Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Καλό ταξίδι κύριε καθηγητά..." - Συγκινητικός ο αποχαιρετισμός του Φεστιβάλ Πάτρας στον Σπύρο Ευαγγελάτο

"Καλό ταξίδι κύριε καθηγητά..."...

Επιβλητικό, ευγένη και μεγάλη προσωπικότητα, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα, στο thebest.gr ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος

Συγκίνηση προξένησε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου σε ηλικία 77 ετών του ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου, ενός από τους σημαντικότερους και κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1940 και καταγόταν από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια.

Παραστάσεις του είχαν φιλοξενηθεί και στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.  Συγκινητική είναι η ανάρτηση που έκανε ο πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στην σελίδα του στο facebook.

Έγραψε «Καλό ταξίδι κύριε καθηγητά ...» αναρτώντας φωτογραφία με τον Σπύρο Ευαγγελάτο από τον Αύγουστο του 2004. Είχε τότε παιχθεί, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2004 από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, η τραγωδία του Ευριπίδη «Ανδρομάχη», στο πλαίσιο του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων - 23ο Φεστιβάλ Πάτρας 2004 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος και στην παράσταση πρωταγωνιστούσε η ηθοποιός και σύζυγος του Σπύρου Ευαγγελάτου, Λήδα Τασοπούλου που έφυγε από τη ζωή το 2005.

Το καλοκαίρι του 2005 επίσης παίχθηκε παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, στο 24ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος και ήταν η τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ». Ήταν μία παράσταση που ήταν αφιερωμένη, όπως σημείωνε τότε ο Σπύρος Ευαγγελάτος, στον σπουδαίο Αλέξη Μινωτή που είχε υποδυθεί το ρόλο 30 χρόνια πριν. Η παράσταση του Σπ. Ευαγγελάτου είχε δοθεί όπως μας θύμισε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, στις 4 Αυγούστου 2005 και τον κεντρικό ρόλο είχε υποδυθεί ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Σημαντική ήταν και η παράσταση του «Υψιπύλη» του Ευριπίδη με την Λήδα Τασοπούλου που είχε ανεβάσει ο Ευαγγελάτος το καλοκαίρι του 2002 για 1η φορά, (δεν έχει σωθεί ατόφιο το κείμενο αλλά «σπαράγματα» του). Η παράσταση αυτή επίσης είχε φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

«Θυμάμαι πως όταν ερχόταν στο Φεστιβάλ Πάτρας, στην πρόβα, δοκίμαζε τα φώτα και καθόμασταν στο Αρχαίο Ωδείο μέχρι αργά, τις 3 το πρωί. Θυμάμαι επίσης ότι μου ζητούσε να βοηθήσω, να στέκομαι στη σκηνή για να δοκιμάσει τους φωτισμούς της παράστασης. Ήταν επιβλητικός, ευγενής, μία μεγάλη προσωπικότητα. Θυμάμαι ακόμα εκείνη την χαρακτηριστική φωνή του», μας είπε συγκινημένος ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος.

Η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου θα τελεστεί Δημοσία δαπάνη κατόπιν απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, όπως αναφέρει ανάρτηση του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει τα εξής: "Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή. Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.

 

Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.

Με τη θεατρική ομάδα “Νεοελληνική Σκηνή”, με το “Αμφι-θέατρο” αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου.

Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στη θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και το λαϊκό πολιτισμό. Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα".

*Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος είχε διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-1980)».

Η κόρη του Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ακολουθήσει τα βήματα του και είναι σκηνοθέτιδα.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

ΦΑΝΗΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτ. είναι από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ.

Η φωτ. είναι από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ.

Η φωτ. είναι από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture