Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ακράτα: Ένα απίθανο γκράφιτι στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Ακράτα: Ένα απίθανο γκράφιτι στο κτίριο ...

Στην επιφάνειά του χώρεσε η ιστορία της Ακράτας και στοιχεία που προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου

Η εικαστική παρέμβαση στο νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Ακράτα ολοκληρώθηκε. Ο άλλοτε "τυφλός" τοίχος του κτιρίου επί της οδού Κανελλοπούλου, δεν είναι πια ένα άχρωμο ντουβάρι στον πεζόδρομο.

Πάνω στην επιφάνειά του χώρεσε η ιστορία της Ακράτας και στοιχεία που προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου. Σπυρίδων Περεσιάδης, Τάσος και Γκόλφω, Χελμός, Ύδατα Στυγός, σπίτια της Νωνάκριδας, Κράθης, Κυρίες μιας άλλης εποχής που ζωγραφίζουν είναι μερικά από τα θέματα που κοσμούν την τοιχογραφία. Ένα εικαστικό project που ξεκίνησε στην καρδιά της Ακράτας για να κάνει την πόλη προορισμό.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Στήριξης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας, της μοναδικής Πινακοθήκης στον Δήμο Αιγιάλειας, μέλη της οποίας είναι: η δωρήτρια Ζωή Ψαρρού (Πρόεδρος), ο διακεκριμένος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος, η Αναστασία Ευσταθίου, μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ., ο Νίκος Κωνσταντινόπουλος και η Λήδα Παναγιωτοπούλου-Οικονομίδου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την οικονομική στήριξη του Νομικού Προσώπου του Δήμου Αιγιάλειας (Ν.Π.Δ.Δ.) τομέας «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας», της Κοινότητας Ακράτας, των συμπολιτών και των καταστημάτων της πόλης.

Η πρόταση για εικαστική παρέμβαση ανακοινώθηκε επίσημα στα εγκαίνια της έκθεσης του Δ. Λάγκα το Πάσχα από τον Νίκο Κωνσταντινόπουλο. Η Αναστασία Ευσταθίου, με αίτημά της στο Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. (Φεβρουάριος, 2015) απαίτησε την οικονομική στήριξη για προμήθεια των ειδικών χρωμάτων και επισήμανε τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής για όλη την Αιγιάλεια.

Στη συνέχεια, την όλη ιδέα αγκάλιασε ο κόσμος της Ακράτας. Τα σχέδια μπήκαν. Την ευθύνη για την αποτύπωση του εικαστικού ανέλαβε ο καθηγητής και φίλος της Ακράτας, Μάριος Σπηλιόπουλος με ομάδα ταλαντούχων συνεργατών του. Οι καλoτεχνίτες Κωνσταντίνος Κόντης και Νίκος Οικονόμου, απόφοιτοι του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής που διευθύνει ο εικαστικός Μ. Σπηλιόπουλος, έστειλαν τα προσχέδια. Έγιναν συναντήσεις για το θέμα με εκπροσώπους φορέων του τόπου.

Έγιναν οι σχετικές προεργασίες στον τοίχο από συνεργεία για την λείανση και στεγανοποίησή του και πραγματοποιήθηκαν επισκευαστικές εργασίες στην καμάρα του κτιρίου.

Μέσα σε μία εβδομάδα οι καλοτεχνίτες μίλησαν με τα "χρώματα" και την τέχνη τους. Με την τεχνική του γκράφιτι κατόρθωσαν να αναδείξουν το θέμα, που δεν ήταν άλλο από την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Αυτενέργησαν καινοτομώντας με σπρέι σε μια επιφάνεια 120 τ.μ. Το τεραστίων διαστάσεων «έργο», ακόμα κι όταν κατασκευαζόταν, προσέλκυε πολλούς θαυμαστές. Οι εικαστικοί δούλεψαν σε δύσκολες συνθήκες, πάνω σε σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων, με βροχή και ήλιο πολλές ώρες την ημέρα και με το φως του προβολέα τη νύχτα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, που έχει αποσπάσει τα θετικά κι επαινετικά σχόλια όλων όσων το έχουν δει, η Επιτροπή Στήριξης θέλει να ευχαριστήσει τους εμπλεκόμενους. Τον Μάριο Σπηλιόπουλο για την επιτυχή υλοποίηση της εικαστικής παρέμβασης με την καθοδήγηση, του οποίου, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από άρτιο. Η τοιχογραφία έδωσε χρώμα στην πλατεία αναδεικνύοντας την τυφλή πλευρά του κτιρίου και πολύ περισσότερο από αυτό, έδωσε ένα κίνητρο στους επισκέπτες να κάνουν την Ακράτα προορισμό.

Ευχαριστεί τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ., Περικλή Παπαγιαννακόπουλο για την άμεση προμήθεια των ειδικών χρωμάτων και τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σπηλιωτόπουλο για τη χορηγία των εργασιών. Την πρόεδρο της κοινότητας Ακράτας Μαρία Καρρά για την αγορά υλικών και την αγαστή συνεργασία. Τον Χρήστο Ασημακόπουλο για τη φωτογράφηση και τη διευκόλυνση σε πρακτικά ζητήματα της φιλοξενίας των εικαστικών. Τον Γεράσιμο Αγγελετόπουλο για την προσφορά του καταλύματος. Τον Ανδρέα Μπεργκάι για την προσφορά της σκαλωσιάς.

Ευχαριστεί εκείνους που ενεργοποίησαν τους συμπολίτες μας να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας, την Μαρία Οικονομοπούλου και τον Γιώργο Χαραλαμπόπουλο. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που με την οικονομική τους στήριξη, τις μικρές και μεγάλες χορηγίες τους, μετέτρεψαν το project σε συλλογική υπόθεση.

Τα καταστήματα της πόλης που φιλοξένησαν τους εικαστικούς: Γωγώ Παναγοπούλου- BLACK FOREST, Γιώργο Γιαννακόπουλο- BISTRO 25, Ειρήνη Δημοπούλου- Κώστα Γιοβά ΤΟ ΠΑΛΑΙΌΝ, Αλέξανδρο Τσιαγκλή- ΤΟ ΝΕΟΝ, Μαρία Σακελλαρίου–ΑΚΡΑΤΟΣ ΟΙΝΟΣ, Βασίλη Πρέζα- ΨΗΣΤΑΡΙΑ,  Μαρία Καρρά- ΧΗΜΕΙΟ, Μιχάλη Ασημακόπουλο-ΒΕΓΓΕΡΑ.

Τέλος, ευχαριστεί τους καλoτεχνίτες Κωνσταντίνο Κόντη και Νίκο Οικονόμου για τη φαντασία, την έμπνευση, την τέχνη που έβαλαν, αλλά κυρίως, για την ακαταπόνητη διάθεσή τους να χαρίσουν αυτό το αποτέλεσμα στον τόπο μας.

Η ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου της πόλης μας έγινε υπόθεση όλων όσων αγαπούν αυτόν τον τόπο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες της Ακράτας στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Η Επιτροπή τους ευχαριστεί. Παράλληλα ενημερώνει το κοινό ότι στα μελλοντικά της σχέδια εντάσσεται η εικαστική παρέμβαση στην καμάρα του κτιρίου και η πρόταση προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αιγιάλειας για συνολική ανακαίνιση του κτιρίου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight