Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γιούνκερ: Αν βγάζαμε την Ελλάδα από το ευρώ, οι αγορές θα έβρισκαν άλλον αδύναμο κρίκο

Γιούνκερ: Αν βγάζαμε την Ελλάδα από το ε...

Αισιόδοξος για συμφωνία

Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών αυτόν τον μήνα, «κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου», εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου» αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτει πάντως ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, «θα πρέπει να υπάρξει άλλο ένα δάνειο-γέφυρα», σαν αυτό που δόθηκε τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 3,4 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το ΔΝΤ είναι παρόν στην Αθήνα»

Αναφερόμενος σε σχόλια για ενδεχόμενες διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα διάσωσης τη μερική απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει μία υπερβολή ως προς τη διάσταση απόψεων.

Το ΔΝΤ είναι παρόν στην Αθήνα και η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς είναι πολύ ικανοποιητική, είπε.

«Αν βγάζαμε από το ευρώ την πιο αδύναμη χώρα, οι αγορές θα έβρισκαν άλλον αδύναμο κρίκο»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε και τις παλινωδίες που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου επιμένοντας στο γεγονός ότι πάντοτε απέκλειε το Grexit, ακόμη και αν η Επιτροπή όφειλε να προετοιμασθεί, διότι η επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «βρισκόταν στο τραπέζι».

«Έκανα πάντοτε τα πάντα ώστε αυτή η απλοϊκή υπόθεση να μην εφαρμοσθεί. Διότι, εάν είχαμε βγάλει την πιο αδύναμη χώρα, οι αγορές θα έβρισκαν χωρίς αμφιβολία μία δεύτερη χώρα που θα εμφανιζόταν ως ο πιο αδύναμος κρίκος. Λοιπόν, δεν συνάντησα ποτέ κανέναν που να μπορεί να μου εξηγήσει, με λεπτομέρειες, την αλληλουχία των συνεπειών» στην περίπτωση ενός Grexit, επέμεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Αντίθετα, αυτό που πρέπει να υπερισχύσει είναι η αλληλεγγύη, σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να μη σταματήσουν να σκέφτονται την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης» διότι «το δίδαγμα που πρέπει να λάβουμε από τα ελληνικά προβλήματα δεν είναι να τα παρατήσουμε, αλλά να σηκώσουμε τα μανίκια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις