανούς θα είναι η διαχείριση 200.000 επισκεπτών που θα ταξιδέψουν για τον τελικό σε μία πόλη 347.000 κατοίκων.

Με ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ έκανε γνωστό πως θα τοποθετηθούν επιπλέον ένοπλοι αστυνομικοί στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Τσέλσι και την Αρσεναλ.