Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Ο εφιάλτης στον ...κήπο με το πεύκο-Νύχτα τρόμου για οικογένεια

Ηλεία: Ο εφιάλτης στον ...κήπο με το πεύ...

Σώθηκε από θαύμα

Νύχτα τρόμου έζησε μια τριμελής οικογένεια από την Ολυμπία, η ζωή των οποίων κινδύνευσε από την πτώση πεύκου πάνω στο σπίτι τους. «Είναι θαύμα της Παναγίας που γλυτώσαμε», λέει η ιδιοκτήτρια, Γεωργία Γκόγκου, και τα μάτια της «πλημμυρίζουν» από δάκρυα, σκεπτόμενη τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν το πεύκο – το οποίο προσπαθούν να κόψουν από το 2008 - έπεφτε ολόκληρο και όχι ένα μέρος του, όπως συνέβη.

Ήταν γύρω στη 1:30 τη νύχτα της Τετάρτης, όταν ένας δυνατός θόρυβος αναστάτωσε την περιοχή κοντά στο Κέντρο Υγείας, της Ολυμπίας. Τμήμα από ένα τεράστιο πεύκο, είχε αποκολληθεί από τον κορμό και έπεσε μόλις λίγα εκατοστά από την στέγη του σπιτιού της οικογένειάς Γκόγκου, τα μέλη της οποίας είχαν πέσει για ύπνο. Έντρομοι, πετάχτηκαν έξω, για να διαπιστώσουν ότι, το επικίνδυνο πεύκο που στέκει απειλητικά πάνω από το σπίτι τους, βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού. Έγινε αυτό που φοβούνταν και προσπαθούσαν να αποτρέψουν από το 2008, οπότε και ξεκίνησαν την προσπάθεια για την καθαίρεσή του.

Τους «απεγκλώβισε» η Πυροσβεστική

Από τον δυνατό θόρυβο ξεσηκώθηκε ολόκληρη η γειτονιά και πολύ γρήγορα αρκετοί από τους γείτονες συγκεντρώθηκαν στο σημείο, αφού από το θόρυβο συνειδητοποίησαν ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί.

Η οικογένεια, ήταν – ευτυχώς – καλά, αλλά το τμήμα του πεύκου που έπεσε προκάλεσε υλικές ζημιές, στο χαγιάτι του σπιτιού και στο κάγκελο της σκάλας, ενώ από θαύμα δεν προκλήθηκαν ζημιές στα αυτοκίνητα της οικογένειας που ήταν σταθμευμένα στο σημείο. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, τι θα είχε συμβεί, αν το πεύκο έπεφτε λίγο πιο αριστερά.

Από την πρώτη στιγμή κλήθηκε η Πυροσβεστική και στο σημείο έφτασαν τρεις άνδρες με ένα όχημα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας, κόβοντας τα τμήματα εκείνα του δέντρου που είχαν κλείσει την είσοδο του σπιτιού και είχαν «παγιδεύσει» το ένα από τα οχήματα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στο χώρο του σπιτιού και στον αύλειο χώρο, που είχε καλυφθεί από το τεράστιο δέντρο.

Προσπαθούν να το κόψουν από το 2008

Η οικογένεια, μιας και το πεύκο βρίσκεται στην άκρη του οικοπέδου του σπιτιού, βλέποντας τον κίνδυνο, από το 2008, ξεκίνησε μια προσπάθεια για την απομάκρυνσή του. Μάλιστα, έχει πάρει και σχετική άδεια από το Δασαρχείο Πύργου που επιτρέπει την κοπή, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να βρει κάποιον να το κόψει. «Μας ζητούσαν από 500 και 800 ευρώ ιδιώτες εργολάβοι για να το κόψουν το δέντρο, κι ενώ είχαμε συμφωνήσει, όταν έρχονταν και το έβλεπαν, διαπίστωναν ότι δεν μπορούν να το κόψουν και έφευγαν. Μέχρι και από την Αθήνα ήρθε άνθρωπος, και όταν το είδε, αρνήθηκε να επιχειρήσει να το κόψει. Τα τελευταία δυο χρόνια που έχουμε έρθει μόνιμα στην περιοχή από την Αθήνα, ζούμε με τον φόβο πάνω από τα κεφάλια μας», λέει η ιδιοκτήτρια Γεωργία Γκόγκου, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς», σοκαρισμένη από το περιστατικό που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε ολόκληρη την οικογένειά της. «Όταν άκουσα τον τρομακτικό αυτό θόρυβο, έτρεξα να δω αν είναι καλά το παιδί μου που κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο», λέει και τα μάτια της βουρκώνουν από το φόβο.

Αστυνομία, Δασαρχείο και Πολ. Προστασία

Με το πρώτο φως της ημέρας, στο σημείο βρέθηκαν Αστυνομικοί του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας,εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πύργου για αυτοψία στο χώρο, ώστε να αποφασίσουν τι θα γίνει με το  τμήμα του δέντρου που παραμένει όρθιο αλλά εξακολουθεί να «απειλεί» το σπίτι, ενώ προσωπικό από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έσπευσε να τεμαχίσει και να απομακρύνει το πεύκο, καθαρίζοντας τον χώρο. Μάλιστα, ο Διοικητής του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας Αντώνης Κούλης, με έγγραφο του προς την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο Πύργου, ζητά τις ενέργειές τους για την απομάκρυνση του επικίνδυνου πεύκου, αφού ο κίνδυνος πτώσης και του υπολοίπου τμήματος, είναι μεγάλος. «Πρέπει να συνεργαστούν όλες οι υπηρεσίες, ώστε το πεύκο να απομακρυνθεί και να ηρεμήσει η οικογένεια που βίωσε αυτό τον εφιάλτη και κινδύνευσε άμεσα», σχολίασε ο πρόεδρος της έδρας του δήμου, Χάρης Σπηλιόπουλος, που βρέθηκε στο σημείο, εξηγώντας ωστόσο ότι η Πολιτική Προστασία δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για την κοπή του συγκεκριμένου δέντρου, αλλά ο δήμος θα διαθέσει ότι μηχανήματα έχει, για να βοηθήσει, αν κληθεί. Αυτό διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, που από το πρωί – οπότε και ενημερώθηκε από την Αστυνομία – βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τις παραπάνω υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί μια λύση. «Εμείς δεν διαθέτουμε ούτε ανυψωτικό μηχάνημα, ούτε συνεργείο κοπής τέτοιων δέντρων. Αλλά, όπως βρεθήκαμε δίπλα στην οικογένεια, έτσι και τώρα, αν κληθούμε από το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική, θα βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, όπως βοήθησαν από το πρωί οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία για την κοπή και απομάκρυνση του δέντρου», εξήγησε ο κ.Γεωργακόπουλος.

Έφυγαν από το σπίτι τους

Η δύσκολη νύχτα που πέρασε η οικογένεια και ο φόβος για πτώση και του υπολοίπου τμήματος του πεύκου, τους έχει τρομοκρατήσει τόσο πολύ που αποφάσισαν, να φύγουν από το σπίτι τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενικό σπίτι, μέχρι να βρεθεί μια λύση και να κοπεί το δέντρο.

Η κινητοποίηση των υπηρεσιών

Μολονότι, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Αστυνομία και το Δασαρχείο δεν διαθέτουν τον μηχανολογικό εκείνο εξοπλισμό που απαιτείται για την κοπή ενός τόσο μεγάλου δέντρου – που ξεπερνά τα 20-25 μέτρα - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και ο ρόλος της Πυροσβεστικής είναι κατασταλτικός, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει  μια παραπάνω μέριμνα, αφού το σημείο που βρίσκεται το δέντρο, η ηλικία και η κατάσταση του απειλεί άμεσα τρεις ανθρώπινες ζωές. Και ευτυχώς – όπως φάνηκε χθες – οι εκπρόσωποι των παραπάνω υπηρεσιών ενδιαφέρθηκαν και εξετάζουν το πρόβλημα με προσοχή, ώστε σύντομα, να βρεθεί λύση. Κάτι που, είναι πολύ πιθανό, να γίνει και σήμερα.


patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις