Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Η "πυραμίδα" της διαφθοράς της FIFA

Η "πυραμίδα" της διαφθοράς της FIFA

Η δομή και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η "σκοτεινή" ομάδα

Η δομή και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η "σκοτεινή" ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA προκαλεί... ανατριχίλα για τον τρόπο με τον οποίο κατευθύνεται και χειραγωγείται το διεθνές ποδόσφαιρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Λένε πως "το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι" ωστόσο μέχρι στιγμής το FBI και η Εισαγγελία των Η.Π.Α. δεν έχουν δώσει στοιχεία εμπλοκής του πρόεδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ. Όμως, εύκολα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν ο ισχυρός άνδρας του διεθνούς ποδοσφαίρου να μην έχει αντιληφθεί τα όργια διαφθοράς που συντελούνται επί χρόνια "κάτω από τη μύτη του".

Οι κατηγορούμενοι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου είχαν "στήσει" το δικό τους κράτος εν κράτει, ο τρόπος λειτουργίας του οποίου θυμίζει σε πολλά σημεία τις μεθόδους της μαφίας. Σκοπός όλων αυτών φυσικά ήταν τι άλλο; Το χρήμα. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έκαναν τον γύρο του κόσμου προκειμένου να καταλήξουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών της FIFA ως "αποζημίωση" για τον κόπο τους και τη συνεισφορά τους στο να αναλάβει συγκεκριμένη κάθε φορά χώρα κάποια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Το κασέ των μελών της εκτελεστικής (όνομα και πράγμα) επιτροπής προκαλεί ίλιγγο. 10 εκατομμύρια δολάρια έλαβε ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζακ Γουόρνερ, για τη ψήφο του στη διαδικασία επιλογής της χώρας, η οποία θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Το έργο όμως των κατηγορουμένων δεν τελείωνε εκεί. Αντιθέτως, τότε άρχιζε. Επί 20 χρόνια ο Νίκολας Λεόζ πληρωνόταν αδρά από εταιρίες για τα δικαιώματα Μάρκετινγκ του Κόπα Αμέρικα και το ίδιο έπρατταν και οι υπόλοιποι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες των διοργανώσεων. Μιλάμε για υπέρογκα ποσά.

Προφανώς για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας όμως, το γεγονός ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της Εισαγγελίας των Η.Π.Α. μετά από ενδελεχή έρευνα ετών εξασφαλίζει μια παραπάνω σιγουριά ότι "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά". Σίγουρα το timing που "έσκασε η βόμβα" δεν είναι τυχαίο όμως, αυτό που προέχει είναι η χιλιοειπωμένη κάθαρση του ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ "ΚΛΕΙΔΙΑ"

Εκτελεστική Επιτροπή
Τουλάχιστον έξι χρόνια πριν από κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 (Νότιος Αφρική)
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Ν. Αφρική πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για τη ψήφο του Τζακ Γουόρνερ και δύο ακόμα μελών της επιτροπής προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Τα δικαιώματα Μάρκετινγκ του Κόπα Αμέρικα
Ο Νίκολας Λεόζ φέρεται να δωροδοκούνταν για περισσότερα από 20 χρόνια από εταιρίες για τα δικαιώματα Μάρκετινγκ και τα προωθητικά δικαιώματα του Κόπα Αμέρικα.

Το 2007 ο Ράφαελ Εσκιβέλ ζήτησε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια από την εταιρία Traffic Sports για τη διαρκή “υποστήριξή” του και το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία ήταν η αποκλειστική κάτοχος των δικαιωμάτων Μάρκετινγκ του Κόπα Αμέρικα.

Εταιρίες Αθλητικού Μάρκετινγκ
Το κατηγορητήριο αναφέρει πως εταιρίες πλήρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια για να αποκτήσουν τα διαφημιστικά δικαιώματα διοργανώσεων “υψηλού προφίλ” και στη συνέχεια τα πωλούσαν σε χορηγούς και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!Σύλληψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της FIFA από το FBI για δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports