Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Μεγάλη η ζήτηση των εισιτηρίων για την παράσταση "Ηλέκτρα"

Πάτρα: Μεγάλη η ζήτηση των εισιτηρίων γι...

Πρωταγωνιστεί η Μαρίνα Ασλάνογλου και ο Γιάννης Βόγλης

H “Ηλέκτρα”, η κορυφαία τραγωδία του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, συνεχίζει την περιοδεία της και ως γνωστό στις 12 Σεπτεμβρίου 2015, στις 21.00 θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ήδη τα σχετικά διαφημιστικά banner και αφίσες της παράστασης με την Μαρίνα Ασλάνογλου στον βασικό ρόλο της Ηλέκτρας έχουν μπει σε κεντρικά σημεία της Πάτρας ενώ εξαιρετικά πηγαίνει η προπώληση των εισιτηρίων, τα οποία κοστίζουν 16 ευρώ και 12 ευρώ τα μειωμένα.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος με 200 και πλέον σκηνοθεσίες, ανάμεσά τους 40 τραγωδίες, σε ελληνικά κρατικά θέατρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο εξωτερικό, για 1η φορά σκηνοθετεί την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, δίνοντάς μια νέα ανάγνωση του κλασσικού μύθου. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ.Χ. Μύρης, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τη χορογραφία η Αντιγόνη Γύρα, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την πρωτότυπη μουσική ο Γιάννης Αναστασόπουλος.

Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Μαρίνα Ασλάνογλου και τον ρόλο του Ορέστη ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης βρίσκονται, επίσης, η Μαρίνα Ψάλτη  (Κλυταιμνήστρα), ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Αγγελιαφόρος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Γεωργός) και ο Γιάννης Βόγλης, τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (Παιδαγωγός).  Τον θίασο πλαισιώνει ένας δεκαπενταμελής  γυναικείος Χορός.

Η Ηλέκτρα αποτελεί μια σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της μεταμέλειας και της Δικαιοσύνης. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο της Ηλέκτρας και του αδερφού της Ορέστη να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα τους. Βήμα βήμα, τα δυο αδέρφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, μέχρι να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η λεπτότητα με την οποία ο Ευριπίδης ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα καίρια και επιτακτικά, καθιστά την Ηλέκτρα ένα από τα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, εραστές, αφού δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τα δύο παιδιά του. Τον Ορέστη, που ζει εξόριστος και περιπλανάται ανέστιος, τον έχουν επικηρύξει τάζοντας αμοιβή σε όποιον τον δολοφονήσει. Την Ηλέκτρα, για να την ταπεινώσουν και να την αποκλείσουν από τα βασιλικά δικαιώματα, την παντρεύουν μ΄ έναν ξωμάχο ταπεινό γεωργό, ο οποίος όμως σέβεται την παρθενία της. Η Ηλέκτρα βοηθά τον σύζυγό της στις αγροτικές εργασίες στην καλύβα τους. Ο Ορέστης με τον φίλο του Πυλάδη φτάνουν στο Αργος, ζητούν άσυλο στο φτωχικό της Ηλέκτρας, που δεν τους αναγνωρίζει, φέρνοντας δήθεν ειδήσεις για τον εξόριστο αδελφό της.

Ο ξωμάχος γεωργός για να περιποιηθεί τους ξένους ζητά τη βοήθεια σε τρόφιμα από έναν γέροντα, ο οποίος ήταν στα χρόνια του Αγαμέμνονα παιδαγωγός του Ορέστη. Εκείνος έρχεται και τον αναγνωρίζει και η Ηλέκτρα με τον αδελφό της σχεδιάζουν το φόνο της μητέρας τους και του εραστή της. Ορέστης και Πυλάδης σπεύδουν σε λαϊκή πανήγυρη όπου ο Αίγισθος θυσιάζει.

Ένας αγγελιοφόρος φέρνει την είδηση ότι, κατά τη διάρκεια της θυσίας, ο Ορέστης σκοτώνει τον Αίγισθο επιστρέφοντας στην αγροικία της Ηλέκτρας και η κόρη καλεί την Κλυταιμνήστρα να έρθει να την συμβουλεύσει πώς να φασκιώσει το παιδί της που τάχα γέννησε. Η Κλυταιμνήστρα έρχεται και τα δύο της παιδιά την σφάζουν. Μετά το φόνο, ως από μηχανής θεοί, εμφανίζονται οι Διόσκουροι που προαναγγέλλουν τον χωρισμό των αδελφών και τη δίκη του Ορέστη στον Άρειο Πάγο και την αθώωσή του.

Στο μεταξύ η «Ηλέκτρα» έχει προγραμματιστεί να παιχθεί και στην Αθήνα.

Απόψε Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου παίζεται στον Πειραιά, Βεάκειο Θέατρο και ακολουθούν οι κάτωθι σταθμοί.

– Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου: Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου

– Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου: Αχαρναί, Δημοτικό Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

– Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου: Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας

– Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο Άλσους Δ.Κιντής

– Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

– Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου: Γαλάτσι, Άλσος Βείκου

– Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου: Αιγάλεω, Θέατρο Αλέξη Μινωτή

– Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Badminton – Κεντρική Σκηνή

Συντελεστές

Μετάφραση: K.X.Μύρης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική Προσαρμογή: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος

Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ.

Διανομή

Ηλέκτρα: Μαρίνα Ασλάνογλου

Ορέστης: Θανάσης Κουρλαμπάς

Παιδαγωγός: Γιάννης Βόγλης

Κλυταιμνήστρα: Μαρίνα Ψάλτη

Αγγελιαφόρος: Θοδωρής Κατσαφάδος

Γεωργός: Γιώργος Ψυχογιός

Κάστορας : Θωμάς Γκαγκάς

Πυλάδης: Νίκος Ιωαννίδης

Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Ελματζίογλου

Κορυφαίες – Χορός: Αλίκη Αβδελοπούλου, Γεωργία Ανέστη, Εϋα Βάρσου, Μαριλού Κατσαφάδου, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Γιάννα Μαλακατέ, Ελίνα Μάλαμα, Μαρία Μαλλούχου, Σύνθια Μπατσή, Μαριαλένα Ροζάκη, Μαρία Τζάνη, Μαίρη Χάγια, Εύα Χριστοδούλου.

*Τα εισιτήρια για την παράσταση της Πάτρας προπωλούνται στα εξής σημεία.

- Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της παράστασης, ώρες 6:30-10μμ, 2610 223587

-Στο  Θέατρο Λιθογραφείον  Μαιζώνος 172Β, 2610 328394, 6977347098

-Στο κατάστημα DUR Αγίου Νικολάου & Μαιζώνος, 2610 279745

- Στο κατάστημα ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Αγίου Νικολάου 32, 2610 277396

- Στο κατάστημα  MUSIC STATION Ρήγα Φεραίου 34, 2610 222411

- Στο κατάστημα DISCOVER Πατρέως 30, 2610 624916.

* Ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας και πολιτιστικός σύμβουλος Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος όπως ανέφερε στο thebest.gr, συστήνει στο κοινό λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων που υπάρχει, να φροντίσουν να προμηθευτούν έγκαιρα τα εισιτήρια τους.

Ζωηρό ενδιαφέρον υπάρχει από το Πατρινό κοινό και για την παράσταση "Η μελωδία της ευτυχίας" με την Demy και τον Άκη Σακελλαρίου που θα παιχθεί την Κυριακή 13/9/2015 στο Αρχαίο Ωδείο, στο 34ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 και 10 ευρώ τα μειωμένα (παιδικά, φοιτητικά) έως και τη Δευτέρα και από την Τρίτη 8/9 οι τιμές θα διαμορφωθούν σε 15 και 12 ευρώ.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture