Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η μείωση του συντελεστή στην εστίαση έδωσε ανάσες στον κλάδο

Η μείωση του συντελεστή στην εστίαση έδω...

Στο 13%

Ανακοπή των «λουκέτων» στον κλάδο της εστίασης και νέες θέσεις εργασίας, που μάλιστα το 2015 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 10.000, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι απώλειες σε έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ ήταν πολύ λιγότερες από τις αρχικώς προϋπολογισθείσες, οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 δηλαδή, την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. «Οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα αυτό στα υφιστάμενα επίπεδα, την τόνωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την περίοδο Αυγούστου 2013 - Ιουνίου 2014, ενώ η απώλεια σε έσοδα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% είχε αρχικώς προϋπολογισθεί σε περίπου 28 εκατ. ευρώ μηνιαίως, αυτή τελικώς ήταν κατά 2/3 μικρότερη.

Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στον κλάδο.

Συρρίκνωση καταγράφηκε και στα «λουκέτα». Ετσι, ενώ στο διάστημα που ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε στο 23% το ισοζύγιο ανοιχτών-κλειστών καταστημάτων ήταν αρνητικό με τα καταστήματα που διακόπτουν τη λειτουργία τους να είναι κατά 4.500 περισσότερα από αυτά που άνοιξαν, τώρα το ισοζύγιο έναρξης και διακοπής λειτουργίας καταστημάτων εστίασης είναι ισοσκελισμένο. Καθοριστική ήταν η συμβολή της μείωσης του ΦΠΑ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό φυσικά με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ετσι, ενώ στον κλάδο πριν από τη μείωση είχαν χαθεί περί τις 30.000 θέσεις εργασίας, το 2015 εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε τελικά σε μια πιο υγιή κατάσταση. Οι θετικές επιπτώσεις δείχνουν τον δρόμο για την επόμενη κίνηση, που πρέπει να είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 9%, δηλαδή στον μέσο όρο της Ε.Ε.», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ κ. Θ. Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά