Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Economist: Ο Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με Βρυξέλες και Βερολίνο

Economist: Ο Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες μ...

«Υπό σύγχυση τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο»

Άρθρο με τίτλο «Ελληνική διάσωση: Όχι τόσο γρήγορα» δημοσιεύει ο Economist, στο οποίο αναφέρεται στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρα, ο οποίος όπως τονίζει χτίζει γέφυρες με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«O 40χρονος Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες και την γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στους δανειστές της Ελλάδας για να διαγράψουν τουλάχιστον στο μισό το χρέος της Ελλάδας που έχει αγγίξει σχεδόν το 175% του ΑΕΠ.

Όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν τον βλέπουν πλέον ως τον αδιάλλακτο πολιτικό του 2012, ο οποίος υποσχόταν ότι θα σκίσει το “βάρβαρο μνημόνιο” αν ερχόταν στην εξουσία», υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Μάλιστα τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθήσει διακριτικά να καθησυχάσει τους επενδυτές, ώστε να φέρουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Ελλάδα θα είναι ένα φιλικό προς τους επενδυτές μέλος της ευρωζώνης με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, διευκρινίζει ότι τα hedge funds, που οδήγησαν στην προηγούμενη μαζική έξοδο από τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμα πειστεί ολοκληρωτικά από τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά στην σημερινή κυβέρνηση, το άρθρο του Economist υποστηρίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως η εποχή του μνημονίου τελειώνει για την Ελλάδα και μιλά για επανεμφάνιση ξένων επενδύσεων, όμως η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνησης να δανειστεί 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 και να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Όπως υπογραμμίζεται, οι προοπτικές της Ελλάδας επισκιάζονται από την πολιτική αστάθεια που πρωταγωνιστεί στη χώρα, και επισημαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται την πλειοψηφία τριών πέμπτων στη Βουλή για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαφορετικά θα γίνουν εκλογές.

«Του Αντώνη Σαμαρά λείπουν 26 ψήφοι. Επιπλέον, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και κάποιοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποφασίσουν να στρέψουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά 4%-8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και ακόμη και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Το ερώτημα είναι εάν η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι», αναφέρει ο Economist.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις