Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: To Πανεπιστήμιο τιμά τον Γιάννη Σκαρίμπα - Παράσταση κι επιστημονική συνάντηση για τον "ιθαγενή του μοντερνισμού"

Πάτρα: To Πανεπιστήμιο τιμά τον Γιάννη Σ...

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου

Τον Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) τιμά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Φιλολογίας  στις 4-5 Νοεμβρίου 2014. Η ειδίκευση Νεοελληνικών Σπουδών του  Τμήματος Φιλολογίας διοργανώνει την Ημερίδα «Γιάννης Σκαρίμπας, ένας ιθαγενής του μοντερνισμού», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 50 ετών λειτουργίας του Πανεπιστημίου.  Η θεατρική παράσταση «Το θείο τραγί», η οποία θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 20:00 μ.μ. από τη Μαρία Φλωράτου και τον Τάσο Δαρδαγάννη (βοηθός σκηνοθέτη η Ελένη Βρυώνη) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, χάρη στην προσφορά της κ. Φλωράτου στο Πανεπιστήμιο, θα δώσει το στίγμα της σκαριμπικής έκφρασης και γραφής.

Την Τετάρτη, στις 9:30 π.μ, η ειδίκευση Νεοελληνικής Φιλολογίας φιλοξενεί ειδικούς μελετητές της Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας σε μία επιστημονική συνάντηση, στην οποία θα επιχειρηθεί η ιχνογράφηση της εντοπιότητας του Σκαρίμπα στη μοντερνιστική γραφή.

Η πολύπλευρη ματιά των συνέδρων και η στοχευμένη περιδιάβαση του πεζογραφικού και ποιητικού σκαριμπικού έργου θα αναδείξουν την πηγαία αισθητική του μοντερνισμού στο πολύπλευρο έργο του. Πώς η μάσκα και το προσωπείο, το γκροτέσκο και η διάσταση της δυναμικής ταυτότητας διαλέγονται με την υφολογική δόμηση του κειμένου; Ποιες διακειμενικές συνομιλίες με την ξένη λογοτεχνία  και ποιες πολυτροπικές διαδρομές μπολιάζουν τα είδη και σχηματίζουν ευκαιρίες (μετα)μοντερνιστικών συσχετίσεων και μεταμορφώσεων; Πώς τα παιχνίδια κυριολεξίας και μεταφοράς πλέκουν κρίσιμες σημάνσεις για τις σχέσεις ενδοκειμενικού και εξωλογοτεχνικού κόσμου; Τέλος, ποια είναι τα όρια στην διαρκή και αέναη αποστροφή του Σκαρίμπα στον αναγνώστη:

«Αναγνώστη μου, αδελφέ μου και αντίσκαστε, γελάς;»

Τέλος, θα παρουσιαστεί και μελοποιημένη ποίηση του Γ. Σκαρίμπα, από τη φωνή της Μαρίας Παναγοπούλου και τους μουσικούς Παναγιώτη Σχοινά (πιάνο) και Μαριβάσια Κολλιοπούλου (μαντολίνο).

 

*Είσοδος ελεύθερη. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης για τις επιστημονικές εργασίες της Ημερίδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture