Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευρωπαίοι ηγέτες προς Τουρκία: Σεβαστείτε την Κύπρο

Ευρωπαίοι ηγέτες προς Τουρκία: Σεβαστείτ...

Από το Συμβούλιο Κορυφής των 28

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι προχώρησαν σε καταδίκη της Τουρκίας για τις ωκεανογραφικές έρευνες μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου μέσω του real.gr, μετά τη διπλή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στη σύνοδο του Λαϊκού κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και κατόπιν αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών των στελεχών της κυπριακής αντιπροσωπείας, περιελήφθη τελικώς στα συμπεράσματα φράση με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις ενέργειες της Άγκυρας και ζητά από την Τουρκία να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στο πλευρό της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας τάχθηκε τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη τις προηγούμενες ημέρες. Διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η καταδικαστική φράση δεν ήταν «περίπατος στο πάρκο».

Όπως έγινε γνωστό τέσσερις τουλάχιστον χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Φινλανδία, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν μία ισχυρή φραστική διατύπωση, καθώς θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση της έντασης.

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση για τις 4 ο Νίκος Αναστασιάδης η οποία ωστόσο δεν έγινε εξαιτίας της αιφνίδιας ασθένειας του Κύπριου Προέδρου.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε προλάβει να δώσει, εξάλλου, οδηγίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος και τον αντικατέστησε στη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις