Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξαναλειτούργησε έπειτα από 8 μήνες ο ναός της Αγίας Παρασκευής στο Α΄νεκροταφείο Πατρών - Ο ναός είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ξαναλειτούργησε έπειτα από 8 μήνες ο ναό...

Πλήθος κόσμου παρέστη στην πανηγυρική Θεία λειτουργία το πρωί της Τρίτης

Συγκινητική ήταν το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου 2016, στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου της Πάτρας που πανηγύριζε. Η συγκίνηση τόσο των ιερέων που λειτούργησαν με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, προιστάμενο του ναού του Πολιούχου μας Αποστόλου Ανδρέου, όσο και των πιστών που είχαν κατακλύσει το εκκλησάκι και την είσοδο του κοιμητηρίου οφειλόταν στην περιπέτεια που έζησε ο ναός.

Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 2015 όταν ο π. Δημήτριος που επιτελεί τα εφημεριακά του καθήκοντα στους ναούς των Αγίων Αγγέλων και Αγίας Παρασκευής στο Α’ νεκροταφείο, ειδοποιήθηκε πως ο ναός είχε πιάσει φωτιά. Ευτυχώς η ζημιά που προξενήθηκε στην εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής δεν ήταν ανεπανόρθωτη, και όλους αυτούς τους μήνες καταβλήθηκε προσπάθεια να επουλωθούν οι ζημιές παρά τα εμπόδια που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα.

Έτσι το πρωί της εορτής της μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της αθλοφόρου, προστάτιδας των οφθαλμών, ο ναός υποδέχθηκε και πάλι τους πιστούς, φρεσκοβαμμένος, περιποιημένος, με σύστημα κλιματισμού προκειμένου να γίνει η 1η ευχαριστηριακή σύναξη μετά από 8 ολόκληρους μήνες που η εκκλησία λόγω της φλόγας και του καπνού που είχαν αφήσει έντονο το σημάδι τους, είχε κλείσει. Δυστυχώς το Α’ Κοιμητήριο της Πάτρας, αυτή η κατάφυτη αλέα με τα κυπαρίσσια με την μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοπρόσεκτα ταφικά μνημεία, τα τελευταία χρόνια αφέθηκε λίγο στη μοίρα του. Έγινε στόχος διαρρηκτών (και οι 2 ναοί του), άγνωστοι έκλεψαν μπρούτζινους κρίκους από τους τάφους ενώ και η καθαριότητα απουσίαζε από πολλά σημεία του κοιμητηρίου.

Ευτυχώς τελευταία η εικόνα είναι καλύτερη αν και το θέμα της φύλαξης παραμένει έντονο. Επίσης σήμερα η ευπρέπεια και η καθαριότητα ήταν εμφανείς σε πολλά κεντρικά σημεία του κοιμητηρίου.

Ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο για την συμπαράσταση του όλο αυτό το διάστημα που έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι εργασίες της εσωτερικής ανακατασκευής του ναού της Αγίας Παρασκευής. Επίσης ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο Σκιαδαρέση που κήρυξε και το Θείο λόγο, τον πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Ταρσινό και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κοτοπούλη που συλλειτούργησαν (ο π. Δημήτριος Κοτοπούλης ήταν έως το 2000 στους ναούς του Α’ Κοιμητηρίου Πατρών) καθώς και τον Διευθυντή Πρασίνου του Δήμου Πατρέων Κωνσταντίνο Γεωργίου που ήταν και παρών, το διπλανό ανθοπωλείο Θεοφίλη για τον στολισμό της εκκλησίας, το γραφείο τελετών Τσανταρλιώτη, κ.α.

Ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης μεταξύ άλλων ανέφερε πως η θρησκεία μας δεν είναι ιδεολογία αλλά ορθοπραξία, πως η εκκλησία παραμένει ζώσα, πως δεν διαψεύστηκε το στόμα Χριστού και πως η εκκλησία όσο κι αν χτυπιέται, τόσο λαμποτέρα καθίσταται. «Όλοι μας να ενώσουμε τις καρδιές μας να σταθούμε όρθιοι ως έθνος και ως Ελλάδα και ν’ ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας με σωφροσύνη και ταπεινότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο οποίος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε σ’ ένα σημείο και στα γεγονότα των αλλόθρησκων που επιλέγουν να σκοτώνουν.

*Ο εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 25/7 με τον εσπερινό όπου λειτούργησε ο π. Νεκτάριος Γαλάνης ενώ το απόγευμα της Τρίτης στον μεθεόρτιο εσπερινό εψάλη και επιμνημόσυνη δέηση για όλους όσους έχουν ταφεί στο Α' Νεκροταφείο της Πάτρας.

Οι φωτό είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Λόγω της εορτής της Αγίας Παρασκευής παρέμειναν την Τρίτη κλειστά τα καταστήματα οπτικών της Πάτρας.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις