Από το περσινό καλοκαίρι των ηχηρών ραπισμάτων, στο φετινό θέρος του αήττητου σερί. Από το προ μηνών χτίσιμο μιας ομάδας, στην τωρινή ανάγκη αναδόμησης και επαναπροσδιορισμού μιας συγκεκριμένης γραμμής. Από την πίστωση χρόνου που είχε στην εκκίνηση της περιόδου 2017-18, στις νέες προσδοκίες για άμεση αποτελεσματικότητα, ώστε να τρυπήσει η ομάδα το ταβάνι της!

Είναι σαφές ότι αυτή τη φορά ο κόουτς Νταμίρ Κάναντι βρίσκεται στην αφετηρία της σεζόν με τον Ατρόμητο υπό διαφορετικές συνθήκες. Πέρυσι είχε ταρακουνηθεί συθέμελα η ομάδα δεχόμενη έξι γκολ – έστω και σε φιλικό επίπεδο – τόσο από τον Αστέρα στην Τρίπολη (6-1 στις 6 Αυγούστου) όσο και από τον Πανιώνιο στο Περιστέρι (2-6 στις 12/8). Κι ας είχε λειτουργήσει ως παυσίπονο ενδιάμεσα η νίκη στο τεστ με τον Ολυμπιακό (1-0).

Αντίθετα, το καλοκαίρι του 2018 ο Ατρόμητος έχει να επιδείξει αήττητο σερί στα φιλικά παιχνίδια. Δεν έχασε ούτε από την ΑΕΚ στην προχθεσινή τελική πρόβα (0-0 εντός έδρας) πριν από το πρώτο ματς με την Ντιναμό Μπρεστ στη Λευκορωσία την Πέμπτη 26 Ιουλίου (20.45).

Πρόκληση πλέον για τον Αυστριακό – που άφησε το αποτύπωμά του στην περσινή Σούπερ Λίγκα – είναι να ανέβει ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με τους Περιστεριώτες επιτυγχάνοντας την παρθενική τους πρόκριση σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Δεν πρόκειται όμως για απλή διαδικασία. Τρεις ομάδες θα πρέπει να αποκλείσει ο Ατρόμητος για να πετύχει την υπέρβασή του. Οπότε εν αρχή ην η Ντιναμό Μπρεστ του (προέδρου επ’ αμοιβή) Ντιέγκο Μαραντόνα!

Εχασε το 62,8% των γκολ

Δεν συνιστά βέβαια ανυπέρβλητο εμπόδιο μια ομάδα που έχει δύο παρουσίες και συνολικά τέσσερα παιχνίδια στο ευρωπαϊκό της background. Ο Κάναντι όμως καλείται από τη δική του πλευρά να παρουσιάσει έναν νέο Ατρόμητο ως προς την επιθετική του γραμμή. Γιατί μπορεί να διατήρησε μεσοαμυντικά τον κορμό του (πλην του τερματοφύλακα Ανδρέα Γιαννιώτη), ωστόσο αποχώρησαν τρεις παίκτες που είχαν πετύχει το 62,8% των γκολ της ομάδας στην περσινή Σούπερ Λίγκα (τα 27 από τα 43), ενώ είχαν μοιράσει και το 51,6% των ασίστ (τις 16 από τις 31). Ο Ντιγκινί είχε 10 τέρματα και 7 τελικές πάσες, ο Ντάουντα 9/3 και ο Ουάρντα 8/6.

Πού ποντάρει για την αναπλήρωση παραγωγικότητας ο Κάναντι; Φαίνεται να έχει προβάδισμα ένα μείγμα περσινών και νεοαποκτηθέντων παικτών: σέντερ φορ στο 4-2-3-1 ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ Ευθύμης Κουλούρης, από πίσω του ως κοινή συνισταμένη με την περσινή σεζόν ο Θοδωρής Βασιλακάκης και στα άκρα ο τέως winger του Πλατανιά Κλαρκ Ενσικουλού και ο επανακάμψας από τραυματισμό Γιώργος Μανούσος. Θέτουν ακόμη υποψηφιότητα ο νεοαποκτηθείς σέντερ φορ Αρμίν Μούγιακιτς και ο Κωνσταντίνος Κωτσόπουλος (παίζει και πλάγια και κορυφή), η αποκάλυψη του περσινού Ατρομήτου.

Μεσοαμυντικά πάντως το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο, με σταθερές από την περσινή σεζόν. Μάντσον και Μπουσούλατζιτς αμυντικοί μέσοι, Ρισβάνης, Χατζηισαΐας (ή Καρασαλίδης) στόπερ και Γιαννούλης αριστερό μπακ. Στο δεξί άκρο ανέκυψε εσχάτως πρόβλημα με τους λαβωμένους Σάκιτς, Κιβρακίδη, ενώ στον «άσο» υπάρχουν ο νεοαποκτηθείς Μέγερι και ο Μίρκοβιτς από πέρυσι.

Επιστροφή στο Γιουρόπα Λιγκ

Ο Κάναντι παρεμπιπτόντως επιστρέφει στο Γιουρόπα Λιγκ μετά τη σεζόν 2016-17. Τότε μάλιστα ο Αυστριακός είχε κοουτσάρει τη Ραπίντ Βιέννης σε δύο αγώνες σε όμιλο με αντιπάλους την Γκενκ (ήττα 1-0) και την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε (1-1).

Εμπειρία προκριματικών έχει από τη θητεία του στην αυστριακή Αλτάχ. Το 2015-16 προκρίθηκε με δύο νίκες εις βάρος της Βιτόρια Γκιμαράες (2-1 εντός και 1-4 εκτός), αλλά στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε από μια άλλη πορτογαλική ομάδα, την Μπελενένσες (ήττα 0-1 εντός και 0-0 εκτός).