Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πήγαμε στο χιονισμένο "Νυμφαίο" - Που φάγαμε τραχανόσουπα και Ελληνικό πρωϊνό - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πήγαμε στο χιονισμένο "Νυμφαίο"...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Νυμφαίο, μία καλά "κρυμμένη νύμφη"!!!

Νυμφαίο, ένα αλπικό χωριό !!! Χιονοθύελλα, θερμοκρασία -17°C, λαμαρινένιες σκεπές πετρινών σπιτιών φορτωμένες χιόνι, μήπως βρίσκομαι στις Άλπεις της κεντρικής Ευρώπης;
Όχι, όχι, βρίσκομαι στην Δ.Μακεδονία, στα 1350 m στις πλαγιές το όρους Βίτσι, στο Νυμφαίο ή Νιβεάστα ή και Νέβεσκα όπως ήταν παλαιότερα το όνομα του.
Ένας ορεινός οικισμός, ο οποίος κατοικήθηκε περί το 1385 από Έλληνες Όδίτες Βλάχους οι οποίοι έδωσαν και το όνομα Νιβεάστα, βλάχικη ονομασία («Νύμφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και αθέατη= «ni vista»). Υπήρξε αυτοδιοικούμενη περιοχή επί Τουρκοκρατίας και σπουδαίο κέντρο αργυροχροσοχοίας για την Μακεδονία σχεδόν για τρείς αιώνες (1650-1930). Οι Νυμφαιώτες ασχολήθηκαν και με το εμπόριο καπνού και βαμβακιού με αποτέλεσμα το χωριό να ακμάσει οικονομικά, οικιστικά και πολιτιστικά. Σήμερα σύμφωνα με την UNESCO είναι ένα από τα 10 ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδος, και κέντρο του «Αρκτούρου», του Ευρωπαικού Κέντρου Προστασίας της καφέ αρκούδας.
Το χωριό διαθέτει πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες, ο ξενώνας «La Moara» δε, ήταν ο πρώτος που λειτούργησε το 1993 και σηματοδότησε την αναγέννηση του χωριού.
Αρχίζοντας την ημέρα με ένα παραδοσιακό ελληνικό πρωίνό, τραχανόσουπα με γάλα και πρόβειο βούτυρο, γιάμ !!γιάμ !!, μοσχομυριστή κολοκυθόπιτα, πίτα με πράσα και μανιτάρια, γιδοτύρι, μέλι από το δάσος, μαρμελάδες με αγριοφράουλες και αρωματικότατο τσάι του βουνού με την φροντίδα της Κας Ελένης στον ξενώνα "Νύμφες". Μάλιστα εδώ το πρωϊνό είναι αληθινό "Ελληνικό πρωινό" πιστοποιημένο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Ώρα για βόλτα, στα σκεπασμένα με χιόνι καλντερίμια, συνοδεία ενός ελληνικού ποιμενικού, αλλά επειδή περπατήσαμε πολύ στο -17°C -άντε ένα εικοσάλεπτο στάση για καφέ, τσίπουρα και λοιπά αφεψήματα, συνοδεία τσουκνιδόπιτας και ομελέτας με καβουρμά στον "Ναύαρχο"!!!

Στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου, υπάρχουν και άλλα πολύ όμορφα χωριά, όπως ο Αετός, το Σκλήθρο, το Ξυνό Νερό, το Λέχοβο. Επιβάλλεται μια βόλτα στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, που τις χωρίζει μία στενή λωρίδα γης πλάτους δύο χιλιομέτρων καθώς και τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας.

Προσφέρεται για Πρωινό σε γλυκιά η αλμυρή εκδοχή, είναι θρεπτικότατο, η ελληνικότατη εκδοχή των δημητριακών.

Η ΤΡΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ ΤΩΝ "ΝΥΜΦΩΝ"
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ


●  70 γρ. Τραχανάς γλυκός, χειροποίητος

● 250 γρ. Γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο

● 250 γρ. Νερό

● 50 γρ. Βούτυρο πρόβειο

● Ανθός αλατιού, ελάχιστο.

Προαιρετικά Βανίλια, Κανέλα τριμμένη ή Τυρί κατσικίσιο τριμμένο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το γάλα και το νερό να βράσει.
Προσθέτουμε τον τραχανά, αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει.
Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το βούτυρο.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, εάν θέλουμε προσθέτουμε στο τέλος βανίλια, πασπαλίζουμε με κανέλα ή αν προτιμούμε αλμυρή γεύση με τυρί τριμμένο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life