Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Φένια Αποστόλου:Η τρανσέξουαλ ηθοποιός που υποδύεται την ομορφότερη γυναίκα όλων των εποχών μιλάει για όλα στο thebest

Φένια Αποστόλου:Η τρανσέξουαλ ηθοποιός π...

Ταξιδεύει σε Ελλάδα και σε εξωτερικό με την παράσταση «BELLΕΛΕΝ»

Η Φένια Αποστόλου αυτή την περίοδο ταξιδεύει σε Ελλάδα και σε εξωτερικό με την παράσταση «BELLΕΛΕΝ» του Δημήτρη Φοινίτση. Για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, ανεβαίνει στην σκηνή ερμηνεύοντας έναν ιδιαίτερο και απαιτητικό ρόλο.

Η τέχνη μπήκε στην ζωή της σε ηλικία 12 ετών όταν ασχολήθηκε με την χορογραφία και τον χορό. Στο ξεκίνημα της είχε στο πλευρό της τον Βαγγέλη Σειληνό. Από εκεί πέρα πραγματοποίησε σημαντικές δουλειές αλλά και συνεργασίες.

Στα 27 της κάνει ένα διάλειμμα, αλλάζει φύλο, γίνεται Φένια και με όπλο την εμπειρία, τις γνώσεις και το ταλέντο της είναι έτοιμη να δημιουργήσει και πάλι έχοντας κερδίσει πια την ζωή που ονειρευόταν από παιδί. Ηθοποιός, χορογράφος, σκηνοθέτιδα δεν σταματά να εργάζεται και να εξελίσσεται και σαν άνθρωπος αλλά και σαν καλλιτέχνιδα.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Κοινωνική, ευγενική, ειλικρινής μπορεί να μιλήσει για τα πάντα εκτός από την προηγούμενη ζωή της. «Αισθάνομαι ένα κορίτσι 7 ετών, όσα είναι και τα χρόνια της αλλαγής» αναφέρει χαρακτηριστικά. Αν την ρωτήσεις ποιο ήταν το παλιό της όνομα δεν θα σου το πει.Το έχει ξεχάσει… δεν ακούει σε αυτό.

Στην Πάτρα βρέθηκε για τρεις παραστάσεις στο θέατρο "act”. To thebest.gr την συνάντησε και μίλησε μαζί της για όλα.

Τι σε δυσκόλεψε σε αυτή την παράσταση;

Είχα να ανέβω 10 χρόνια στην σκηνή γιατί προτιμούσα να είμαι δημιουργός. Δεν μπορούσα όμως να πω όχι σε αυτό το έργο που γράφτηκε για εμένα. Ήταν ένα δώρο. Δούλεψα αρκετούς μήνες γι΄αυτό.

Στο έργο αυτό είσαι επί μια ώρα στην σκηνή και πρέπει αρχικά να αποβάλλεις το άγχος που σου δημιουργεί το γεγονός ότι βρίσκεσαι μόνη σου πάνω στην σκηνή και πρέπει να κερδίσεις το ενδιαφέρον των θεατών. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένη και να δώσεις το 100% του εαυτού σου. Το έργο είναι στα Αγγλικά οπότε υπήρχε μια δυσκολία στην απομνημόνευση Σκέφτομαι ελληνικά και εκείνη την στιγμή μεταφράζω και μιλάω όπως θα έκανα υπό πραγματικές συνθήκες. Από εκεί πέρα εαν κάτι δουλευτεί σωστά, εάν του δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ωριμάσει και αν το αγαπάς όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Ποιές συνεργασίες από αυτές που έκανες όλα αυτά τα χρόνια ξεχωρίζεις;

Θεωρώ ότι είμαι τυχερή γιατί συνεργάστηκα με τους πιο πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και μάλιστα σε εποχές που μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα τα οποία σήμερα λόγω κρίσης είναι απαγορευτικά. Ήμουν στο χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου Ρήγο όταν έγινε και διευθυντής του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ. Μέσα σε δυο χρόνια χόρεψα 9 έργα του.Πολύ σημαντική στιγμή ήταν η συμμετοχή μου στην χοροθεατρική ομάδα που δούλεψε για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνών. Ξεχωρίζω επίσης την συνεργασία μου με τον Αντώνη Καλογρίδη.

Η καριέρα σου χωρίζεται σε δυο εποχές…Πριν και μετά την αλλαγή...

Όταν ήμουν νέα και πριν την αλλαγή υπήρχαν δυο πορείες... η χορογραφική και η χορευτική. Κάποια στιγμή αποφάσισα να συγκεντρωθώ στην δημιουργία, συμμετείχα σε πολλές δουλειές. Όμως για μένα η αλλαγή ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Επειδή αγαπούσα πάρα πολύ την τέχνη και βρέθηκα σε πολύ σημαντικές δουλειές με το φύλο που είχα πριν δεν μπορούσα να διακόψω. Είχα συνέχεια συμβόλαια που δεν μπορούσα να διακόψω και πήγαινε πίσω η προσωπική μου ζωή. Με κάποιο τρόπο όμως έβρισκα τον εαυτό μου στην σκηνή.

Μπορώ να πω ότι τον έβρισκαν και οι δημιουργοί. Έχω παίξει περισσότερο γυναικείους ρόλους στην καριέρα μου.Είχα ένα μυστικό που δεν επέτρεπα να το μάθει κανένας όμως οι δημιουργοί το αποκωδικοποιούσαν. Όταν κάποιος είναι καλός δημιουργός βλέπει την ψυχή σου. Και ο Αντώνης Καλογρίδης και ο Κωνσταντίνος Ρήγος αλλά και άλλοι μου έδιναν γυναικείους ρόλους.

Όλα μου τα χορευτικά έργα είναι γυναικοκεντρικά. Η γυναικεία ψυχή ήταν πάντα η πηγή έμπνευσης μου. Μετά την Ολυμπιάδα συγκεντρώθηκα σε εμένα και πήρα την μεγάλη απόφαση.

Όταν έγινε η αλλαγή φύλου…  Φοβήθηκες τις "επιπτώσεις" στην επαγγελματική σου ζωή;

Βέβαια. Άλλαξα φύλο, έγινα ένα άλλο πρόσωπο και αυτό που είχα χτίσει μέχρι τότε θα μπορούσε να γκρεμιστεί. Ήξερα οτι μπορεί αυτή η πορεία 10 χρόνων που είχα να διαγραφεί. Όμως για μένα ήταν σημαντικό να γεννηθεί η Φενια. Ήταν σημαντικό να υπάρξω στην ζωή ως γυναίκα για να μπορέσω να βρω την ευτυχία και την ολοκλήρωση.Μέσα μου ίσως ήξερα ότι αυτό θα με πάει πιο μπροστά και στην τέχνη. Όταν ο άνθρωπος είναι αυθεντικός και έχει αυτά που θέλει μπορεί να είναι πιο δυνατός.

Πώς ήταν η εποχή που απείχες λόγω της αλλαγής;

Ήταν μια εποχή που έπρεπε να συγκεντρωθώ σε εμένα. Έκανα μια ορμονοθεραπεία που επέφερε πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις … δεν μπορούσα να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο.Ούτε με την δουλειά μου.

Πώς ήταν η επιστροφή σου;

Επέστρεψα το 2009. Έκανα το πρώτο μου "άνοιγμα" στον κόσμο σαν γυναίκα δημιουργός με ένα έργο που ήταν βασισμένο στην "Εκδίκηση της ξανθιάς".

Η Φένια κατάφερε να έχει μια σταθερή, ανοδική πορεία….Είσαι ίσως η μοναδική τρανσέξουαλ ηθοποιός  που ερμηνεύει έναν καθαρά γυναικείο ρόλο…

Πάντα ταυτιζόμουν με τους γυναικείους ρόλους.Μια  τρανσέξουαλ γυναίκα δεν πρέπει να παίζει την τρανσέξουαλ αλλά γυναικείους ρόλους. Τις τρανσέξουαλ μπορούν να τις κάνουν πολύ καλά και άντρες ηθοποιοί. Ένας λόγος που είπα "ναι" στην "Ωραία Ελένη" είναι ότι θα έκανα την γυναίκα. Στο κινηματογράφο έχω κάνει αρκετές φορές τρανσέξουαλ, πριν την αλλαγή.Το τυποποιημένο όμως "τρανσέξουαλ να κάνουν τρανσέξουαλ" δεν φέρνει εξέλιξη στην τέχνη.

Είχες να αντιμετωπίσεις "ταμπέλες" όλα αυτά χρόνια;

Δεν τονίζω το ότι είμαι τρανσέξουαλ δημιουργός. Είναι κάτι που γενικά δεν το κάνω "καραμέλα". Το αναφέρω όταν είναι βασικό για την δουλειά που υπηρετώ κάθε φορά. Δεν το χρησιμοποιώ για εμπορικούς λόγους ή  για να έχω προβολή. Δεν το χρειάζομαι. Δεν έχω νιώσει αυτό που λέμε… "ταμπέλα". Η καλλιτεχνική μου ιδιότητα ξεπερνάει οποιαδήποτε άλλη. Με σέβεται ο χώρος μου ο οποίος  βλέπει μόνο την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Ζω κανονικά μια γυναικεία ζωή και δεν πρόκειται να μιλήσω για το παρελθόν μου εκτός κι αν μου ζητηθεί.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Τον έχω ξεπεράσει. Ήταν να ζήσω αυτή την ζωή σε ένα φύλο που δεν ήμουν εγώ. Άρα αφού κατάφερα το αδύνατο ακόμα και ο θάνατος δεν με τρομάζει όσο με τρόμαζε πριν την αλλαγή.

Πώς φαντάζεσαι την Φένια αρκετά χρόνια μετά;

Πάνω από όλα να δημιουργεί. Η δημιουργία και η τέχνη είναι πολύ ψηλά για εμένα. Από εκεί και πέρα θα με φανταζόμουν με μια οικογένεια.Βέβαια αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση;

“Never it’s late. This is my moto" όπως λέει και η " Ωραία Ελένη".

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight