Το Σάββατο η επίσημη ανακοίνωση της Γάνδης για τον Οτζίτζα Οφόε. Και χθες; Το αντίο του Αλεξί Ρομαό. Του 34χρονου αμυντικού χαφ που επιστρέφει στη Γαλλία για λογαριασμό της Ρεμς, προκειμένου όχι μόνο να κλείσει εκεί την καριέρα του, αλλά και να ανοίξει την επόμενη (καθώς ήδη του έχει προταθεί θέση στο κλαμπ, όταν θα κρεμάσει τα παπούτσια του). Δύο ακόμη υποθέσεις που ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία του νέου Ολυμπιακού. Ο Οφόε που επί της ουσίας δεν υπολογιζόταν από την περασμένη άνοιξη, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε το restart που οδηγεί τους Ερυθρόλευκους στην επόμενη εποχή του. Και ο Ρομαό που επί της ουσίας δεν ταιριάζει στο αγωνιστικό πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς.

Τα πρόσωπα των ημερών

Θέλει ο πορτογάλος κόουτς να σχηματίσει μια ομάδα όπου οι κεντρικοί του χαφ θα έχουν «διαφορετικά» χαρακτηριστικά. Θέλει στην πραγματικότητα τη συνεργασία ποδοσφαιριστών που να έχουν αντίστοιχη ικανότητα ανασταλτικά και δημιουργικά. Στο μυαλό του ο επόμενος Ολυμπιακός θα αγωνίζεται με δύο παίκτες «6-8». Ο Ρομαό είναι ένας κλασικός ανασταλτικός μέσος που προφανώς δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι.

Αυτή η λεπτομέρεια λοιπόν έφερε και τις εξελίξεις σε μια περίοδο που οι Πειραιώτες ετοιμάζονται για το επόμενο στέρεο βήμα τους στη μεταγραφική αγορά. Εχουν ήδη επιλέξει μάλιστα δύο υποθέσεις που, όπως φαίνεται, τους απασχολούν. Και μιας και τα ονόματά τους είναι σταθερά στο προσκήνιο εδώ και καιρό, φαίνεται και κάτι ακόμη: πως λειτουργούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πλάνο. Εχουν ήδη καταλήξει στα «θέλω» τους, έχουν ήδη μια λίστα, κινούνται με βάση εκείνη και όχι με τις προτάσεις των ατζέντηδων.

Διευθύνσεις και ονόματα; Ο Γουίλιαν Αράο της Φλαμένκο είναι ο κεντρικός χαφ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κουβέντας. Ο Γιασίν Μεριά, ο κεντρικός αμυντικός τον οποίο έχουν ξεχωρίσει μέσα από το σκάουτινγκ μηνών.

Ο Βραζιλιάνος και ο Τυνήσιος λοιπόν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνονται πρόσωπα των ημερών. Η περίπτωση του Γουίλιαν (διεθνής με τη Σελεσάο) είναι της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα! Πρόκειται όντως για έναν ποδοσφαιριστή «6-8». Μια περίπτωση που στους λίγο παλιότερους μπορεί να θυμίσει τον Ντουντού Σεαρένσε. Κεντρικός χαφ που κάνει πολύ καλά την ανασταλτική δουλειά, που δεν έχει πρόβλημα να θυσιαστεί σε φάσεις ηρωικές με τάκλιν και μπόλικη ένταση, αλλά που χαρακτηρίζεται κυρίως από όλα τα υπόλοιπα. Δημιουργός που φτάνει ώς την αντίπαλη περιοχή, που παίρνει τελικές προσπάθειες, που χρησιμοποιεί το κεφάλι. «Κουμανταδόρος» από εκείνους που χτίζεις πάνω τους, όχι μεσαία γραμμή, αλλά πιθανότατα σε ιδανικές συνθήκες τον χαρακτήρα της ίδιας της ομάδας σου.

Ο –μουντιαλικός –Γιασίν Μεριά είναι μια τρόπον τινά… έξυπνη βόμβα, την οποία θέλησαν αυτό το καλοκαίρι να ενεργοποιήσουν κλαμπ όπως η Μπράγκα, η Λοκομοτίβ Μόσχας κ.λπ. Στόπερ που πέρα από τον δυναμισμό και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, όπως αυτά αναδείχθηκαν πρόσφατα με τη φανέλα της Τυνησίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει και κάτι ακόμη που κάνει κλικ. Πολύ μεγάλα ποσοστά ευστοχίας στις πάσες. Στόπερ από εκείνους που παίρνουν την «πρώτη μπάλα» και που επί της ουσίας από τα δικά τους πόδια ξεκινούν οι επιθέσεις των ομάδων.

Δεν είναι όμως μόνο το πάρε – δώσε: είναι και μία ακόμη υπόθεση που έχει το δικό της ενδιαφέρον στο μεγάλο λιμάνι. Σήμερα εξετάζει η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ την περίπτωση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ξεκάθαρη υπόθεση. Ο Ολυμπιακός απέκτησε το καλοκαίρι τον διεθνή εξτρέμ και περσινό MVP της Σούπερ Λίγκας. Ο Χριστοδουλόπουλος ήταν ελεύθερος. Η ΑΕΚ (που επί μήνες προσπαθούσε να τον πείσει να ανανεώσει) υποστηρίζει πως έχει συμβόλαιο μαζί του. Συμβόλαιο που θα εμφάνιζε στις αρχές του Ιουλίου. Σήμερα ο μήνας έχει 23 και ακόμη επιχειρήματα για τον ισχυρισμό της δεν έχουν προκύψει. Ο Ολυμπιακός όπως και ο ποδοσφαιριστής έχουν καταθέσει προσφυγή εις βάρος της Ενωσης.