Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Ελάχιστοι οι αστυνομικοί που έχουν απομείνει στη δύναμη της Διεύθυνσης

Ηλεία: Ελάχιστοι οι αστυνομικοί που έχου...

Το καταγγέλει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας με ανακοίνωσή της

Τραγικά λίγες είναι οι δυνάμεις της Αστυνομίας στην Ηλεία και έρχεται και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας με ανακοίνωσή τους να επιβεβαιώσουν τους αριθμούς στην Ηλεία. Σχεδόν εκατό αστυνομικοί λείπουν από την ήδη μειωμένη οργανική δύναμη της Διεύθυνσης και πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούν αφού δεν διαθέτουν αστυνομικούς ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες μιας βάρδιας. Από την άλλη η περίφημη αναδιάρθρωση που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά, αν και πλέον όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ούτε αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει λύση στα προβλήματα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η οργανική δύναμη της τότε Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας ήταν 430 άτομα. Αν και παρουσίαζε από τότε σημαντικά κενά, έγινε αναδιάρθρωση της οργανικής δύναμης και ο αριθμός μειώθηκε στους 388 αστυνομικούς. Σήμερα υπηρετούν στην Α.Δ. Ηλείας 290 άτομα τα οποία κατανέμονται σε 12 αστυνομικά τμήματα, δύο υπηρεσίες Ασφαλείας, δύο τμήματα Τροχαίας, ένα τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, υπηρεσίες έκδοσης και ελέγχου διαβατηρίων, ειδικές ομάδες όπως η ΔΙ.ΑΣ. σε Πύργο και Αμαλιάδα, η ΟΠΚΕ, η ΟΕΠΤΑ και υπηρεσίες του Επιτελείου.

Οι δυνάμεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών όχι μόνο στα μικρά αστυνομικά τμήματα, που όπως για παράδειγμα στον Κάμπο ενώνονται πέντε αστυνομικά τμήματα για να βγει ένα περιπολικό για περιπολία τη νύχτα (και συνδράμουν και άλλες υπηρεσίες στοχευμένα), αλλά και στα μεγάλα και πολυδύναμα τμήματα όπως στον Πύργο και την Αμαλιάδα. Η κατάσταση είναι τραγική με τους αστυνομικούς να εργάζονται υπό πίεση και με λίγες ημέρες ανάπαυσης μέσα στο μήνα. Και φυσικά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τις αυξημένες ανάγκες ειδικών περιπτώσεων που καλούνται να καλύψουν όπως πρόσφατα η άφιξη στο νομό επί ενάμιση μήνα 20.000 τουριστών από το Ισραήλ, σε ειδικό καθεστώς φύλαξης.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας που αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα του κλάδου στο νομό. «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας γνωστοποιήσουμε για άλλη μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικές  Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, καθώς είναι ένας νομός που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών της, ουσιαστική ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των Πολιτών και να αποκομίσει η Υπηρεσία ευμενή σχόλια.

Συγκεκριμένα, ο νομός μας δέχεται κάθε χρόνο έναν τεράστιο όγκο επισκεπτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, που εισέρχονται από το λιμάνι του Κατακόλου με προορισμό τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Επιπλέον, από το λιμάνι της Κυλλήνης διέρχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστές με προορισμό τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι ο νομός μας αποτελεί μία τουριστική περιοχή, στην οποία οι Αστυνομικές Υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με επαρκή αριθμό Αστυνομικών ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η αστυνόμευσή του.

Επίσης, ο νομός μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών που απασχολούνται κατά την περίοδο καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων (φράουλα κλπ) σε μεγάλες εκτάσεις γης στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Εκεί, ζουν και εργάζονται περίπου 4.000 αλλοδαποί (καταγεγραμμένοι). Όλοι αυτοί οι άνθρωποι διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, απασχολώντας τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες και επιδεινώνοντας τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού. Θέλουμε επίσης να αναφέρουμε και τον μεγάλο αριθμό των ΡΟΜΑ, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην περιοχή και εκδηλώνουν έντονη παραβατική συμπεριφορά.

Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι η τωρινή Αστυνομική δύναμη ( 290 άτομα) των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νομού, δεν επαρκεί για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν εύρυθμα και ομαλά οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δ.Α. Ηλείας, καθόσον η οργανική δύναμη του νομού μας ανέρχεται σε  388 άτομα με κενές  98 θέσεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον κατακερματισμό των δυνάμεων στις δέκα επτά (17) Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού που καθιστά αδύνατη την εμφανή αστυνόμευση όλων των περιοχών. Πρόβλημα που δύναται να επιλυθεί με την απαραίτητη και άμεση συγχώνευση των Αστυνομικών Υπηρεσιών.
Εξαιτίας της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών αλλά και των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, καθίσταται αδύνατη η ανταπόκρισή μας στο σύνολο των περιστατικών, λόγω της έλλειψης εποχούμενων περιπολιών από τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Ηλείας, με αποτέλεσμα το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό, στο οποίο δεν χορηγούνται οι ημερήσιες αναπαύσεις, δεν τηρείται ο προβλεπόμενος χρόνος εργασίας και δεν ανακοινώνεται έγκαιρα η διάταξη της Υπηρεσίας, να καταπονείται σωματικά και ψυχικά επί καθημερινής βάσεως.

Σε αυτό το περιβάλλον, καλούνται οι αστυνομικοί να ανταποκριθούν επαρκώς στα δυσανάλογα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με το εναπομείναν φιλότιμό τους κινδυνεύοντας να μην επιστρέψουν σώοι και υγιείς στις οικογένειές τους μετά το πέρας της εργασίας τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους σάς καλούμε να ενισχύσετε τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Ηλείας με ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε καθημερινά στους κατοίκους της περιοχής μας αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται». 
Όπως γίνεται αντιληπτό από την επιστολή, δεν επαρκεί η κάλυψη των οργανικών θέσεων σε ένα νομό με τρομερά μεγάλες απαιτήσεις, αλλά η αύξηση της οργανικής δύναμης τουλάχιστον στο προηγούμενο μέγεθος, ώστε να μπορέσει η Αστυνομία στην Ηλεία να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν.

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις