Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το βιβλίο “7+1 Κείμενα για την ελευθερία της σκέψης” παρουσιάζεται στην Πάτρα

Το βιβλίο  “7+1  Κείμενα για την ελευθερ...

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Οι εκδόσεις Εκκρεμές και το Πολύεδρο παρουσιάζουν το βιβλίο “7+1  Κείμενα για την ελευθερία της σκέψης” την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, στις 8.30μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:

Ανδρέας Μιχαλάκης, επικ. καθ. στο τμ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Αλεξάνδρα Μουρίκη, αναπλ. καθ. τμ. ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών

Μιχάλης Παρούσης, αναπλ. καθ. στο τμ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ελένη Περδικούρη, επικ. καθ. στο τμ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ο επιμελητής και μεταφραστής του βιβλίου,

Πάυλος Καλλιγάς, τέως καθηγητής ΕΚΠΑ - Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Στο βιβλίο περιέχονται κείμενα των: Μπέρτραντ Ράσσελ, Τζ. Ε. Μουρ, Γκίλμπερντ Ράιλ, Ιζάια Μπερλίν, Κάρλ Ρ. Πόππερ, Πάτρικ Γκάρντινερ, Έρβιν Πανόφσκι και Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

 

 

 

 

«Η ελευθερία της σκέψης, μολονότι είναι ένα θέμα που προβληματίζει έντονα τον σύγχρονο άνθρωπο, δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την τρέχουσα ακαδημαϊκή φιλοσοφική έρευνα. Ποικίλοι παράγοντες, όπως επιστημονικοφανείς αναγωγισμοί και λογικοφανείς μοιροκρατικές αντιλήψεις, αλλά και διάφορες άκριτα επικυριαρχούσες ψυχολογικές ή κοινωνιοκρατικές ιδεολογίες, καθώς επίσης η όλο και εμφανέστερη απαξίωση των ανθρωπιστικών επιστημών προς όφελος κλάδων που θεωρούνται ως περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικοί, τείνουν να εξοβελίσουν τον σχετικό προβληματισμό στον χώρο της θεωρητικής ανυποληψίας. Τα κείμενα που περιέχονται στον παρόντα τόμο, οφειλόμενα σε ορισμένους από τους επιφανέστερους στοχαστές του εικοστού αιώνα, καταδεικνύουν, με τον δικό του τρόπο το καθένα, ότι, ως σχετικά πρόσφατα ακόμα, η θεματική αυτή μπορούσε να παραγάγει αξιόλογους και εξαιρετικά επίκαιρους θεωρητικούς καρπούς, οι οποίοι είναι σε θέση να υποβοηθήσουν ακόμη και τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη στο να απεγκλωβιστεί από τις κάθε λογής ανελεύθερες ιδεοληψίες που ενδέχεται να τον κατατρύχουν.»

 

Παύλος Καλλιγάς

 

Ο Παύλος Καλλιγάς είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκει αρχαία φιλοσοφία στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης. Έχει ασχοληθεί κυρίως με τη φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας και ειδικότερα με τον νεοπλατωνισμό. Επιμελείται την έκδοση των "Έννεάδων" του Πλωτίνου με νεοελληνική μετάφραση και σχόλια από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι επίσης διευθυντής σύνταξης του φιλοσοφικού περιοδικού "Δευκαλίων".

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture