Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κίνημα για Νέο Σύνταγμα

Κίνημα για Νέο Σύνταγμα

Του Γιώργου Ζαφειρόπουλου, πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων

Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και γενικά του συστήματος εξουσίας είναι ζήτημα επιβίωσης του Ελληνικού Έθνους. Πρέπει να αντιταχθούμε  στις συνεχείς εκλογές, τα πολιτικά παιχνίδια, τις κομματικές διαστροφές, την ανευθυνότητα, την γελιοποίηση των θεσμών, το Σύνταγμα λάστιχο, την κατάχρηση εξουσίας από το κράτος, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την διαφθορά, την ατιμωρησία και όλα αυτά που συνθέτουν την καταστροφική, εξευτελιστική και ζοφερή εικόνα της Χώρας μας.

Ας κάνουμε κάτι παραγωγικό επί τέλους ως κοινωνία, πέρα από τις ατέρμονες και αόριστες συζητήσεις ως παρατηρητές της καταστροφής που έφθασε.

Ας αναζητήσουμε και ας επιβάλουμε τις αλλαγές που είναι αναγκαίες μήπως και βρούμε διέξοδο από  αυτό το καταθλιπτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το πολιτικό σύστημα.

Το Κίνημα για Νέο Σύνταγμα έχει σαν στόχο να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση για  πολιτική σταθερότητα, υπευθυνότητα ,σοβαρότητα, πολιτισμό ,παιδεία και  διέξοδο από την  πολιτική ανυπαρξία και αναποτελεσματικότητα που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια  στον τόπο μας, πέρα από κόμματα και μηχανισμούς δίνοντας την δυνατότητα  να ενταχθούν σε αυτό το κίνημα όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το παρόν και μέλλον αυτού του έθνους.

Το πολιτικό σύστημα στην μέγιστη πλειοψηφία του, δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα αλλά μόνο για το κομματικό και προσωπικό του πολιτικό όφελος . Δεν ενδιαφέρεται  για τον πολίτη, για την Πατρίδα για τις ανθρώπινες αρχές και αξίες  . Αυτό το σύστημα εξουσίας έχει ταυτίσει το κομματικό συμφέρον με το εθνικό  και έχει οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή. Μην περιμένουμε επομένως λύσεις από ένα υπαρκτό σύστημα που απευθύνεται σε ανύπαρκτους πολίτες.

Οι προτάσεις μας προς συζήτηση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν  ζητώντας  την αναθεώρηση του Συντάγματος άμεσα με στόχο :

1.    Την  αλλαγή της λειτουργίας  του πολιτεύματος από Προεδρευόμενη (Πρωθυπουργοπροεδρική στην ουσία ) Δημοκρατία που είναι σήμερα κατά το Σύνταγμα σε ουσιαστική Προεδρευόμενη Δημοκρατία και Πρόεδρο ουσιαστικό ρυθμιστή του πολιτεύματος με πενταετή η τετραετή θητεία και την εκλογή του  από το λαό  στα πρότυπα του Γαλλικού συστήματος. Σε πρώτη φάση με το υπάρχον Σύνταγμα  ο πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό και να αποκτήσει τουλάχιστον τις αρμοδιότητες που κατοχύρωνε  το Σύνταγμα του 1975   η να εκλέγεται από την βουλή με 151 ψήφους στην Τρίτη διαδικασία.

2.  Την μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και τη δημιουργία σώματος Γερουσίας   με την ανάθεση σε αυτήν του ορισμού των ανεξάρτητων αρχών ,της παρακολούθησης και του ελέγχου της σωστής λειτουργίας των θεσμών για  την πάταξη της διαφθοράς , της αναξιοκρατίας  , και της διοίκησης του δημοσίου πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων της.

3. Την θεσμοθέτηση  περιορισμού της  εκλογής των βουλευτών σε τρεις συνεχόμενες   θητείες στο κοινοβούλιο . Μετά την παραμονή για μία τετραετία η πενταετία εκτός Βουλής, να έχουν το δικαίωμα να θέτουν πάλι υποψηφιότητα.

4.    Την τροποποίηση των άρθρων του συντάγματος, ώστε να ενισχυθεί και να κατοχυρωθεί η Δημοκρατία,  η αξιοκρατία, η αξιολόγηση και η ισονομία όλων των πολιτών μέσα από τον ουσιαστικό διαχωρισμό των εξουσιών και ιδιαίτερα της εκτελεστικής από την  νομοθετική εξουσία.

5.      Την τροποποίηση του Συντάγματος για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την  ενοποίηση της νομικής επιστήμης με πλήρη άνοιγμα στην κοινωνία με διαφάνεια, αξιολόγηση, έλεγχο και ανεξαρτησία .Την αλλαγή διοίκησης των δικαστηρίων και την θεσμοθέτηση εκπροσώπησης του λαού σε όλα τα στάδια διοίκησης της δικαιοσύνης.

6. Την τροποποίηση  του συντάγματος για τη δημιουργία άμεσα Συνταγματικού δικαστηρίου  με ειδική σύνθεση.

(Η παραβίαση του συντάγματος έχει γίνει πλέον καθεστώς.)

Προτείνουμε επίσης την διερεύνηση της ενοποίησης των ανωτάτων δικαστηρίων και την αλλαγή του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας τους.

Είναι ανάγκη να αλλάξουν πολλά.

Η αναζήτηση του δικαίου και η σωστή απόδοση της δικαιοσύνης είναι μέγιστο ζητούμενο.

7.  Την κατοχύρωση μέσα από την αλλαγή του συντάγματος , του εκδημοκρατισμού των κομμάτων και την ενίσχυση και εξυγίανση του συνδικαλιστικού, αυτοδιοικητικού και επιμελητηριακού κινήματος

8.  Την θεσμοθέτηση ποινικής ευθύνης των πολιτικών που με τις πολιτικές τους  αποφάσεις και ενέργειες  βλάπτουν την Πατρίδα.

9. Την θεσμοθέτηση μονίμων Γενικών γραμματέων σε όλα τα υπουργεία με εξαετή τουλάχιστον θητεία .

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις