Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Πάτρα το Πανελλήνιο συνέδριο Ανώνυμων Υπερφάγων – Πως μπορείτε να λάβετε βοήθεια

Στην Πάτρα το Πανελλήνιο συνέδριο Ανώνυμ...

Από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου

Το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριό τους οργανώνουν φέτος στην Πάτρα  οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι Ελλάδας στις 18-20 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Achaia Beach Hotel με συμμετοχή μελών από όλες τις ομάδες της χώρας και από το εξωτερικό. Κατά τη διάρκειά του, οι ομιλητές - μέλη των Ανώνυμων Υπερφάγων θα μοιραστούν πώς βοηθήθηκαν από τις κοινές λύσεις του προγράμματος για να βρουν μια νέα σχέση με το φαγητό και να βαδίσουν προς υγιείς διατροφικές συμπεριφορές και υγιές βάρος.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνει επίσης η ετήσια Εθνική Συνέλευση εκπροσώπων των Ανώνυμων Υπερφάγων Ελλάδας, που ρυθμίζει τα οργανωτικά θέματα αυτής της εθελοντικής δράσης.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι, από το 1960 στην Αμερική, από τη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα και από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην πόλη μας, προσφέρουν ένα πρόγραμμα αλληλοβοήθειας για υγιές βάρος και υγιείς διατροφικές συμπεριφορές, που αντιγράφει το πρόγραμμα 12 βημάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών και αφορά ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου καθώς απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας με προβλήματα βάρους ή διατροφικών διατραχών, όπως νευρική ανορεξία, βουλιμία με πρόκληση εμέτων, υπερφαγία, παχυσαρκία.

Στην Πάτρα, η πρώτη ομάδα των «Ανώνυμων Υπερφάγων» λειτούργησε τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Με την πάροδο των χρόνων ατόνησε για να επανακάμψει τον Ιούνιο του 2011.

Οι συγκεντρώσεις των «Α.Υ.» γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου μέσα στη στοά, στην ίδια αίθουσα που γίνονται και οι συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών.

Κάθε μέλος που συμμετέχει στις συνεδριάσεις, μιλάει για τον εαυτό του και οι υπόλοιποι τον ακούν και του συμπαραστέκονται. Χωρίς την παρουσία ειδικών και ψυχολόγων, χωρίς να ασκείται κριτική, χωρίς να δίνονται συμβουλές -μόνο λόγια ενθάρρυνσης.

Το πρόγραμμα ανάρρωσης των Α.Υ. ακολουθεί το πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών με τα «12 βήματα».

Αλλάζοντας τις λέξεις «αλκοόλ» και «αλκοολικός» με τις λέξεις «φαγητό» και «ψυχαναγκαστικός υπερφάγος», αποδεχόμενοι τον τριπλό χαρακτήρα της αρρώστιας τους (σωματικό, ψυχικό και πνευματικό), οι Α.Υ. επιδιώκουν να μειώσουν την έγνοια για το φαγητό, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να αναλογιστούν πώς θέλουν να είναι η ζωή τους.

Για να ενταχθεί κάποιος στους Α.Υ. αρκεί να έχει πάρει την απόφαση πως θέλει να απεξαρτηθεί από την εξαρτησιογόνα ουσία που ονομάζεται φαγητό. Κατά τα λοιπά, δεν έχει καμία υποχρέωση -ούτε καν χρηματική.

Αν και πνευματικό θεμέλιο του προγράμματος είναι η ανωνυμία των μελών, ωστόσο μεταξύ τους και με δική τους πρωτοβουλία, αναπτύσσονται δεσμοί οι οποίοι συνεχίζουν και εκτός συναντήσεων.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι δε συνδέονται με καμία πολιτική, εθνική, θρησκευτική, εμπορική ή άλλη οργάνωση ή ιδεολογία. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος είναι να θέλει να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά. Δεν υπάρχουν εγγραφές ή συνδρομές. Δε δέχονται έξωθεν χορηγίες. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, μέσω των εισφορών των μελών τους. Στηρίζονται στον εθελοντισμό. Έχουν αποκλειστικό σκοπό να βοηθούν όσους θέλουν να απαλλαγούν από την ψυχαναγκαστική σχέση με το φαγητό, που αντιμετωπίζεται σε επίπεδο σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό.

Σε μια συγκυρία όπου πολλά θέματα υγείας και συνακόλουθου κοινωνικού αποκλεισμού συνδέονται με το ψυχαναγκαστικό φαγητό (όπως θλιβερές «πρωτιές» σε παχυσαρκία ενηλίκων, κατάθλιψη, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά, θανάτους από νευρική ανορεξία) ενώ παράλληλα στενεύουν οι οικονομικές δυνατότητες αντιμετώπισής τους, το πρόγραμμα των ΑΥ, χωρίς να μπαίνει στο χώρο των ειδικών υγείας, δίνει μια νέα ελπίδα και στήριξη.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο

http://www.anonymoi-yperfagoi. org.gr/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις