Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

H περίφημη οικογένεια Τζίνη των Πατρών, με την τεράστια ακίνητη περιουσία

H περίφημη οικογένεια Τζίνη των Πατρών, ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η οικογένεια Τζίνη είχε καταγωγή από το Κομπότι της Άρτας και ο πρώτος άνθρωπος που έριξε άγκυρα στην Πάτρα ήταν ο Θεόδωρος Τζίνης

Σε αυτή την πόλη, αρκεί να κοιτάξεις λίγο ψηλά για να βγεις έξω από το περίγραμμα  της ασφυκτικής καθημερινότητας και να μεταφερθείς σε ένα κόσμο εκτός του γκρίζουν πλαισίου, έναν κόσμο φταγμένο από σταφίδα και κανακεμένεο από τον ήχο των νομισμάτων που κάποτε έφερε αυτή στα ταμεία της, μετατρέποντάς τη σε  μια κοσμοπολίτισσα έτοιμη πάντα γα ταξίδι.

Ένα Ηπειρώτικης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αντίληψης σπίτι στην διασταύρωση της οδού Μαιζώνος με την Αγίου Νικολάου, ίσως το παλαιότερο κτίριο της Πάτρας, κατασκευασμένο το 1832, δίνει το ...δακτυλικό αποτύπωμα της μεταεπαναστατικής πόλης έτσι όπως αυτή πορεύτηκε στον 19ο αιώνα διαγράφοντας μια πορεία κορύφωσης που έμελλε να ακολουθήσει τη νομοτέλεια της πτώσης στα τέλη του.

Αυτό το κτίριο, η πατρική οικία Τζίνη, που  διατηρείται σε άριστη κατάσταση, φιλοξένησε μια περίφημη οικογένεια των Πατρών που έφτασε από την Ήπειρο για να γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης και να αποκτήσει μια τεράστια ακίνητη περιουσία, που ακόμη και σήμερα κάνει το όνομα Τζίνη να ηχεί γνώριμο, με όλο του τον οικονομικό...αέρα.

Η οικογένεια Τζίνη είχε καταγωγή από το Κομπότι της Άρτας  και ο πρώτος άνθρωπος που έριξε άγκυρα στην Πάτρα ήταν ο Θεόδωρος Τζίνης, αγωνιστής του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, μυημένος από τον συμπατριώτη του Σκουφά.

Ήταν στα 1928 όταν ήρθε στην πρωτεύουσα της Αχαϊας και άρχισε να δουλεύει στο εμπόριο την εποχή που μόλις άρχισε να ...μυρίζει η πολη σταφίδα.

Εργαζόμενος σκληρά και με δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα , ο Θεόδωρος Τζίνης άρχισε να καλπάζει επαγγελματικά και να αποκτά τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία, γεγονός που του έδωσε εξέχουσα θέση στην κοινωνία των Πατρών.

Πέραν από τον  εμπορικό οίκο που δημιούργησε για το εμπόριο της σταφίδας, ασχολήθηκε και με  τραπεζικοοικονομικές συναλλαγές.

 

Δεξιά, ο Θεόδωρος Τζίνης, ιδρυτής του εμπορικού οίκου- Στο κέντρο ο γιος του Ανδρέας Τζίνης και δεξιά ο εγγονός του Κωνσταντίνος που ανέλαβε τον οίκο στα 1887

Δεξιά, ο Θεόδωρος Τζίνης, ιδρυτής του εμ...

Δεξιά, ο Θεόδωρος Τζίνης, ιδρυτής του εμπορικού οίκου- Στο κέντρο ο γιος του Ανδρέας Τζίνης και δεξιά ο εγγονός του Κωνσταντίνος που ανέλαβε τον οίκο στα 1887

Τοι οικόσημο της οικογένειας Τζίνη στο πάνω μέρος της πόρτας του κτιρίου Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου

Τοι οικόσημο της οικογένειας Τζίνη στο π...

Τοι οικόσημο της οικογένειας Τζίνη στο πάνω μέρος της πόρτας του κτιρίου Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου

Η οικία Τζίνη με αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ηπείρου

Η οικία Τζίνη με αρχιτεκτονικά στοιχεία ...

Η οικία Τζίνη με αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ηπείρου

Η δύναμη της οικογένειας του μεγαλοκτηματία, ενισχύθηκε με τη δράση των τριών γιων του, Γιώργου, Ανδρέα και Σπύρου.

Ο Γεώργιος Τζίνης  απέκτησε απέραντες εκτάσεις στην περιοχή του Πυροσβεστείου, όπου μέχρι και σήμερα η συνοικία ονομάζεται Τζίνη, για ευνόητους λόγους.

Μετά το θάνατο του Θεόδωρου, στα 1869, τα ηνία της επιχείρησης  ανέλαβε ο γιος του Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή στα 1887.

Ο Ανδρέας, απέκτησε τέσσερις γιους, τον Κωνσταντίνο, τον Μιχαήλ, τον Ιωάννη και τον Στέφανο.

Τη διεύθυνση των εργασιών ανέλαβε ο Κωνσταντίνος, στην αρχή με έναν εκ των τεσσάρων αδελφών του και στη συνέχεια όταν αυτος πέθανε, μόνος του επί 25 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Τζίνης συμμετείχε στο Λιμενικό Ταμείο και το το Δ.Σ. του Πτωχοκομείου Πατρών, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας και άλλων σωματείων.

Προς το τέλος, ασχολήθηκε με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις ως μέτοχος στην Ανώνυμο Πατραϊκή Εμποροβιομηχανική Εταιρεία.

 

Συναλλαγματικές προς τον Θεόδωρο Τζίνη από Μάλτα (5 Αυγούστου 1852) και από Κέρκυρα (20 Μαρτίου 1852)

Συναλλαγματικές προς τον Θεόδωρο Τζίνη α...

Συναλλαγματικές προς τον Θεόδωρο Τζίνη από Μάλτα (5 Αυγούστου 1852) και από Κέρκυρα (20 Μαρτίου 1852)

Εξέχοντα μέλη της οικογένειας υπήρξαν ο Στέφανος Τζίνης, πρόεδρος της Γυμναστικής Ένωσης Παναχαϊκού και του ποδηλατικού συλλόγου Πατρών, ο Γεώργιος Θ. Τζίνης, δικηγόρος, πρώτος πρόεδρος της Παναχαϊκής Γυμναστικής Εταιρείας, πρόξενος της Ρουμανίας και παρασημοφορημένος με τον σταυρό του Σωρήρα και ο Ανδρέας Τζίνης, πρόξενος της Γαλλίας και της Σουήδιας και κάτοχος σημαντικής βιβλιοθήκης.

Τα μέλη της οικογενείας συνδέθηκαν με γάμο με τις οικογένειες Λιάλιου, Παπαποστόλου και Μιχαλόπουλου. Ο Θεόδωρος Τζίνης είχε παντρευτεί την Ελένη Παπαποστόλου ενώ ο Ανδρέας Τζίνης την Ελένη Λιάλιου, κόρη του διάσημου μουσικοσυνθέτη Δημητρίου Λιάλιου. Σήμερα κατοικούν ακόμα στην Πάτρα απόγονοι της οικογένειας.

Της οικογένειας Τζίνη  ήταν και η γιαγιά του επικεφαλής της "Νέας Πόλης" Κώστα Χριστόπουλου, από την πλευρά της μητέρας του.

Ένα μικρό έργο τέχνης αποτελεί και ο τάφος της οικογένειας Τζίνη που βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών.

Ένα μικρό έργο τέχνης αποτελεί και ο τάφ...

Ένα μικρό έργο τέχνης αποτελεί και ο τάφος της οικογένειας Τζίνη που βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών.

- Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας του Νίκου Σαραφόπουλου και την wikipedia.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight