Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αυστηρό το νέο πλαίσιο του Πόθεν Έσχες

Αυστηρό το νέο πλαίσιο του Πόθεν Έσχες

Διευρυμένη λίστα υπόχρεων

Η νέα λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, δεν εξαιρεί σχεδόν κανέναν από εκείνους που έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα.

Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται σε ετήσια βάση, με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2015 και κάθε προσαύξηση της περιουσίας θα πρέπει να συνδέει το έσχες με το πόθεν.

Ο έλεγχος δεν θα γίνεται απλώς με τη διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 αλλά θα περνούν από κόσκινο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δαπάνες διαβίωσης για να εξάγονται συμπεράσματα.

Απόρρητο για τους ελεγκτές των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο: ούτε φορολογικό ούτε τραπεζικό ούτε χρηματιστηριακό ούτε επαγγελματικό.

Αν κάποιος μάλιστα κάνει το λάθος και δεν υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες ή ακόμα χειρότερα αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, οι ποινές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Έως ένα εκατομμύριο ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η προέλευση του περιουσιακού οφέλους προβλέπεται καταλογισμός χρηματικού ποσού υπέρ του Δημοσίου μέχρι της αξίας του περιουσιακού αποκτήματος, παρ' εκτός εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά