International Champions Cup. Τι είναι αυτό; Ενα μεγάλο τουρνουά προετοιμασίας που θυμίζει Τσάμπιονς Λιγκ καθώς μετέχουν οι περισσότερες ομάδες που θα βρεθούν τον χειμώνα αντιμέτωπες στην πιο μεγάλη ευρωπαϊκή συλλογική διοργάνωση.

Υπό άλλες συνθήκες οι προπονητές θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τόσο δυνατά τεστ, ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: οι περισσότεροι δεν έχουν για αρκετές ημέρες τα μεγάλα αστέρια μαζί τους! Το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε μόλις πριν από οκτώ ημέρες, αλλά ακόμα και οι παίκτες που αποχώρησαν νωρίτερα από τη Ρωσία είναι ακόμα σε διακοπές.

Ενα παράδειγμα: Η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετώπισε το Σάββατο στο Σικάγο την Ντόρτμουντ. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν είχε στη διάθεσή του συνολικά 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αποτελούν φυσικά τη βάση της ομάδας. Ολοι αυτοί αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας με τις εθνικές ομάδες τους. Γκάμπριελ Ζεσούς, Σέρxιο Αγουέρο, Κάιλ Ουόκερ, Ντανίλο, Βενσάν Κομπανί, Τζον Στόουνς, Ραχίμ Στέρλινγκ, Ιλκάι Γκιντογάν, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Φάμπιαν Ντελφ, Μπερνάρντο Σίλβα, Νταβίντ Σίλβα, Μπενζαμέν Μεντί, Φερναντίνιο, Νίκολας Οταμέντι, Εντερσον. Κι όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, κάποιοι από αυτούς αγωνίστηκαν έως το τελευταίο διήμερο της διοργάνωσης.

Αλλος ΗΠΑ, άλλος Ασία

Το International Champions Cup άρχισε το περασμένο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου φυσικά με τις ομάδες των οποίων θα πρωταθλήματα θα αρχίσουν το δεύτερο 15θήμερο του μήνα. Συνολικά μετέχουν 18 σύλλογοι: Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Αρσεναλ (Αγγλία), Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία), Γιουβέντους, Ρόμα, Ιντερ, Μίλαν (Ιταλία), Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ (Γερμανία), Παρί Σεν Ζερμέν, Λυών (Γαλλία) και Μπενφίκα (Πορτογαλία). Κάθε ομάδα θα δώσει τρία παιχνίδια στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενώ συνολικά θα διεξαχθούν 27 αναμετρήσεις. Να σημειώσουμε ότι σε αυτή τη διοργάνωση είχε λάβει μέρος το καλοκαίρι του 2014 και ο Ολυμπιακός, αντιμετωπίζοντας μάλιστα ισχυρούς ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι, την οποία είχε νικήσει στα πέναλτι.

Κάποιες ομάδες βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες είναι στη Αυστραλία, για προετοιμασία και θα συνεχίσουν με φιλικά στη Σιγκαπούρη, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Για παράδειγμα, οι τέσσερις ισπανικές ομάδες που μετέχουν έχουν εντελώς διαφορετικούς προορισμούς. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ θα αγωνιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ατλέτικο Μαδρίτης στη Σιγκαπούρη, ενώ η Σεβίλλη θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Φυσικά, θα υπάρξουν ομάδες που θα δώσουν παιχνίδια με αρκετούς από τους βασικούς, καθώς σιγά σιγά κάποιοι παίκτες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην προετοιμασία.

Από τους πλέον ευτυχισμένους προπονητές είναι ο Γιούργκεν Κλοπ, καθώς είδε να να ενσωματώνονται με την αποστολή στη Σάρλοτ οι Μο Σαλάχ και Σαντιό Μανέ, οι οποίοι επέστρεψαν από τις διακοπές τους, καθώς Αίγυπτος και Σενεγάλη αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάποιοι παίκτες που αγωνίστηκαν έως και την τελευταία ημέρα του Μουντιάλ (Πογκμπά) ζήτησαν μία μικρή παράταση της αδείας τους. Ο πορτογάλος τεχνικός ήταν ανένδοτος και ξεκαθάρισε πως τους περιμένει στις 6 Αυγούστου. Ο Μουρίνιο βέβαια μπορεί να έχει και ένα δίκιο, καθως το πρωτάθλημα στην Αγγλία αρχίζει στις 10/8!

Στη Ρεάλ Μαδρίτης οι διεθνείς παραμένουν στις διακοπές, ωστόσο ο Γιουλέν Λοπετέγκι εκτός από τους νεαρούς παίκτες έχει στη διάθεσή του και αστέρια όπως οι Γκάρεθ Μπέιλ και Καρίμ Μπενζεμά.

Η Τότεναμ είναι μία ομάδα που έχει αρκετές απουσίες. Βλέπετε, είχε πολλούς παίκτες στην τελευταία εβδομάδα του Μουντιάλ. Η προετοιμασία έχει αρχίσει, ωστόσο οι διεθνείς θα πρέπει να ξεκουραστούν και μάλιστα ο Χάρι Κέιν εθεάθη να δοκιμάζει τις ικανότητές του στο γκολφ.

Οι ομάδες που μετέχουν στο International Champions Cup δεν μπαίνουν βέβαια τυχαία σε αυτή τη διαδικασία καθώς όλα αυτά τα ταξίδια και τα παιχνίδια αποφέρουν σημαντικά έσοδα.