Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηράκλειο: Το μέλι ενάντια στην κρίση- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ηράκλειο: Το μέλι ενάντια στην κρίση- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η δημιουργική αντιμετώπιση της κρίσης

Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης, οι δυσκολίες της καθημερινότητας και η αναγκαιότητα να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έστρεψαν έναν νεαρό Ηρακλειώτη στη μελισσοκομία, ως συμπληρωματικό εισόδημα.

Ο λόγος για το γεωπόνο Γιάννη Μασαούτη, που άφησε το φακό του cretapost να καταγράψει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας του τρύγου του μελιού, βήμα – βήμα.

Για το μελισσοκόμο, το συγκεκριμένο στάδιο είναι το πιο κοπιαστικό. Ο τρύγος θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία από τον παραγωγό, αφού στην ουσία είναι η εργασία εκείνη κατά την οποία το μέλι συλλέγεται από κάθε ένα ξύλινο πλαίσιο χωριστά, όπου οι μέλισσες έχουν παράξει άοκνα το πολύτιμο προϊόν τους στις κερήθρες.

Η μέλισσα έχοντας ολοκληρώσει την παραγωγή της, η οποία μπορεί να έχει καλύψει το σύνολο της κερήθρας ή και μικρότερη έκταση, τη σφραγίζει με κερί. Ο τρύγος, δηλαδή, ξεκινά όταν το μέλι έχει ωριμάσει και ο μελισσοκόμος πρέπει να το απομακρύνει από τη σφραγισμένη κερήθρα.

Ο Γιάννης Μασαούτης με παραδοσιακές τεχνικές αλλά και τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχοντας επενδύσει κάποια χρήματα για την απόκτηση του εξοπλισμού του, κατορθώνει να παράγει μέλι υψηλής ποιότητας καθώς και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας, η χρήση των οποίων είναι ευρύτατη στην κοσμετολογία και τη φαρμακολογία.

 

Στο στάδιο του τρύγου, η οικογένεια του Γιάννη Μασαούτη κινητοποιείται ολόκληρη. Ένας χώρος του σπιτιού στο Ηράκλειο έχει μετατραπεί σε εργαστήριο παραγωγής και ο φωτογραφικός φακός του cretapost καταγράφει στιγμιότυπα της διαδικασίας.

Τα ξύλινα πλαίσια με τις σφραγισμένες από τις μέλισσες κερήθρες έχουν συγκεντρωθεί σε μία λεκάνη και ξεκινά η λεπτή και κοπιαστική δουλειά της αποσφράγισης.

Αρχικά με τη χρήση θερμότητας, το κερί γίνεται πιο εύπλαστο και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι ή μία ξύστρα ολοκληρώνεται η αποσφράγιση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προσοχή. Στο επόμενο στάδιο έρχεται η τεχνολογία να συνδράμει το μελισσοκόμο, με στόχο να μην καταστραφεί η κερήθρα. Ολόκληρο το αποσφραγισμένο πλαίσιο τοποθετείται σε συσκευή μελιτοεξαγωγέα, όπου με φυγοκέντρηση αφαιρείται το μέλι το οποίο συγκεντρώνεται στο βάθος του δοχείου και εξέρχεται φιλτραρισμένο.

Κατόπιν, το προϊόν που έχει παραχθεί τοποθετείται σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο βαρέλι για την τελική φάση της διαύγασης, όπου και παραμένει για λίγες ημέρες. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, όπως εξηγεί ο κ. Μασαούτης, προκειμένου στην επιφάνεια να ανέβουν τα υπολείμματα του κεριού από τη φυγοκέντρηση και το μέλι να τοποθετηθεί καθαρό και έτοιμο για κατανάλωση σε γυάλινα δοχεία.

Η τέχνη της μελισσοκομίας είναι συναρπαστική, λέει ο γεωπόνος. Μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη διαδικασία για τον παραγωγό, ωστόσο η ενασχόληση με τις μέλισσες και τον εκπληκτικά οργανωμένο κόσμο τους, είναι μια εμπειρία μοναδική και συνάμα διδακτική. Όπως λέει ο ίδιος, ήταν μια συνειδητή και καλά μελετημένη επιλογή, αποδεικνύοντας ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, ειδικά στην Κρήτη, στρέφονται στην παραγωγή προϊόντων, και τις παραδοσιακές αξίες σε μία προσπάθεια να καλυτερεύσουν τις συνθήκες της ζωής τους.

 

Πηγή:cretapost.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις