Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επανακυκλοφορεί στην Ελλάδα σε νέες κόπιες το φιλμ με την Όντρει Χέπμπορν «Funny Face»

Επανακυκλοφορεί στην Ελλάδα σε νέες κόπι...

Από την Seven Films και τη Σπέντζος

Από τις πιο ευχάριστες απολαύσεις την καλοκαιρινή περίοδο για τους σινεφίλ είναι οι επανεκδόσεις και επανακυκλοφορίες παλιών αγαπημένων ταινιών σε νέες ψηφιακά επαξεργασμένες κόπιες. Η Seven Films και η Σπέντζος Φιλμ κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 στις ελληνικές αίθουσες το φιλμ «Funny Face» του Στάνλεϊ Ντόνεν με τους αξέχαστους ηθοποιούς Όντρεϊ Χέπμπορν και Φρεντ Ασταίρ.

Η ταινία είχε συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών το 1957 και ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ, καλύτερου σεναρίου καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερων σκηνικών και κοστουμιών.

Διάρκεια: 103 λεπτά.

Ο μετρ του κινηματογραφικού μιούζικαλ, Στάνλεϊ Ντόνεν, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μιούζικαλ του Broadway, Funny Face, με τους αξεπέραστους Φρεντ Ασταίρ κι Όντρεϊ Χέπμπορν.

Σύνοψη

Η Τζο θεωρεί τον κόσμο της μόδας μια ανοησία, έως ότου την ανακαλύψει ο διάσημος φωτογράφος Ντικ Έιβερι και την πείσει να γίνει μοντέλο. Μαζί, βάζουν σκοπό να μετατρέψουν τον κόσμο αυτό από απλά όμορφο, σε έξυπνο επίσης. Η γοητεία του Παρισιού, η πανέμορφη Όντρεϊ Χέπμπορν με τα διάσημα Givenchy συνολάκια της, και οι υπέροχες μελωδίες  στην κλασική επανέκδοση της πιο λαμπερής ταινίας του καλοκαιριού.

Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, διαφέρει σε πολλά σημεία, διατηρώντας μόνο τέσσερα από τα τραγούδια του θεατρικού. Ο Φρεντ Αστέρ πρωταγωνίστησε και στο θεατρικό με την αδερφή του Αντέλ Αστέρ.

Η ιστορία της ταινίας βασίζεται ουσιαστικά σε ένα άλλο μιούζικαλ- το Wedding Bells του Λέοναρντ Γκέρσε, ενώ ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Wedding Day.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ταινίας της «Ωραία μου Κυρία», η Χέπμπορν ερμηνεύει όλα τα τραγούδια η ίδια στο Funny Face - Ένα αστείο μουτράκι.

Σύμφωνα με τη Χέπμπορν, επέμεινε ως όρο για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, να είναι στο πλευρό της ο Φρεντ Αστέρ.

Ο χαρακτήρας του Αστέρ είναι εμπνευσμένος από την καριέρα του Ρίτσαρντ Άβεντον, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλές από τις φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ταινία, μεταξύ των οποίων κι αυτές των τίτλων αρχής. Η πιο διάσημη ίσως φωτογραφία  από την ταινία, είναι το κοντινό της Χέπμπορν, που φαίνονται μόνο τα μάτια η μύτη και το στόμα της, εσκεμμένα υπερεκτεθειμένη στο φως.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν αγαπούσε τη μόδα, το ίδιο και το Funny Face. Τα περισσότερα  κοστούμια της ταινίας, είχε σχεδιάσει η θρυλική Έντιθ Χεντ, αλλά το φιλμ χρωστάει τη λάμψη του στα φορέματα του Hubert de Givenchy, ο οποίος και εξελίχθηκε στον αγαπημένο σχεδιαστή της αξέχαστης αριστοκρατικής σταρ. Η Χέπμπορν είχε προσεγγίσει το Givenchy  για να της σχεδιάσει τα ρούχα που θα φόραγε στη Σαμπρίνα, αλλά δε μπορούσε να δεσμευτεί λόγω προγράμματος. Αντί αυτού, επέλεξε κάποια ρούχα, με το πιο αξιοσημείωτο το λευκό φόρεμα με τα μαύρα κεντήματα.

Η Έντιθ Χεντ κέρδισε Όσκαρ για την ταινία και δεν αναγνώρισε ποτέ πλήρως τη συμβολή του Givenchy, αυτό όμως θα άλλαζε για πάντα, όπως είχε γράψει ο The Guardian. Το μεγάλο φινάλε στην πασαρέλα, είναι πάντα το νυφικό, και το Funny Face δεν είναι παρά μια μεγάλη επίδειξη μόδας. Το νυφικό του Givenchy είναι ρομαντικό και μοντέρνο.

Ο Givenchy ωστόσο δεν είναι η μόνη σύνδεση της ταινίας με τη μόδα. Ο Άβεντον ήταν ήδη καταξιωμένος φωτογράφος μόδας (η εφημερίδα New Yorker μάλιστα αποκάλεσε την τεχνική του “the Avedon blur”). Στην ταινία, ο Έιβερι φωτογραφίζει τη Τζο σε ένα σταθμό τρένου, φορώντας ένα γκρι κοστούμι και με δάκρυα στα μάτια. Oκτώ χρόνια πριν, ο Άβεντον είχε φωτογραφίσει τη Ντόριαν Λι με τον ίδιο τρόπο για το Harper’s Bazaar. Ο εκδότης του τότε, το είχε απορρίψει γιατί «Κανείς δεν κλαίει φορώντας ένα καπέλο Dior”.  Ο Άβεντον προσέφερε πολύ περισσότερα από έμπνευση στο Funny Face – οι περισσότερες φωτογραφίες της ταινίας φέρουν την υπογραφή του.

Ο Στάνλεϊ Ντόνεν είχε γεννηθεί στη Κολούμπια το 1924. Σκηνοθέτης και χορογράφος, έχει σκηνοθετήσει γνωστά φιλμ όπως τα «Τραγουδώντας στη Βροχή» και 3 Κορίτσια και 3 Ναύτες, μαζί με τον Τζιν Κέλι. Το 1998, η Ακαδημία τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο και το 2004 το ίδιο έκανε και το Φεστιβάλ Βενετίας. Ο κριτικός κινηματογράφου Ντέιβιντ Κίνλαν τον ονόμασε «Βασιλιά των Χολιγουντιανών μιούζικαλ». Στα 92 του χρόνια σήμερα, ει μόνιμα με τη σκηνοθέτη και κωμικό Ιλέιν Μέι.

*Να προσθέσουμε πως στις 21 Ιουλίου 2016 βγήκε από τις ίδιες εταιρείες στην Αθήνα σε νέα ψηφιακή κόπια η ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα» του Μπίλι Γουάιλντερ, παραγωγής του 1955 με την αλησμόνητη σούπερ σταρ Μέριλιν Μονρόε και τον Τομ Ίγουελ.

Πιθανόν κάποια από τις δύο ταινίες να τη δούμε από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture